• Informacje na temat:

    camembert francuski

Artykuły na temat: camembert francuski
  • Camembert pieczony z bakaliami

    Poznaj prawdziwie francuski smak.

  • Camembert i dwa jablka

    Jablka dwa dlatego, ze po francusku ziemniaki to "jablka z ziemii" czyli pommes de terre a jablka to po prostu jablka czyli pommes. To zapiekanka na wieczorna, jesienna juz kolacje. Szybka i smaczna, taka zwykla, domowa... Najlepiej smakuje z kubkiem schlodzonego cidru. Na 2 porcje 3 spore ziemniaki 2 jablka cebula 125 g czyli polowa sera camembert 4 lyzki smietany 4 lyzki mleka...

  • ...●Op. ciasta francuskiego ●gruszka ●ser camembert ●słoiczek żurawiny ●oregano ●gruby szczypior (do dekoracji)

  • Skład na 4 porcje: ● 500 g mielonego mięsa wołowego ● 4 bułki ● jajo ● 3 cebule ● 3 łyżki bułki tartej ● 125 g sera typu camembert ● olej ● 30 g sałaty roszponki ● 3 łyżki musztardy francuskiej ● 4 łyżki konfitury żurawinowej ● sól i pieprz do smaku.

  • Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 50 dag szpinaku, masło, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 jajka, ser kozi typu camembert, 10 truskawek...

  • Składniki na 6 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 30 dag marchewki, 5 jajek, 25 dag śmietanki kremówki 30 proc., 1-2 ząbki czosnku, 10 dag serka koziego lub serka typu pleśniowego, np. camembert, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

  • SPÓD ●200 g mąki ●120 g zimnego masła ●szczypta soli ● jajko (można użyć gotowego ciasta kruchego, w proszku lub w rolce, ew. ciasta francuskiego). NADZIENIE ● kilka młodych buraczków (mogą być same buraczki lub późna botwinka z listkami) ● olej rzepakowy lub z pestek winogron ● ząbek czosnku ● sól, pieprz ●1/2 szkl. zielonego groszku ● ok. 200-250 g serka brie (może być również camembert).

  • Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g), 125 g sera typu camembert, kilka gałązek świeżego tymianku, 6 jajek, szklanka mleka, średni por, łyżka masła, sól, pieprz.

  • Składniki na ok. 12 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego), 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 4 plasterki szynki (ok. 10 dag), 10 dag sera żółtego, 25 dag śmietany 18 proc., 2 jajka, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka masła, 10 dag sera koziego dojrzewającego (ze skórką miękkiego w środku) lub sera pleśniowego np. camembert, sól, pieprz.

  • Składniki: op. ciasta francuskiego, żółtko, 200 ml śmietany kremówki, po 10 dag różnych serów: np. lazura, camemberta, serka topionego, oscypka, oliwa, do dekoracji: oliwki, czerwona papryka, szczypiorek...

Przepisy na temat: camembert francuski
  • Ser camembert w chrupiącym cieście francuskim i bakaliowej posypce

    Zapiekany ser z bakaliami, który sprawdzi się jako idealna przystawka

  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Sery na talerzach Europejczyków

    ...kojarzymy sery z wytrawnym menu, w niektórych częściach Europy niekoniecznie możemy się z tym spotkać.  Camembert i Brie – francuscy królowie Chyba nie ma osoby, która choć raz nie próbowała tych(...) istna kwintesencja tych serów. Oprócz kształtu różnią się również smakiem - okrągły camembert to kremowa konsystencja i ostry zapach, natomiast w trójkątnym Brie wyczujemy orzechową nutkę. Oba...

  • Dojrzeć do sera

    Światową arystokrację serów tworzy kilka starych rodów z różnych krajów. Można do niej zaliczyć sery szwajcarskie, np. ementalski, holenderskie - edamski i gouda, angielskie - cheddar, francuskie - roquefort i camembert, a także belgijski limburger. Oczywiście świata serów nie tworzy tylko siedem gatunków, ale pozostałe odmiany powstają najczęściej przez nieznaczne modyfikacje technologii...

  • Śródziemnomorskie bogactwo smaków

    ...na stałe wpisała się w historię sztuki kulinarnej dzięki produkowanym w tym regionie burgundzkim winom. Również najwykwintniejsze sery włoskie i francuskie opatrzone są nazwami, przypominającymi nam o ich rodowodzie. Każdy smakosz kuchni wie, że tylko pochodzący z Normandii oryginalny Camembert pozwoli nam poznać prawdziwy smak tego pleśniowego sera. Propozycje dla smakoszy Kuchnia krajów...

Dyskusje na temat: camembert francuski
  • Re: weekend bardzo udany

    no to pozazdroscic ze tak milo :) a camembert mniam, sama bym schrupala, z zurawina, mniam.no i tylko wspomne ze ten film, napisz koniecznie tytul, bo ja uwielbiam obie aktorki, piekne sa zreszta, i Monica i Sophie.. pozdrawiam a przy okazji, najlepsze zyczenia urodzinowe,tak poczasie troszke.. Za zyczenia dziekuje :) Tytuł filmu "Nie oglądaj sie". Francuski tytuł "Ne te retourne pas