• Informacje na temat:

    camembert na ostro

Artykuły na temat: camembert na ostro
  • Składniki dla 2 osób: 2 okrągłe serki camembert w drewnianym opakowaniu • 2 plastry okrągłego sera żółtego • 2 łyżki bułki tartej • jajko • liście rukoli • orzechy laskowe • kilka czarnych oliwek i winogron • ostra papryka w proszku • 2 łyżki oleju • łyżka oliwy • sól • pieprz.

  • Składniki: bagietka 12 dag sera camembert, 3 jajka na twardo, 4 plasterki szynki konserwowej, 3 ogórki konserwowe, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz...

  • Camembert, orzechy i miód smakowo bardzo dobrze do siebie pasują. Te składniki połączyłam z mięsem schabowym i gruszką. Wyszły słodko-ostre roladki – na wykwintny obiad albo rodzinną imprezę.

  • Składniki: na 4 porcje, 4 okrągłe sery pleśniowe (typu camembert), 2 łyżki ostrej musztardy, łyżka świeżo tłuczonego czarnego pieprzu, 12 większych plastrów bekonu, 4 łyżki oleju, 2 papryczki chili. Na sałatkę: melon żółty, melon kantalupa, limonki (lub 1 cytryna), czerwona cebula, 6 gałązek kolendry, 3 łyżki pokrojonej mięty, 4 łyżki ciemnego cukru, sól.

  • Składniki na 4 porcje: 4 okrągłe serki pleśniowe typu camembert, 15 dag szynki pokrojonej w plasterki, 20 dag półtłustego twarogu lub twarożku ziarnistego, łyżka gęstej kwaśnej śmietany, po łyżeczce siekanych świeżych ziół: bazylii, szałwii, majeranku, 2 ząbki czosnku, pęczek drobnego szczypiorku, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz czarny i ziołowy, gałązki świeżej bazylii i szałwii oraz...

  • Składniki na 4 porcje: 3 pszenne tosty, 4 niewielkie kotleciki schabowe (po ok. 7,5 dag), 12,5 dag sera camembert, 1 jajko, 2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs, sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 3-4 łyżki oleju, garść listków roszponki, pomidorki koktajlowe do dekoracji.

  • Schab faszerowany

    Składniki na 6 porcji: 80 dag schabu środkowego, 10 dag sera pleśniowego typu camembert, 10 dag sera żółtego np. gouda, 2 łyżki orzechów włoskich, 4 gałązki natki pietruszki, po ½ łyżeczki majeranku i rozmarynu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia, 2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, olej do smażenia.

  • Niezwykłe połączenie smaków: Podstawowe składniki 2 podwójne piersi z kurczaka, 12 dag serka pleśniowego typu camembert, 4 łyżeczki pasteryzowanych borówek. Dodatki i przyprawy 2 jajka, 4 łyżki mąki tortowej, 6 łyżek bułki tartej, sól, biały pieprz, olej do smażenia. 1. Piersi oczyść, umyj, osusz i podziel. Każdą z nich tak natnij długim, ostrym nożem, żeby powstała...

  • Czy jedzenie produktów z pleśnią jest bezpieczne dla zdrowia?

    ...i należą do nich między innymi camembert,roquefort, brie, gorgonzola, munster czy bleu de bresse.  Czy możemy konsumować je bez obaw o zdrowie? Tak. Dlaczego? Pleśń wytworzona na serach jest...

  • Smaki z Czech

    ..., 4 okrągłe sery pleśniowe (typu camembert), olej rzepakowy do smażenia. Jajka wbij do misy i lekko ubij widelcem. Do innych dwóch misek wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Obtocz sery po kolei w mące, rozbełtanych(...) z purée ziemniaczanym, sosem tatarskim albo innym pikantnym dipem. Camembert smakuje wybornie także z bagietką oraz z przetworami z żurawiny albo z borówek. Rada: Do tej potrawy możesz użyć nie tylko...

Przepisy na temat: camembert na ostro
  • Sery na talerzach Europejczyków

    ...kojarzymy sery z wytrawnym menu, w niektórych częściach Europy niekoniecznie możemy się z tym spotkać.  Camembert i Brie – francuscy królowie Chyba nie ma osoby, która choć raz nie próbowała tych(...) istna kwintesencja tych serów. Oprócz kształtu różnią się również smakiem - okrągły camembert to kremowa konsystencja i ostry zapach, natomiast w trójkątnym Brie wyczujemy orzechową nutkę. Oba...

  • Aromatyczne zupy dyniowe

    ...5 dag sera camembert garść pestek dyni 25 dag marchewek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1/2 pęczka natki pietruszki 5 dag startego żółtego sera 100 ml oliwy 6 łyżek oleju dyniowego 2-3 łyżki octu winnego sól, pieprz, cukier Przygotowanie: 1. Na chipsy: schłodzony camembert zetrzyj na grube wiórki, wymieszaj z 1/3 pestek dyni. Blachę...

  • Dojrzeć do sera

    ...- roquefort i camembert, a także belgijski limburger. Oczywiście świata serów nie tworzy tylko siedem gatunków, ale pozostałe odmiany powstają najczęściej przez nieznaczne modyfikacje technologii(...) powstaje podczas jednego z najważniejszych etapów produkcji - dojrzewania. Czas trwania tej fazy jest różny w zależności od gatunku. Miękki camembert dojrzewa miesiąc, a twardy włoski parmezan nawet...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    ...minut Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal Talarki z camembertem Składniki na 6 sztuk: - ok. 90 g. ciasta francuskiego, - 6 sztuk mini camembertów do zapiekania, - 50 g konfitury żurawinowej...

  • Kuchnia francuska

    ..., puszystej skórce, oddające zapach wilgotnej ziemi, mchu, grzybów lub ... obory (zalicza się do nich np. camembert, brie); - miękkie sery o gładkiej, pomarańczowej, wilgotnej skórce i niezwykle intensywnym...