• Informacje na temat:

    cebula czerwona dzem

Artykuły na temat: cebula czerwona dzem
  • ​Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej

    Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut. Liczba porcji: 1 duża.

  • Składniki na 6 porcji: 6 udek gęsi, 2 ząbki czosnku, suszony tymianek, sól, pieprz; do kapusty: 1 czerwona kapusta (ok. 1,2 kg), 8 łyżek czerwonego octu winnego, 3 łyżki dżemu z porzeczekm 1–2 łyżki cukru lsól lpieprz...

  • SKŁADNIKI: 50 dag mielonej wołowiny (np. antrykotu), sól morska, pieprz cayenne, łyżka musztardy Dijon, żółtko, 2 łyżki wody, 2 łyżki posiekanej natki, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, łyżka masła. PONADTO: 4 razowe bułki, 4 malutkie oscypki, 4 plastry wędzonego boczku, kiszony ogórek, czerwona cebula, pomidor, kilka pomidorków koktajlowych, 2 garści świeżego szpinaku, dżem żurawinowy...

  • Proste i pyszne strączkowe

    ...może być ugotowana, ani z puszki), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, pęczek natki pietruszki, sól, olej do smażenia, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, po 1/3 łyżeczki(...) obierz i pokrój w kostkę. 2. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. 3. Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj. 4. Gdy cebula się...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ..., szparagi, cebula, kabaczek, cukinia, kalafior, papryka zielona, pomidory, szczypiorek. Nie zapominaj także o bogatych w chrom brokułach i grzybach. Tylko do 1-2 porcji dziennie ogranicz jedzenie...

  • Przepis na tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    Po lubusku z tymiankiem Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, słoik dżemu pomarańczowego; 2 pomarańcze, szklanka przecieru pomidorowego, tymianek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól(...) podawaj z ziemniakami z wody oraz surówkami. Pieczone po diabelsku z ostrą papryką Składniki: 1/2 kg żeberek, cebula, 4 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku...

  • Klejnoty stołu

    Są piękne i nie tylko z nazwy przypominają kamienie szlachetne. Potrawom nadają szlachetny lekko kwaskowy smak, a ich właściwości zdrowotne są zaskakujące. Granaty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach.

  • Dieta na dobry nastrój

    Listopadowa aura pozbawia cię energii i radości? Na pogodę nie masz wpływu, ale humor możesz sobie poprawić. Nasza ekspertka zapewnia, że proste zmiany w jadłospisie wystarczą, by na dobre zapomnieć o smuteczkach.

  • Grzybica: Tego o niej nie wiesz!

    ..., porzeczki, marchewka, bakłażan, cukinia, buraki, dynia, pietruszka, koper włoski, szpinak, czosnek, por, cebula; pieczywo razowe nie na zakwasie, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty; kefir, maślanka...

  • ...średnio zaawansowanych, porcji: 4. Czas przygotowania: 40 minut. • 2 łyżki masła, oliwy lub margaryny do smażenia • biała cebula • 200 g posiekanej w kostkę dyni lub musu dyniowego • 300 g ryżu do...

Przepisy na temat: cebula czerwona dzem
  • Gęsie udka na kapuście

    Składniki: 6 udek gęsi 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól pieprz 1 czerwona kapusta (ok. 1,2 kg) 2 cebule 1 laska wanilii 3 łyżki masła 3 goździki 2 listki laurowe 2 jabłka 8 łyżek czerwonego octu winnego 3 łyżki dżemu z porzeczek 1-2 łyżki cukru sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Laskę...

  • Obiad pachnący owocami

    Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

  • Lato zamknięte w słoiku

    ..., zawiera cynk, wapń oraz potas. Pikle z selera naciowego Składniki: 6 łodyg selera duża czerwona cebula 2 szklanki octu winnego szklanka cukru łyżeczka nasion gorczycy ¼ łyżeczki(...) pomidorowy Składniki: 1 i ½ kg dojrzałych pomidorów 2 i ½ szklanki białego octu winnego ½ szklanki rodzynek duża cebula z ząbek czosnku łyżka soli 4 goździki ½ łyżeczki pieprzu...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    Po lubusku z tymiankiem Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, słoik dżemu pomarańczowego; 2 pomarańcze, szklanka przecieru pomidorowego, tymianek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól(...) podawaj z ziemniakami z wody oraz surówkami. Pieczone po diabelsku z ostrą papryką Składniki: 1/2 kg żeberek, cebula, 4 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku...

  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.