• Informacje na temat:

    chaczapuri

Artykuły na temat: chaczapuri
  • Chaczapuri

    Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub mięsem, popijając bogatą w minerały gruzińską wodą. Chaczapuri w wolnym tłumaczeniu oznacza "ser i chleb" - niezwykła prostota, bez zbędnych dodatków i przypraw, mimo że w gruzińskiej kuchni ich nie...

  • Swanetyjskie chaczapuri

    ...środek połóż kulkę sera. Do jednego chaczapuri włóż tylko jedną kulkę sera, a następnie owiń ją tak, by usunąć ze środka całe powietrze, i dokładnie zaklej. Gdy połączysz już wszystkie kulki sera z ciastem, wywróć każdy placek sklejonym miejscem do dołu i wałkuj do uzyskania grubości ok. 1 cm. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, a następnie połóż na niej chaczapuri i zapiekaj każdą stronę ok. 8-10 min...

  • ...być ścięte ale żółtko wciąż płynne. 4. Wyjmij i na gorące jeszcze chaczapuri nałóż po łyżeczce masła. Jedz, odrywając kawałki ciasta, maczając je w jajku. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20

  • Chaczapuri: Gruziński chlebek z nadzieniem

    To doskonały pomysł na kolacje z przyjaciółmi. W zaciszu domu chleb podawaj na ciepło, wtedy smakuje najlepiej. I nie zapomnij o ziołach i serze (chaczo-ser + puri-chleb).

  • 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, pół litra jogurtu naturalnego, pół litra mleka 3,2 proc., 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1,1 kg mąki. Farsz: 1 kg sera najlepiej różnych rodzajów (feta, mozzarella, żółty, bryndza, twaróg), jajko.

  • Bakłażany z orzechami

    W Polsce kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri, ale tak naprawdę kuchnia gruzińska to wyjątkowe bogactwo potraw przygotowywanych na bazie dorodnych warzyw rosnących w południowym słońcu. Do tego pyszne sery, aromatyczne przyprawy i baranina. W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym...

  • Olia Hercules "Kaukasis"

    Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja - Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na...

  • Malownicza Gruzja na rodzinne wypady

    ..., starymi cerkiewkami. Do wyboru trasy różnej długości. Regionalne przysmaki Gruzini lubią biesiady, a ich dania są pyszne. To m.in. - chaczapuri: placki z serem i np. jajkiem w środku - chinkali: mięsne...

  • Najtrudniej jest mi przekonać ludzi, że Gruzja to normalny kraj

    ...wygląda stosunek Polaków do gruzińskiego jedzenia? Jak grzyby po deszczu wyrastają w Polsce kolejne chinkalnie, znamy chaczapuri, ale chyba trudno powiedzieć nam coś więcej. Zamykamy się w kilku(...) spróbować. Tanie loty zrobiły swoje... - Jasne. W Warszawie otwarto jakiś czas temu piekarnię gruzińską, nie ograniczamy się już tylko do chinkali i chaczapuri. Kuchnia gruzińska chyba nigdy nie...

  • Wizz Air z okazji urodzin dodaje bilet za darmo

    ...granicą. Dawno nie byli tak szczęśliwi. Teraz latają po Europie kilka razy do roku, ale już sami sobie płacą za bilety" - opowiada Maria Łukasik. "Gdy spróbowałem ze znajomymi Chaczapuri w jednej...

Wideo na temat: chaczapuri
  • Andrzej Polan i jego domowe pieczywo

    Andrzej Polan zdradził w kuchni "Dzień dobry TVN" swój przepis na chałkę z kruszonką oraz bułeczki śniadaniowe z ziarnami. Kucharz zaprezentował także swoją wersję gruzińskiego chaczapuri. (Dzień Dobry TVN/x-news)

Przepisy na temat: chaczapuri
  • Chaczapuri z serem

    ...zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku. Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem. Smacznego!

  • CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ

    Masz ochotę na oryginalne danie? Wypróbuj tego przepisu!

Dyskusje na temat: chaczapuri
  • Re:  Kraków!!!!!!!!!

    gruzińskie chaczapuri polecam

  • Re: Chaczapuri z serem

    Chaczapuri to Polacy już nie potrafią nazwać potrawy po Polsku tylko wymyślają jakieś dziwnie brzmiące nazwy.

  • Re: Chaczapuri

    bzdura prawdziwy chaczapuri niema takie bzdurny recepty

  • Re: Chaczapuri

    to prawda, tzw.gruzińskie chaczapuri, popularna sieć nie ma nic wspólnego, zwykła kebabownia

  • Re: Chaczapuri

    Wcześniej dodałam przepis na chaczapuri prosto z Gruzji ale nie ukazał się...,a zapomniałam o wodzie.

  • Re: Chaczapuri

    prawdziwe chaczapuri jest wyłącznie w Krakowie a nie Wrocławiu. W tej potrawie nie ma mąki pszennej.

  • Re: Chaczapuri z serem

    To jest potrawa gruzińska - dokładnie to Chaczapuri Adżarskie - po prostu Chaczapri to taki placek coś pomiędzy bułką a spodem z pizzy z serem - całkiem dobre. Tylko, że to się robi ze słonego sera gruzińskiego, podobnego do mozzarelli (ale słony nie słodki). Ja robiłem kiedyś z serem korycińskim naturalnym - polecam mi bardzo smakowało

  • Re: Chaczapuri

    Ostatni raz jadłam Chaczapuri w Rostowie nad Donem. Ten smak, ten zapach, to miasto, ci ludzie - zrzera tęsknota : ) Oj, były czasy. Uh żizń...

  • Re: Chaczapuri

    Prawdziwe chaczapuri można zjeść TYLKO na Kaukazie lub u Wrót Kaukazu, czyli w Rostowie nad Donem i w okolicy Rostowa! Tylko!!! A tu - jakaś mąka, jakieś sery - zastępujące oryginały. I jest to potrawa, ale NIE jest to chaczapuri!

  • Re: Chaczapuri

    Prawdziwe chaczapuri można zjeść TYLKO na Kaukazie lub u Wrót Kaukazu, czyli w Rostowie nad Donem i w okolicy Rostowa! Tylko!!! A tu - jakaś mąka, jakieś sera - zastępujące oryginały. I jest to potrawa, ale NIE jest to chaczapuri!