• Informacje na temat:

    chaczapuri z mięsem

Artykuły na temat: chaczapuri z mięsem
  • Chaczapuri

    Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub mięsem, popijając bogatą w minerały gruzińską wodą. Chaczapuri w wolnym tłumaczeniu oznacza "ser i chleb" - niezwykła prostota, bez zbędnych dodatków i przypraw, mimo że w gruzińskiej kuchni ich nie...

  • Moja Gruzja samakuje

    ...  Charczo Najbardziej popularne są chaczapuri , przypominające nieco burek z Bałkanów za ok. 3 PLN. Ciasto, podobne do naleśnikowego, nadziewane najczęściej serem, ale może być także(...) przyprawą Gruzinów jest kolendra, która jest dodawana do wszystkich potraw. Najbardziej  wyczuwałam zapach kolendry podczas jedzenia charczo i kubdari. Kubdari  jest to  placek z mięsem w środku...

  • Gruzińskie smaki

    ...naleśników lub pastę do smarowania chleba. Chaczapuri adżarskie Składniki na 3 sztuki: 300 g mąki, 250 ml wody, 10 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, po 15 dag sera feta i mozzarella(...) ścięte ale żółtko wciąż płynne. Wyjmij i na gorące jeszcze chaczapuri nałóż po łyżeczce masła. Jedz, odrywając kawałki ciasta, maczając w jajku.

Dyskusje na temat: chaczapuri z mięsem
  • Re: Chaczapuri

    lobiani, a z mięsem to kubdari. Kubdari jadłem w Swanetii i to jest pewnie typowo regionalne danie Swanów, bo w innych miejscach nie widziałem Kubdari w menu. Wiem, że niektórzy robią jeszcze chaczapuri(...)W Gruzji jadłem chaczapuri i nie wydaje mi się, żeby nie było tam mąki pszennej. Poza tym są różne rodzaje chaczapuri, niektóre robione na szybko i są z ciasta podobnego do francuskiego i można je