• Informacje na temat:

    chaczapuri z mięsem

Artykuły na temat: chaczapuri z mięsem
  • Chaczapuri

    Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub mięsem, popijając bogatą w minerały gruzińską wodą. Chaczapuri w wolnym tłumaczeniu oznacza "ser i chleb" - niezwykła prostota, bez zbędnych dodatków i przypraw, mimo że w gruzińskiej kuchni ich nie...

  • Gruzja. Zachwycająca i gościnna

    ...pierożków chinkali w kształcie sakiewek podawanych w rosole. Nadziewane są mięsem lub warzywami. Co ważne, jada się je rękami. Pyszny jest również chaczapuri. To okrągły placek z ciasta drożdżowego lub...

  • Moja Gruzja samakuje

    ...  Charczo Najbardziej popularne są chaczapuri , przypominające nieco burek z Bałkanów za ok. 3 PLN. Ciasto, podobne do naleśnikowego, nadziewane najczęściej serem, ale może być także(...) przyprawą Gruzinów jest kolendra, która jest dodawana do wszystkich potraw. Najbardziej  wyczuwałam zapach kolendry podczas jedzenia charczo i kubdari. Kubdari  jest to  placek z mięsem w środku...

  • ​Egzotyczna, piękna, przepyszna. Jeśli nie byłeś jeszcze w Gruzji, jedź tam jak najszybciej!

    ...pewne: tutejsze wina nie mają sobie równych!   Chaczapuri i spółka Trudno mówić o trunkach, nie wspominając o gruzińskiej kuchni. A kuchnia jest tu naprawdę wyjątkowa! Gruziński klasyk, popularny także w naszym kraju, to oczywiście chaczapuri, które na miejscu występuje w kilku wersjach. Jest chaczapuri adżarskie - o charakterystycznym kształcie, z serem i jajkiem na wierzchu. Jest też...

  • Gruzińskie smaki

    ...naleśników lub pastę do smarowania chleba. Chaczapuri adżarskie Składniki na 3 sztuki: 300 g mąki, 250 ml wody, 10 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, po 15 dag sera feta i mozzarella(...) ścięte ale żółtko wciąż płynne. Wyjmij i na gorące jeszcze chaczapuri nałóż po łyżeczce masła. Jedz, odrywając kawałki ciasta, maczając w jajku.

Przepisy na temat: chaczapuri z mięsem
  • Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierożki

    Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu!

  • Gruzińskie dania, które pokochali Polacy

    Leo’s Marani. Oto lista dań, które najchętniej wybierają Polacy: Chaczapuri - ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym. Polacy najchętniej wybierają farsz z sera gruzińskiego lub z mięsem. Chaczapuri...

  • Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc

    Kubdari to placek, który swoim wyglądem bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Różni się od niego m.in. farszem. Nie znajdziemy w nim sera, ponieważ jest wypełniony po brzegi mięsnym farszem. Placek ten idealnie sprawdzi się na stole w sylwestrową noc! Jak go przygotować? Sposób przygotowania Obierz czosnek i zmiażdż główki. Za pomocą łyżki wymieszaj wszystkie przyprawy, a następnie dodaj...

Dyskusje na temat: chaczapuri z mięsem
  • Re: Chaczapuri

    lobiani, a z mięsem to kubdari. Kubdari jadłem w Swanetii i to jest pewnie typowo regionalne danie Swanów, bo w innych miejscach nie widziałem Kubdari w menu. Wiem, że niektórzy robią jeszcze chaczapuri(...)W Gruzji jadłem chaczapuri i nie wydaje mi się, żeby nie było tam mąki pszennej. Poza tym są różne rodzaje chaczapuri, niektóre robione na szybko i są z ciasta podobnego do francuskiego i można je