• Informacje na temat:

    chinkali

Artykuły na temat: chinkali
  • Gruzińskie chinkali

    Przygotowanie: Wysyp na stolnicę niemal całą mąkę. Zrób dołek i wlej 2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju oraz wsyp łyżeczkę soli. Zagnieć elastyczne...

  • Składniki na 4-5 porcji: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki wody, ¼ łyżeczki soli. Na farsz: 50 dag mielonego mięsa (wołowo -wieprzowego i baraniny), 50-100 ml ciepłej wody, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry, sól, pieprz.

  • Farsz: Weź pół kg mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny. Do tego dołóż tłusty kawałek mięsa – też pół kg. 3 cebule. Zmiel w maszyn ce...

  • Olia Hercules "Kaukasis"

    Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja - Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na...

  • Batumi - czarnomorski kurort

    ...klasą nie ustępują francuskim czy włoskim. Kuchnia gruzińska słynie z bogactwa smaków. Jednym z najpopularniejszych dań jest chinkali. Są to pierożki wypełnione rosołem i kuleczkami z mielonego mięsa...

  • Malownicza Gruzja na rodzinne wypady

    ..., starymi cerkiewkami. Do wyboru trasy różnej długości. Regionalne przysmaki Gruzini lubią biesiady, a ich dania są pyszne. To m.in. - chaczapuri: placki z serem i np. jajkiem w środku - chinkali: mięsne...

  • Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...w wielu kuchniach świata: litewskiej, słowackiej, ukraińskiej, rosyjskiej, włoskiej (ravioli czy tortellini), chińskiej (wonton, dim sum), gruzińskiej (chinkali). Jednak to polska kuchnia z nich słynie...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...świata: litewskiej, słowackiej, ukraińskiej, rosyjskiej, włoskiej (ravioli czy tortellini), chińskiej (wonton, dim sum), gruzińskiej (chinkali). Jednak to polska kuchnia z nich słynie. Według legendy...

  • Najtrudniej jest mi przekonać ludzi, że Gruzja to normalny kraj

    ...spróbować. Tanie loty zrobiły swoje... - Jasne. W Warszawie otwarto jakiś czas temu piekarnię gruzińską, nie ograniczamy się już tylko do chinkali i chaczapuri. Kuchnia gruzińska chyba nigdy nie...

  • Moja Gruzja samakuje

    ...mięso, pasztet lub warzywa, smażone i podawane na gorąco. Nie ma kuchni gruzińskiej bez chinkali za porażającą złotówkę za sztukę, przypominające nieco nasze kołduny, ale znacznie większe i lepione w kształcie sakiewki. Ceremoniał jedzenia chinkali , polega na delikatnym nadgryzieniu mieszka (trzymając pieróg za specjalny uchwyt) i wyssaniu z wnętrza smakowitego sosu, a dopiero potem skonsumowaniu...

Wideo na temat: chinkali
  • Przepis Zviada Omiadze na gruzińskie pierożki

    Zviad Omiadze i Sabina Czarnik, właściciele food trucka "Gruzja na kółkach" przygotowali w "Dzień Dobry Wakacje" tradycyjne potrawy kuchni gruzińskiej. Co Gruzini piją do posiłków? Na stole w programie pojawiły się szaszłyki zwane lula oraz pierożki z mięsem - chinkali. (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-news)

Przepisy na temat: chinkali
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Pierogi zawojowały świat Polskie pierogi, rosyjskie pielmieni, chińskie jiaozi, gruzińskie chinkali, włoskie ravioli czy hiszpańskie empanadas - pierogi mają wiele imion. Choć różnią się nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo...

Dyskusje na temat: chinkali