• Informacje na temat:

    chleb pszenno zytni pelnoziarnisty

Artykuły na temat: chleb pszenno zytni pelnoziarnisty
  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Składa się z wielu składników, dlatego ma bardzo bogaty smak. Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina.

  • Smaczne dodatki do pieczywa

    Orzechy włoskie np. do ciemnego chleba Suszone śliwki pyszne m.in. do razowca Płatki owsiane np. do bułek, chleba pełnoziar. Otręby...

  • 3 kroki do...

    .... Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Komu szkodzi gluten?

    .... Aby powstał chleb, poszczególne składniki muszą się ze sobą połączyć. W zwykłym chlebie takim spoiwem jest gluten. Do pieczywa bezglutenowego trzeba czegoś dodać, aby go zastąpić. Często jest to białko sojowe, które zawiera sporo tłuszczu. Pieczywo bezglutenowe może być o wiele bardziej kaloryczne niż zwykłe. Chyba że mówimy o naturalnych chlebach z mąk z natury bezglutenowych: gryczanej, jaglanej...

  • Zbawienne odkwaszanie

    ...średnio kwasotwórcze: ryby, jaja, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne Produkty lekko kwasotwórcze: twaróg, orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe...

  • Gluten: Komu pomaga, komu szkodzi?

    ...z konkretnych produktów, trzeba je odpowiednio zbilansować, czyli zastąpić czymś innym. - Najprostszym przykładem jest chleb. Wartość energetyczna bułki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej i pszennej wynosi 251 kcal [1] , a pełnoziarnistego chleba żytniego zawierającego gluten - 240 kcal w 100 gramach! Dodatkowo, w tej samej bułce bezglutenowej znajdziemy aż 5,4 grama tłuszczu, a w chlebie zaledwie...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...produkty z niskim IG. Można go także obniżyć: Dodaj tłuszcz lub białko: Spowolni to trawienie, obniżając IG produktu o jego wysokim poziomie. Taki efekt uzyskasz np., gdy chleb posmarujesz masłem...

  • W Wielkanoc jedz na zdrowie!

    ...koszyczka zamiast pszennej bułki warto włożyć pełnoziarnisty chleb. Takie pieczywo jest cennym źródłem witaminy B i błonnika. Dodatkowo kromka ciemnego pieczywa ma nawet o 50 kcal mniej od swojego...

  • Święta inaczej

    ...wybór? Wbrew pozorom chleb pszenno-żytni lub orkiszowy, a nie pieczywo razowe z dodatkiem całych ziaren. To tylko niepotrzebny dodatek kalorii przy i tak obfitych posiłkach. Śledź Tradycyjnie(...) codzienny element naszej diety, w dodatku wysokokaloryczny. Ale jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba, niech przynajmniej będzie on dobrej jakości. Czyli najlepiej na zakwasie, bo dostarczy ci...

Przepisy na temat: chleb pszenno zytni pelnoziarnisty
  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    W tradycyjnym polskim jadłospisie produkty mączne plasują się zdecydowanie na prowadzeniu. Najczęściej spożywanym zbożem jest pszenica, choć w ostatnich latach można zauważyć coraz większe zainteresowanie żytem, jęczmieniem, owsem i gryką. Chleb powszedni to zazwyczaj pieczywo białe, pszenne, czasem pszenno-żytnie...

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    ..."Jestem wielbicielką tradycyjnych kanapek" ● Wybieraj prawdziwe razowe pieczywo, czyli z mąki z pełnego przemiału, bez dodatku słodu jęczmiennego lub karmelu. Łatwo rozpoznać je po kolorze - jest bure, podczas gdy barwione słodem ma piękny brązowy kolor. Nie daj się oszukać! Co zyskasz? M.in. dużo błonnika, witamin z grupy B. Po kanapce z razowego chleba będziesz dłużej najedzona. ● Jeśli...