• Informacje na temat:

    chleb razowy

Artykuły na temat: chleb razowy
  • ... 200 stopni C i piecz przez 30 minut. Na koniec zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i dopiecz jeszcze 15 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i z formy, ostudź na kuchennej kratce. 6. Czy wiesz...

  • Chleb razowy ze słonecznikiem

    .... Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest już gotowy do użycia. Potem zakwas należy dokarmiać codziennie - wystarczą 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Jeśli chleb nie będzie pieczony zbyt(...) chleba. Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by składniki ciasta się połączyły Podłużną foremkę...

  • Składniki:  ok. 120 g zakwasu żytniego  1,5 kg mąki (przesiej przez sito i wymieszaj po pół kilograma mąki chlebowej orkiszowej, pszennej zwykłej oraz żytniej razowej)  3 łyżeczki soli  1 szklanka ziaren słonecznika (możesz dodać też inne ziarna, np. szklankę pestek dyni, siemienia lnianego lub sezamu)  4 łyżki oliwy lub oleju  6 szklanek letniej wody  tłuszcz do wysmarowania...

  • Składniki Zakwas: 120 g startera zakwasu, 4 i 1/4 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 2 szklanki letniej wody Ciasto właściwe: 900 g zakwasu, 2 i 1/2 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000), 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 720), 500 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli...

  • ..., by składniki ciasta się połączyły (przepis jak przygotować  zakwas jest podany na stronie 35 przy przepisie na chleb z orzechami). 2. Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub(...), by skórka chleba była miękka, przestudzony chleb włóż do foliowego woreczka. Część ziaren słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub sezamem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut...

  • ...piekarnika. Nastaw na 200°C. Kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę, spryskaj chleb wodą i piecz przez ok. 20 min, ponownie raz spryskując. Po tym czasie zmniejsz temp. i posmaruj bochenki...

  • Zakwas: 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 • 5 łyżek przegotowanej wody Ciasto: 42 dag mąki żytniej • 10 dag mąki pszennej • 450 ml wody • łyżeczka soli

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...i bardziej aktywni fizycznie, tym więcej. To posłuży naszemu zdrowiu, bo chleb jest cennym źródłem błonnika (w przypadku pieczywa pełnoziarnistego), witamin z grupy B i witaminy E. Dostarcza nam(...) i mięśni (stanowi je skrobia). Ważne jest to, po jaki chleb sięgniemy Bogatsze w korzystne substancje jest pieczywo razowe wypiekane z mąki z tzw. pełnego przemiału: miele się pełne ziarno razem...

  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    Który chleb warto wybierać, by utrzymać figurę i zachować zdrowie na długie lata? Oto nasza podpowiedź.

  • Upiecz w łupinkach czerwone buraczki, wystudź je i obierz, zetrzyj. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną startego chrzanu, cukru i octu. Wymieszaj, odstaw...

Wideo na temat: chleb razowy
  • Czym kierować się przy zakupie chleba razowego?

    Ekspert ds. żywności, Agnieszka Piskała, opowiedziała jaki chleb należy spożywać. Jakiego pieczywa powinniśmy unikać, a jakie możemy śmiało powitać na naszych stołach? Na co zwracać uwagę podczas zakupów w piekarni? (TVP/x-news)

  • Chudnięcie zaczyna się w kuchni! Co jeść, aby mieć płaski brzuch?

    Pamiętajmy, że chudnięcie zaczyna się w kuchni! Co jeść i robić, aby mieć płaski brzuch? Prezentujemy wiedzę, która przyda się w walce o doskonałą sylwetkę. Sprawdź które produkty odstawić i na co je zamienić oraz dlaczego należy uważać na razowy chleb.

  • Sposób na płaski brzuch

    Pamiętajmy, że chudnięcie zaczyna się w kuchni! Co jeść i robić, aby mieć płaski brzuch? Prezentujemy wiedzę, która przyda się w walce o doskonałą sylwetkę. Sprawdź które produkty odstawić i na co je zamienić oraz dlaczego należy uważać na razowy chleb. (Agencja TVN)

Przepisy na temat: chleb razowy
  • Prosty razowy chleb

    Idealny na zdrowe śniadanie!

  • Szarlotka z chleba razowego

    ...1. Utrzeć stary chleb razowy na tarce, jabłka zaś obrać i poszatkować jak najdrobniej. 2. Rondelek wysmarować suto masłem, posypać tartym chlebem razowym, na to położyć warstwę jabłek, posypać cukrem miałkim z cynamonem i polać młodym masłem. Znowu posypać chlebem. Na to jabłka, cukier, cynamon i masło i tak dalej postępować aż do wierzchu rondla, pilnując, aby z masłem nie przesadzić...

  • Sandwicz story, czyli nasz chleb powszedni

    Z pastą jajeczną, twarożkiem, rostbefem, a może awanturką? Kanapka to nasze flagowe danie śniadaniowe, które zasługuje na odrobinę atencji i uznania. Jaka jest historia kanapki? Kto jest jej twórcą? Jak ewoluowała na przestrzeni lat? Jakie mamy rodzaje sandwiczy i jaki powinniśmy jeść chleb? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

  • Domowy chleb

    Samodzielne pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularne. Spróbuj i przekonaj się, że to wcale nie takie trudne!

  • Chleb na liście UNESCO?

    Jemy go niemal codziennie, ale często nie przywiązujemy zbyt wielkiej wagi do jego smaku. Niezbędny i niedoceniany. Czy teraz chleb trafi na listę niematerialnych dóbr dziedzictwa ludzkości UNESCO?

  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Mazurek razowy na waflu

    Składniki: - 2 wafle, - 25 dag masła, - 25 dag czekolady, - 25 dag cukru pudru, - 1/2 startego chleba razowego, - gotowa polewa z białej czekolady lub cytrynowa, - pastylki białych mentosów(...) ze startym chlebem. 2. Z wafli wyciąć jednakowej wielkości jaja. Jeden posmarować przygotowaną masą. W drugim, pośrodku, wyciąć "ząbki". Powstałymi dwoma kawałkami wafla przykryć masę razową...

Dyskusje na temat: chleb razowy
  • Re: Najlepszy chleb

    Dobry chleb to orkiszowy, razowy, mieszany i tak jak ktoś napisał wyżej z dobrej piekarni. Domowy na pewno jest dobry jeżeli ktoś go potrafi upiec i ma na to czas, tak jak 15 letni Mateusz- pewnie może piec codziennie dla siebie i rodziny:)

  • Re: Prosty razowy chleb

    W życiu. Jeśli chleb razowy, to TYLKO na zakwasie. Nieprzekwaszona mąka z grubego przemiału, miast dostarczyć nam drogocennych składników, to je jeszcze zabierze. Taki chleb przyniesie jeno szkodę.

  • Re: Chleb i dieta!

    bardzo zdrowy jest ciemny chleb - razowy

  • Re: Prosty razowy chleb

    Przepis prosty. Ciekawe czy chleb wyjdzie dobry. Zobaczymy. Nie lubię chleba na zakwasie.

  • Re: Chleb i dieta!

    Owszem..tuczy ale pszenny, unikaj również bułek i wszystkiego co pszenne. Chleb graham jak najbardziej, również razowy oraz żytni..wszystko jednak, w ograniczonych ilościach.

  • Re: Prosty razowy chleb

    @ " :/ " Skąd to wiesz , że chleb nieprzekwaszonej mąki szkodzi ? Pytam poważnie .

  • Re: Domowy wypiek chleba PRZEPIS CHLEB NA ZAKWASIE

    wzrost ciasta. Przy wstawieniu chlebka od razu do temp. 245°C skorka pęka natychmiast. Przy tradycyjnym bochenku formowanym można temu zapobiec nacinając uprzednio jego powierzchnie. W chlebie razowym, którego ciasto jest prawie płynne, nacinanie powierzchni zupełnie się nie udaje. Tak upieczony chleb razowy zachowuje świeżość bardzo długo, a 2- czy 3-dniowy jest jeszcze lepszy niż zaraz po

  • Re: Prosty razowy chleb

    @ " :/ " Skąd to wiesz , że chleb nieprzekwaszonej mąki szkodzi ? Pytam poważnie .

  • Re: Odżywiacie się zdrowo?

    Chleb razowy, warzywa, owoce, jogurty, woda...

  • Re: Prosty razowy chleb

    Dziękuję za odpowiedź . Sam szukałem w sieci wypowiedzi na temat szkodliwości chleba na drożdżach . Jedyne co znalazłem to , że chleb pszenny z białej mąki jest niedobry.