• Informacje na temat:

    chleb z mąki pszennej razowej

Artykuły na temat: chleb z mąki pszennej razowej
  • Składniki:  ok. 120 g zakwasu żytniego  1,5 kg mąki (przesiej przez sito i wymieszaj po pół kilograma mąki chlebowej orkiszowej, pszennej zwykłej oraz żytniej razowej)  3 łyżeczki soli  1 szklanka ziaren słonecznika (możesz dodać też inne ziarna, np. szklankę pestek dyni, siemienia lnianego lub sezamu)  4 łyżki oliwy lub oleju  6 szklanek letniej wody  tłuszcz do wysmarowania...

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki otrąb żytnich. Ponadto: papier do pieczenia lub olej oraz otręby, np. żytnie lub pszenne.

  • Zakwas: 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 • 5 łyżek przegotowanej wody Ciasto: 42 dag mąki żytniej • 10 dag mąki pszennej • 450 ml wody • łyżeczka soli...

  • Zaczyn: ●1/2 szkl. zakwasu ●ok. szkl. letniej wody ●2 szkl. mąki żytniej razowej lub pszennej razowej (lub pół na pół); ciasto: ●zaczyn ●1,5 szkl. wody ●łyżka soli ●łyżka brązowego cukru ●łyżka oliwy (opcjonalnie) ●ok. 4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000

  • ...●Zaczyn: 16 dag mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000) ●2/3 szkl. wody ●8 dag zakwasu żytniego; ciasto: ●zaczyn ●24 dag mąki pszennej typu 550 ●2/3 szkl. wody ●ew. miel. kminek ●łyżeczka soli (z dużą górką).

  • Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650, ½ szklanki otrąb (pszennych lub owsianych), 1 szklanka pestek słonecznika, 1 łyżka cukru, 1 i ½ łyżeczki soli, 3 szklanki przegotowanej wody. Ponadto: olej, 2-3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych.

  • Składniki chleba: 40 dag mąki pszennej, 16 dag mąki żytniej razowej, 2 dag świeżych drożdży, 90 ml wody, 3 łyżki zakwasu, 2 łyżki oliwy, łyżeczka soli, 15 dag gotowego bazyliowego pesto. Pesto pomidorowe: słoik suszonych pomidorów, 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki startego parmezanu, 4 łyżki oleju.

  • Składniki na 2 bochenki: 60 dag mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka cukru, 4 dag świeżych drożdży, 25 dag kiszonej kapusty, 5 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, sól, 1 łyżka kminku, 2 opakowania sera camembert (po 12,5 dag), 10 dag tłustego twarogu, 5 dag miękkiego masła, 1 średnia cebula, pieprz kajeński, pół pęczka szczypiorku...

  • ...piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz 20 minut. Prosty chleb razowy • 350 g mąki pszennej lub mąki pełnoziarnistej • 150 g mąki żytniej razowej • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 10 łyżek(...) Chrupiące bagietki • 600 g mąki pszennej • 440 ml letniej wody • 2 łyżki cukru • 2 łyżeczki soli • 3 łyżeczki suszonych drożdży • ok. 2 łyżki...

  • Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki razowej, 2 laski kiełbasy, 5 dag drożdży, łyżeczka soli ziołowej, łyżeczka cukru, pół łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu, ok. 1,5 szklanki ciepłej wody.

Przepisy na temat: chleb z mąki pszennej razowej
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Domowy chleb

    Samodzielne pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularne. Spróbuj i przekonaj się, że to wcale nie takie trudne!

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika

    Składniki: 200 g ugotowanej i zmiksowanej dyni 500 g mąki pszennej razowej 42 g drożdży szczypta cukru 350 ml maślanki 100 g masła 1 łyżeczka soli 60 g słonecznika tłuszcz do formy  Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, szczyptę cukru i letnia maślankę. Lekko zmieszać z mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Tłuszcz roztopić...

  • ...3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy...

  • Sekrety śląskiej kuchni: knedle i kotlety z czerstwego pieczywa

    ...czwarte szklanki mleka, cebula, jajko, pół pęczka zielonej pietruszki albo koperku, dwie łyżki mąki pszennej, oliwa, sól i pieprz. Pokrojone, zalane mlekiem bułki po napęcznieniu należy połączyć(...)- Knedle z czerstwego to potrawa silnie zakorzeniona w śląskiej tradycji, podobnie jak kotleciki z czerstwego chleba. Są alternatywą dla śląskich klusek, mogą stanowić dodatek do dań mięsnych, ale...

  • Smaki Litwy

    ...piwa. Litewskie pieczywo jest smaczne i wypiekane z zachowaniem tradycyjnych receptur. Ciemny, pieczony z mąki razowej chleb jest uznanym przez UE produktem regionalnym. Lekko kwaśny smak i aromat są(...). Z tego, co powstanie parzy się kawę. Tak przygotowany napar jest smaczny, wzmacniający i bezkofeinowy! Bliny gryczane przygotowywane są tak jak z mąki pszennej, te z gryczanej popularne są bardziej...

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    ...pieczywo pszenne będzie także lepszym wyborem dla osób mających problemy z przewodem pokarmowym niż chleb razowy. Pieczywo to źródło cennych składników odżywczych - PRAWDA Podobnie, jak w całym(...) w pieczywie witaminy z grupy B oraz E, a także np. magnez pozwalają na sprawne funkcjonowanie mózgu. Z kolei powstały na zakwasie chleb to z kolei bardzo dobre źródło kwasu foliowego, którego...

  • Smaki Litwy

    ...przygotowany napar jest smaczny, wzmacniający i bezkofeinowy! Bliny gryczane przygotowywane są tak jak z mąki pszennej, te z gryczanej popularne są bardziej na wschodzie Europy. Bliny żmudzkie(...) majeranek, do smaku. W oryginalnym litewskim przepisie do ciasta na cepeliny nie dodaje się mąki, ani jajek.     Kindziuk , to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Kolejnym kamieniem milowym w kuchni greckiej jest pita czyli okrągłe placki, formowane ręcznie, pieczone z mieszanki mąki pszennej i razowej, drożdży, soli i wody (w odróżnieniu od arabskiej, grecka pita(...) można było użyć wszelkiego rodzaju resztek pozostałych z posiłków. W Grecji panuje wielki kult i poszanowanie chleba - na wsiach jeszcze do dziś nowonarodzonemu dziecku wkłada się do rączki kawałek...

Dyskusje na temat: chleb z mąki pszennej razowej
  • Re: Chleb z mieszanki

    Nie tak łatwo niestety. Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb. Szukałam w Tesco, Carrefurze i nic. Przypadkiem (niestety już po czasie) trafiłam w Intermarche. Żytniej też nie widziałam. Ale będę szukać. Jak znowu "przypadkiem" trafię to na pewno kupię :)

  • Re: Chrupiący chleb z domowej piekarni

    Mój chleb- robię zakwas,taki jak do barszczu.Kilka łyżek razowej żytniej maki zalewam zimna H20+ 1 ząbek czosnku.Odstawiam to na kilka dni.Gdy zakiśnie mieszam i połowy tego zakwasu mieszam z ok 20dkg mąki żytniej + ok 30 dkg maki pszennej ok 1/2 łyżeczki soli + 2 łyżki ugotowanych i pogniecionych kartofli +2 łyżki oleju oraz szklankę H2o.Mieszam tak aby ciasto było gęste,odstawiam -aż urośnie

  • Re: Chrupiący chleb z domowej piekarni

    Ja robię tak-biorę 5 dkg drożdży i robię rozczyn z łyżką mąki i cukru.Gdy ruszy dodaję 2 półlitrowe kubeczki mąki pszennej i jeden razowej żytniej ,parę łyżek oleju,łyżeczka soli,gdzieś z pół szklanki maślanki ,trochę żurku z butelki jak mam ale to niekoniecznie, otręby jakie mam po parę łyżek i ok.pół litra ciepłej wody,tak żeby ciasto było dość gęste .Wyrabiam ok.10 min.i zostawiam w cieple aż