• Informacje na temat:

    chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami

Artykuły na temat: chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami
  • Składniki:  ok. 120 g zakwasu żytniego  1,5 kg mąki (przesiej przez sito i wymieszaj po pół kilograma mąki chlebowej orkiszowej, pszennej zwykłej oraz żytniej razowej)  3 łyżeczki soli  1 szklanka ziaren słonecznika (możesz dodać też inne ziarna, np. szklankę pestek dyni, siemienia lnianego lub sezamu)  4 łyżki oliwy lub oleju  6 szklanek letniej wody  tłuszcz do wysmarowania...

  • Chleb razowy ze słonecznikiem

    ...chleba. Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by składniki ciasta się połączyły Podłużną foremkę(...)Przygotowanie: Przygotuj zakwas. Do dużego wyparzonego i wytartego do sucha słoika wsyp ½ szklanki mąki żytniej, wlej ½ szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik...

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki otrąb żytnich. Ponadto: papier do pieczenia lub olej oraz otręby, np. żytnie lub pszenne.

  • Chleb, ale jaki?

    Do niedawna zjadaliśmy ponad 100 kg chleba rocznie na osobę. Dziś po pieczywo sięgamy znacznie rzadziej. A szkoda.

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...pieczywo żytnie. 2. Chleb jest niezdrowy: MIT Gdy przyjrzymy się tzw. piramidzie żywieniowej, to zobaczymy, że na samym jej dole, jako podstawę naszej diety, ulokowano produkty z ziaren zbóż, w tym(...) oleistych czy innych ziaren (np. szarłatu - amarantusa). W białkach zbóż występuje kwas glutaminowy  -aminokwas pełniący ważną rolę w pracy mózgu. Chleb żytni jest uboższy w białko niż chleb pszenny, ale...

  • ...1. Robimy własny zakwas Należy przygotować go 7 dni przed pieczeniem chleba (tyle bowiem czasu potrzebuje, by dojrzeć). Do wyparzonego, litrowego słoika wsyp 4 łyżki mąki żytniej razowej, dodaj szczyptę soli i wodę w takiej ilości, aby po wymieszaniu powstała rzadka, ale nie wodnista papka. Słoik przykryj gazą i odstaw...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...żołądka i dwunastnicy, refluksie, problemach z trzustką, dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego. Żytnie Wiele osób sądzi, że „razowy” znaczy to samo co „żytni”. To nieprawda. Pieczywo(...) kryją się różne prozdrowotne substancje. Graham jest lżejszy i łatwiejszy do strawienia niż pełnoziarniste pieczywo żytnie czy pszenne. Czytajmy etykiety W najzdrowszym chlebie jest mąka, sól...

  • Składniki chleba: 40 dag mąki pszennej, 16 dag mąki żytniej razowej, 2 dag świeżych drożdży, 90 ml wody, 3 łyżki zakwasu, 2 łyżki oliwy, łyżeczka soli, 15 dag gotowego bazyliowego pesto. Pesto pomidorowe: słoik suszonych pomidorów, 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki startego parmezanu, 4 łyżki oleju.

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...pokarmowego i wzmacnia naszą odporność. Dopasuj rodzaj pieczywa do swoich potrzeb Chcesz schudnąć: Wybieraj chleb razowy. Dostarcza mniej kalorii niż biały, ale syci na dłużej. Zmniejsza apetyt na(...) składu pieczywa. Zależy to od dobrej woli producenta. Najczęściej podają go ci, którzy wypiekają zdrowe pieczywo. Nie każdy ciemny chleb jest razowy. Jeśli jest ładnie brązowy i ma idealną...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

Przepisy na temat: chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!