• Informacje na temat:

    chrzan do kapusty kiszonej

Artykuły na temat: chrzan do kapusty kiszonej
  • Kiszenie czas zacząć

    ...warzywom jędrności. Smak poszczególnych warzyw poprawią: Kapusty - kminek i koper. Można dodać też trochę marchwi, która przyspieszy fermentację mlekową. Ogórków - czosnek, koper, chrzan(...)Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet...

  • Ziemniaki pieczone z ziołami

    Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty, ale można je też podawać z ćwikłą z chrzanem.

  • Księga smaków: Kapary

    To bliscy kuzyni kapusty. Do Europy trafiły już 2000 lat temu wraz z podróżami Arabów i bardzo szybko stały się nieodzownym składnikiem śródziemnomorskiej kuchni.

  • Kiszonki - zimowe skarby

    Można ją ukisić nawet zimą. Kapustę poszatkuj, wymieszaj z solą (na 2 kg kapusty 40 g soli), startą marchwią, kminkiem. Ubij mocno w słoikach. Odstaw w ciepłe miejsce.  2. Cytryny Są szczególnie(...).  3. Pomidory Najlepiej kisić małe, dojrzałe, gdy jest na nie sezon. Do słoika włóż pomidory, czosnek, liście kopru i chrzan. Zalej gorącą solanką (2 łyżki soli na litr wody).  4. Ogórki To także...

  • Czosnek - domowy antybiotyk

    ...działa rozgryzanie goździka lub ziarenka kawy. Pamiętajmy, że... Podobne do czosnku działanie mają inne warzywa. Należą do nich: por, cebula i chrzan. Przynajmniej raz w tygodniu zjedzmy porcję surówki z kiszonej kapusty z wyciśniętym ząbkiem czosnku, cebulą dymką, łyżeczką świeżo startego chrzanu i z łyżką oleju rzepakowego. Cebulę, podobnie jak czosnek, najlepiej jeść na surowo, właśnie w surówce...

  • ...przewracaj golonki, aby równomiernie się upiekły i zrumieniły. Możesz też polewać je marynatą. 3. Golonki podawaj w całości lub pokrojone na kawałki. Najlepszym dodatkiem będzie musztarda, chrzan i chleb...

  • Więcej warzyw i owoców to aż pięć nowych korzyści dla zdrowia!

    ...składników to: buraki, chrzan, natka, kapusta kiszona, por, szpinak, suszone morele i śliwki. Cieszysz się dobrym wzrokiem Bez większego trudu możesz dostrzec numer nadjeżdżającego autobusu czy...

  • Naturą w urodę

    Składniki: 3 łyżki twarożku, łyżka tłustego mleka, 50 g drobno posiekanej kapusty kiszonej. Wszystkie składniki zmieszaj, nałóż na twarz i szyję na 20 minut, spłucz ciepłą a potem zimną wodą. Ten okład(...) wrzątku i rozmieszaj jeszcze raz. Nałóż na twarz. Spłucz po 10 minutach. To ściągnie pory i osuszy skórę. Chrzan na tonik do włosów Składniki: 2 korzenie chrzanu. Zetrzyj chrzan na tarce, wyciśnij sok...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...czas choroby. Witaminę C, czyli kwas askorbinowy, znajdziemy w większości rodzimych warzyw i owoców. Najbogatsze w nią są: papryka, brukselka, kapusty - czerwona, biała, włoska oraz kiszona, kalafior(...) - czosnku, cebuli i chrzanie. Czosnek wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom wirusowym. Swoje działanie zawdzięcza związkom siarkowym, m.in. allicynie, która hamuje rozwój bakterii. Cebula, podobnie...

  • Rozgrzej się dietą

    .... Ta substancja wykazuje właściwości antybiotyczne. Charakterystyczny zapach czosnku zniwelujesz, żując świeżą gałązkę pietruszki. Pamiętaj też o pieprzu cayenne, chrzanie i musztardzie - te przyprawy(...). Witaminę C znajdziesz np. w kiszonej kapuście. Uważaj na mięso Mocno zakwasza. a przy kwasicy w ciele, tracimy równowagę mineralną i spada odporność. Mięso zastąp cieciorką, soją, soczewicą...

Przepisy na temat: chrzan do kapusty kiszonej
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...jego miano. Dzisiejszy barszcz różni się znacznie od wówczas przygotowywanego dania. Zamiast wywaru z rośliny używa się ekstraktu z kości z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Mąkę dodaje się potem(...)? Warto wtedy użyć ostrzejszej wędliny czy kiełbasy albo wzbogacić żurek o chrzan lub czosnek. Dzięki temu potrawa nabierze wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Co z kolorem? Z łatwością zabielisz zupę...

  • Wyrafinowany wege-pasztet

    ..."Pełen smaków i cudownych zapachów, lekki i zdrowy pasztet to cudowna potrawa na wszystkie posiłki w ciągu dnia. Jadam go z sałatą albo moją ulubioną kiszoną kapustą. Wybornie smakuje z domowym chrzanem lub z marynowanym albo kiszonym imbirem. Słodycz warzyw i rodzynek w połączeniu z ostrymi dodatkami tworzy obłędną całość! I jeszcze ten korzenny smak czerwonego pieprzu. Mniam!" - tak o pasztecie...

  • ...kiszony z natką z pietruszki; chrzan; koperek; curry i wszystko to, na co nam wyobraźnia pozwoli. Niektóre z nich dodatkowo trzeba posolić i popieprzyć. Takie kolorowe dipy bardzo ładnie wyglądają na stole(...) szklanej tacy, którą dookoła możemy posypać czerwoną papryką. Możemy też je wbić w melona, pomarańczę lub połówkę kapusty. • Sałatki . Zawsze smakują i dodają energii. Nasze czytelniczki polecają...