• Informacje na temat:

    cia sto ze s ł o n e cz ni ki e m

Artykuły na temat: cia sto ze s ł o n e cz ni ki e m
  • ...1. Całe jajka utrzyj z 20 dag cukru. Dodaj obraną i startą marchew, mleko oraz olej. Połącz składniki. W misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Dodaj siekane orzechy. 2. Sypkie składniki połącz z masą marchewkową. Przygotowane cia sto umieść w wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz około 50 min w temperaturze 160 st. Wyjmij...

  • ..., starannie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 30 min. Ostudź. Krok trzeci . Zimne ciasto pokrusz do miski. Dodaj zmielone orzechy laskowe, miękki biały ser oraz 10 dag rozpuszczonej białej czekolady. Zagnieć cia sto, podziel na 10 części. Uformuj z nich kulki. Odstaw do stężenia. Krok czwarty. Mleczną...

  • Ciasto długo dojrzewa. Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina Miód, cukier i smalec podgrzej. Wlej do przesianej mąki, ostudź. Sodę rozrób w mleku, wlej do masy. Dodaj jajko, wszystkie przyprawy i pokrojone bakalie. Wyrób. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw na ok. 2 tygodnie w chłodne miejsce. Cia sto ponownie zagnieć, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj, ułóż w keksówkach...

  • ...1. Mąkę przesiej z 5 dag cukru, dodaj masło, łyżeczkę skórki z cytryny i jajko. Zagnieć cia sto, odłóż na 30 min do lodówki. Wylep nim dno prostokątnej formy. Piecz 20 minut w 200 st. Schłodź w formie. 2. Kremówkę ubij, połącz z drugą śmietaną, sokiem wyciśniętym z cytryny, resztą cukru i cukrem waniliowym. 3. Galaretkę malinową rozpuść w 100 ml ciepłej wody tak, by nie było grudek. Po...

  • ...śmietany 30-proc., biszkopty. Mąkę i proszek posiekaj z masłem. Dodaj jajko, miód i szczyptę soli, zagnieć cia- sto. Podziel na porcje 2/3 i 1/3, schłodź. Masa: żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj ser, mąkę i śmietanę, połącz. Białka ubij z solą, połącz z masą. 2/3 ciasta rozwałkuj, ułóż w blasze. Boki wyłóż biszkoptami. Napełnij masą, przykryj startym pozostałym cias- tem. Piecz godz. w 180

  • SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki tortowej, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 6 żółtek, 20 dag masła, szklanka cukru, łyżeczka soli. Kruszonka: 1/4 kostki masła, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, żółtko, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag mąki. Farsz: 3 duże jabłka, gruszka, 10 suszonych moreli, sok z pół cytryny, szklanka cukru.

  • Jest inny – ciasto chłodzi się nocą.

  • ..., a następnie dodaję do masy jajko, szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną (ilość mąki zależy od tego, jak mączyste są ziemniaki, ja dodałam niecałe pół szklanki). Wyrabiam gładkie elastyczne cia sto(...) i ponownie składam połówki). Śliwkę owijam ciastem, zlepiam dokładnie brzegi i formuję zgrabną kulkę. 2. Zrobione w ten sposób knedle gotuję w posolonym wrzątku 5 min od wypłynięcia. Wyjmuję...

  • Czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 1,40 zł Krok pierwszy: 5 jajek rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijaj z 15 dag cukru do uzyskania sztywnej piany. Dodaj żółtka, lekko zmiksuj. Mąkę przesiej do miski, delikatnie połącz z masą jajeczną. Krok drugi : Na koniec wsyp 2 łyżki kakao, wymieszaj. Cia sto przełóż do wyłożo nej pergaminem torto wnicy. Piecz ok. 45 min w 160 st...

  • ...1. Z mąki, jednego żółtka, margaryny oraz połowy szklanki cukru zagnieć szybko kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Schłodzone cia sto rozwałkuj, wylep nim spód średniej tortownicy. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 st. 2. Mak opłucz, sparz wrzątkiem, osącz na sicie, a następnie dwukrotnie zmiel. Utrzyj ze...