• Informacje na temat:

    ciabatta

Artykuły na temat: ciabatta
  • Ciabatta

  • Składniki: 10 dag parmezanu, 4 jajka, sól, pieprz, 20 dag śmietany kremówki, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, gałka muszkatołowa, 40 dag ciabatty, 5 dag masła, bazylia do dekoracji.

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej wody, 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego, 33 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 1 i ½ łyżeczki soli, 10 suszonych pomidorów z oleju, 1 łyżeczka suszonego tymianku.

  • Aromatyczna ciabatta

    Aby chleb nie był zbyt suchy, warto go piec na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).

  • Szybka ciabatta

    W końcowej fazie mieszania można dodać np. 50 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, 50 g oliwek lub igiełki rozmarynu. Ciabatta nabierze wówczas nowego charakteru. Zachęcam także do przygotowania ciabatty na zaczynie biga.

  • Składniki: ● opakowanie sera mozzarella w małych kulkach ● 20 dag pomidorków koktajlowych ● 4 ciabatty ● pęczek świeżej bazylii ● oliwa z oliwek ● ocet balsamiczny

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 ciabatta, 1 duży pomidor,1/2 kostki masła, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz...

  • Składniki: 2 szklanki letniej wody, 10 g drożdży, 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 750), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżki oliwy

  • Rozetrzyj 3 dag drożdży z 2 łyżkami letniej wody. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia.

  • ...1. Ciabatty naciąć nożem w taki sposób, by powstały głębokie kieszenie. Następnie bułki położyć na grillu na kilka minut. W tym czasie przekręcać kilkakrotnie, aby równomiernie się przyrumieniły. 2. Wymieszać miękkie masło z pokrojonym drobno czosnkiem, lubczykiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Pomidory pokroić na grube plastry. 3. Nacięcia w ciepłych ciabattach przełożyć...

Wideo na temat: ciabatta
  • Ciabatta

    Zobacz prosty przepis na ciabattę, którą z łatwością przygotujesz w domu.

  • Chruściki, falafel i brownie w wykonaniu Beaty Kartowicz

    Restauratorka Beata Kartowicz zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na dania, które można zabrać w podróż. Na stole pojawiły się: chruściki z piersi z kurczaka, ciabatta z pastą jajeczną, kanapka Klubowa, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafel w picie, spring rolls, sałatka owocowa, a na deser ciastka brownie.

Przepisy na temat: ciabatta
  • Ciabatta, włoski sposób na chleb

    ..."Ciabatta jest wprost stworzona do komponowania wysokich kanapek, bo doskonale trzyma wszystkie składniki, sprawia, że się nie wysypują. Łatwo można ją też pociąć na kilka kawałków" - mówi PAP Life(...) oliwa. Recepturę ciabatty opracował piekarz z Werony, Francesco Favaron w 1982 r. Ciabatta miała być włoską odpowiedzią na francuską bagietkę. Cel ten, bez dwóch zdań, został osiągnięty. Favaron...

  • Ciabatta z pastą warzywną

    Do misy miksera wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać.

  • Ciabatta caprese

    Składniki: ● opakowanie sera mozzarella w małych kulkach ● 20 dag pomidorków koktajlowych ● 4 ciabatty ● pęczek świeżej bazylii ● oliwa z oliwek ● ocet balsamiczny

  • Śledzie na ciabattach

    Zakąska palce lizać!

  • Finger Food na karnawałowym stole

    ...people". Według niego świetnie podczas tego typu spotkań sprawdzą się włoskie crostini, czyli grillowana ciabatta albo inne pieczywo z dodatkami takimi jak świeża ricotta (biały ser włoski), figi...

  • Orientalne bruschetty – przekąska na każde przyjęcie

    ...z bakłażana zapiekana z serem Składniki: 80 g pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 80 g sera koziego 2 bułki typu ciabatta 1 zielona papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula garść świeżej...

  • Jarmużowa z grzankami

    Samo zdrowie!

  • Modne kanapki na ciepło

    Są najpopularniejszym posiłkiem na śniadanie i kolację. Zwykle ich nie doceniamy – robimy na szybko i zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być wcale nudnym posiłkiem. Można przygotować ją na wiele sposobów: na słodko, słono, z mięsem, bez mięsa, na ciepło lub zimno. Coraz częściej wychodzimy poza schematy i po kanapkowe inspiracje sięgamy do innych krajów np. słonecznych Włoch. Jeśli należysz więc do miłośników południowego klimatu, a bez kanapki nie wyobrażasz sobie choćby jednego dnia, to...

  • Włoska kuchnia na lato

    Bardzo popularne w Italii, trochę mniej znane u nas dania są idealne na upalne dni. Łatwo je przyrządzić, są lekkie, aromatyczne, pełne warzyw i smakują tak wyraziście!

  • Sałatka z Crostini

    Składniki: - 1 chlebek Ciabatta, - 8 łyżek oliwy z oliwek, - 50 g orzeszków piniowych, - 300 ml soku pomarańczowego, - główka sałaty Lollo rosso, - pęczek rukoli, - pęczek bazylii, - łyżeczka musztardy, - sól, pieprz, - 16 plasterków włoskiej szynki Brassaola Przygotowanie: Ciabattę pokroić na 16 kromek. Porcjami obsmażać na złoto na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Osączyć na papierze...

Dyskusje na temat: ciabatta
  • Re: kuchnia włoska

    Agatasur, na pewno znasz lasagne, cannelloni, spaghetti carbonara, pieróg calzone i deser tiramisu... Być może obiły Ci się o uszy także takie rzeczy jak biscotto, cantuccini, carpaccio, ciabatta, risotto, gnocchi i polenta :) To wszystko są włoskie potrawy. :)

  • Re: Szybka ciabatta

    Przepis super!!! Ciabatta wyszła przeobłędnie i pięknie urosła! Duża, rumiana i smakowita! :) Nie dodawałam oliwy z oliwek, ale oi bez tego wyszła świetnie! :) Pozdrawiam!

  • Re:  Pomocy-suszone pomidory..

    Milusiu, ciabatta to taki włoski chlebek pszenny :) Oliwę spod pomidorów można też dodać do innych dań, wzbogacając ich aromat. A tak swoją drogą, wczoraj dałam przepis na makaron z dodatkiem suszonych pomidorów, jakby coś to zapraszam do oglądnięcia ;)

  • Re: Aromatyczna ciabatta

    Nie umiesz przejrzyście pisać? To jest tak zredagowane że ręce opadaja.

  • Re: Mleko

    Na mleko sie jeszcze nie skusilam, i chyba sobie oszczedze bo krowie najlepsze :) Ale ser kozi polecam w kazdej postaci. Super smakuje w grillowanej kanapce z chleba ciabatta z plasterkiem salami, suszonymi pomidorami, grillowana papryka i sosem pesto MNIAM!

  • Re: Szybka ciabatta

    Pieprzysz waść! Spróbuj zrobic a później się wypowiadaj! Ja zrobiłem i wiem że jest zajefajna smaczna i bez zadnych ulepszaczy!

  • Re: Co lubicie przegryzać w wolnym czasie?

    a u mnie mało dietetycznie bardzo kalorycznie ale za to smacznie ;D ciabatta pokrojona w spore kromeczki polana masłem czosnkowym ( topie w mikrofali masło rozgniecione ząbki czosnku i ulubione przyprawy ) na to drobno pokrojony wędzony boczek i żółty ser do tostów całość zapieczona w piekarniku :D mój jesienny poprawiacz nastroju polecam ...

  • Re: Szybka ciabatta

    Co nie zmienia faktu, że od takiego białego pieczywa nawet bez ulepszaczy i na drożdżach to tylko siedzenie rośnie i żadnego poza tym pożytku z tego... Już się najadłam w życiu drożdżówek itp. bułek i wiem, jak błyskawicznie się od tego tyje, więc dziękuję.

  • Re: Szybka ciabatta

    Popękany chleb świadczy o braku kontroli nad odpowiednim garowanie ciasta.Może ładnie wygląda,a jest wynikiem błędów.

  • Re: Szybka ciabatta

    Niestety mylisz się Aniutko. Dobrze wyrośnięte ciasto chlebowe nie pęka, tylko tworzy kształtny bochenek. Jeśli bochenek popękał w trakcie pieczenia to najczęściej znaczy, że ciasto za krótko wyrastało, albo przeschło podczas rośnięcia, albo w piecu była nierówna temperatura, przyczyn jest sporo, ale pęknięcie bochenka ZAWSZE jest jego wadą.