• Informacje na temat:

    ciasta francuskie z farszem warzywnym

Artykuły na temat: ciasta francuskie z farszem warzywnym
  • Otulone ciastem

    Ciasta drożdżowe lub francuskie wypełnione wytrawnymi dodatkami i zapieczone to dania efektowne w formie i intrygujące w smaku.

  • ...rozgrzewaj olej. Wylewaj po 1/4 ciasta. Równomiernie je rozprowadź. Na każdy naleśnik połóż po kilka kawałków rozmarynu. Usmaż na rumiano. Gotowe naleśniki nadziej farszem. Złóż na pół.

  • Składniki: op. ciasta francuskiego, 50 dag żeberek wieprzowych, 30 dag kiszonej kapusty, cebula, 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 1 dag suszonych grzybów, łyżka miodu, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki ziarenek kminku, żółtko do smarowania, olej, sól, pieprz...

  • Śródziemnomorskie paczuszki

    Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (płat), duża cukinia, papryka czerwona, duży pomidor malinowy, 2 łyżki oleju rzepakowego, jajko, garść parmezanu, sól, pieprz...

  • Księga smaków: Pieczarka

    .... Poszatkowane i podsmażone są pysznym farszem do pasztecików czy tartinek z ciasta francuskiego. Świetnie komponują się ze smażoną młodą kapustą albo bigosem. Przygotować można z nich też zupę i sos...

  • Dania z pieczarkami

    Pomysły zaczerpnęliśmy z kuchni francuskiej i włoskiej.

  • Czas na kurki

    Babeczki z kurkami Składniki na 6 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 30 dag kurek, 1 średnia cebula, 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 proc., 2 jajka, 5 dag sera żółtego, 2 łyżki masła(...), przestudzone grzyby i dokładnie wymieszaj. Z ciasta francuskiego odetnij pasek o szerokości ok. 3 cm. Wytnij z niego dowolne kształty, np. listki. Z pozostałego ciasta wytnij 6 kwadratów i włóż je do...

  • ...ziemniakami i sezonową surówką, np. z kiszonej lub włoskiej kapusty. Taka pieczeń jest bardzo smaczna podana z ryżem warzywnym. Aby go przygotować, ugotuj 1-2 szklanki ryżu. Oczyść i utrzyj marchewkę(...) stole pojawiają się także drożdżowe knysze, pierożki z farszem ziemniaczanym, placki ziemniaczane z wędzoną rybą i kleksem śmietany. Od święta p. Helena piecze sernik lub inne ciasto, np...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane...

  • Naleśnikowe inspiracje

    Florencji, skąd do Francji trafiły dzięki zamążpójściu Katarzyny Medycejskiej, która poślubiła francuskiego władcę, a było to w połowie XVI wieku. Istotny jest jednak fakt, że naleśniki szybko zyskały(...) posmarowaną olejem patelnię wlewaj małe porcje ciasta. Smaż cienkie, złote naleśniki. Orzechy i migdały drobno posiekaj. Utrzyj z dżemem, śmietaną i cukrem pudrem. l Do masy dodaj uprzednio namoczone...

Przepisy na temat: ciasta francuskie z farszem warzywnym
  • 4 smaczne sposoby na rybę

    ...1/2 łyżki musztardy szklanka śmietany 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone po 2 łyżeczki posiekanego koperku i natki 2 płaty ciasta francuskiego żółtko sól Przygotowanie(...) z cytryny. 5. Wrzuć kluseczki i dokładnie wymieszaj z sosem. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż kawałki łososia. Zapiekane babeczki z farszem rybnym Składniki: 500 g białej ryby (np. dorsz...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...:  ●25 dag wędzonego boczku ●0,5 l zakwasu na żur ●2 ząbki czosnku ●4 łyżki ugotowanych, startych buraków ●śmietana do zup ●30 dag ciasta francuskiego ●żółtko ●kminek i majeranek ●olej Sposób(...): Składniki: ●2 puszki tuńczyka w sosie własnym ●4 jajka na twardo ●jajko surowe ●żółtko ●dymka ●natka ●10 dag ugot. ryżu ●4 łyżki ketchupu ●10 dag masła ●50 dag mroż. ciasta francuskiego ●sól, pieprz...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...: - 2 blaty mrożonego ciasta francuskiego, - cebula, - łyżka oleju, - 500 g mielonego mięsa wołowego, - puszka pomidorów, - sól, pieprz, - słodka papryka, - duży bakłażan, - natka pietruszki, - kolorowy(...) słodko-kwaśnego (ze słoika lub fix), - pół pęczka natki pietruszki, kilka łodyżek szczypiorku Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszać, odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki. Dymkę umyć...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...tzatzikami, cebulą, kawałkami pomidora i pieczonego mięsa i... szybko zjada idąc np. ulicą. Pitą nazywa się również wszelkiego rodzaju placki - między dwie warstwy ciasta wkłada się nadzienie - z mięsa(...) sucharki ze słodkiego ciasta z dodatkiem cynamonu, anyżu, sezamu, których w każdej greckiej piekarni jest bardzo wiele rodzajów, jada się na śniadanie (mocząc je - podobnie jak Francuzi - w kawie lub...

  • Walentynkowe menu

    Składniki na 2 porcje: - 2 blaty ciasta francuskiego, - 3 łyżki chudego twarożku, - żółtko, - łyżeczka bułki tartej, - 2 łyżeczki mielonych migdałów, - 2 łyżki cukru, - skórka starta z jednej(...) dodawać żółtka. Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ końcem noża. Do masy dodać ser, miąższ wanilii i grysik. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać ją do ciasta. Na końcu dodać wiśnie. Masę...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...gniazda nasienne, miąższ pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z miodem oraz szałwią. Dodaj obraną podzieloną na cząstki pomarańczę. Farszem nadziej gęś. Zaszyj. Całą tuszkę nasmaruj...