• Informacje na temat:

    ciasta na bazie fasoli

Artykuły na temat: ciasta na bazie fasoli
  • Zaskocz domowników oryginalnym daniem na bazie fasoli, z ostrą nutą chili.

  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    ...właściwości, aby odżywić i ukoić wrażliwą cerę. Woda z fasoli na podrażnioną cerę: 2 garście czerwonej fasoli gotuj ok. 3 min w 2,5 szkl. wody. Odcedź, ostudź. Trzymaj wodę w lodówce. Pij po 1/2 szkl. 2 razy dziennie przez 5 dni. Po tygodniu powtórz. Maseczka regenerująca: 1/2 szkl. białej fasoli mocz przez 1-2 godziny w wodzie. Gotuj 1 godzinę. Odcedź. Rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj 1 łyżkę...

  • Ciasta z jabłkami

    ...i wysyp bułką tartą. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz 13 minut w temp. 180°C. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 10-15 min. Pozostałe ciasto również rozwałkuj i wytnij z niego paski. Podpieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż masę jabłkową. Na wierzchu ułóż paski ciasta i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz...

  • Kalejdoskop kształtów i kolorów

    ...wykonane z fasoli mung, nie wymaga gotowania, nitki wystarczy zalać wrzątkiem przed podaniem; wykorzystywany w daniach kuchni Dalekiego Wschodu. W kolorach tęczy Najczęściej na naszych stołach(...) przygotować w domu, dodając do tradycyjnie robionego ciasta wywary z warzyw lub ziół. Oto kilka propozycji przygotowania barwionych makaronów: - makaron zielony - do ciasta dodajemy zmiksowany szpinak...

  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    ..., łagodzi podrażnienia i spłyca zmarszczki. Woda po jarzynach: - baza do zup i sosów (bez soli) - wzbogaca danie o witaminy i minerały oraz naturalnie je zagęszcza (np. woda po fasoli). Woda po makaronie: - do "sklejania" składników - dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie łączy składniki np. pesto, past kanapkowych, ciasta na pizzę (i nadaje mu puszystość); - do namaczania roślin...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ..." z mortadeli i "marcepan" z fasoli. Jakie zmiany zaszły w polskiej kuchni po 1989 roku? - Tak jak zmienił się cały ustrój i kraj, tak samo zmieniła się kuchnia. Zaczęliśmy jeść więcej warzyw(...) bazie octu winnego, ziół, czosnku i przypraw. Jaja przepiórcze, śledzie - to smaki, które zna wielu z nas, niektórym kojarzą się z kuchnią mam lub babć. A jakie są pani pierwsze skojarzenia z kuchnią...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., góralska kwaśnica, czy tzw. moczka. Siemieniotka przygotowywana jest na bazie konopi, mleka, mąki, cukru, soli, masła, wody i kaszy gryczanej. Do przyrządzenia kwaśnicy góralskiej potrzebne będę z kolei(...), piwo, masło, mąka tortowa i cukier. Zupę grzybową może też śmiało zastąpić jadana na Kresach zupa migdałowa sporządzana na bazie mleka, płatków migdałowych, cukru, cukru waniliowego, mąki...

  • Ve(ge)sele: Na liściu sałaty

    .... Szaszłyki na bazie tofu i warzyw. Roślinne burgery z czerwonej fasoli i jalapenio. Chłodnik na mleku sojowym z ogórkiem, czosnkiem i miętą. Esencjonalne zupy kremy. Hinduski dal z czerwonej soczewicy(...) i jajka), nie creme brulee (jajka i śmietana). A ciasta i desery z galaretką (żelatyna, masło, jajka)? Czy to ich ominie? Spieszę z dobrą nowiną: lista wegańskich pysznych przekąsek, zup, dań głównych...

  • Nowa dieta białkowa dla pań 40+

    ..., pszenne pieczywo, ciasta. Wybieraj tylko zdrowe węglowodany: pełnoziarniste pieczywo i taki makaron. Po drugie: jadaj ryby oraz rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, fasola, groch), czasem chudy(...) i to z tłuszczem nasyconym. Z produktów mlecznych wybieraj chudy twaróg (10 dag dziennie) i jogurt, kefir lub maślankę - raz dziennie pij koktajl na bazie tych napojów. Po trzecie: jadaj produkty...

  • Bieganie: Kiedy i co jeść?

    ...w węglowodany posiłków - to grozi, że na starcie będziesz się czuł ociężale. Lepiej jest dorzucić trochę więcej węglowodanów do regularnych posiłków i zaopatrzyć się w przekąski na bazie węglowodanów(...), ciecierzycy, fasoli suszonej lub gotowanej, fasoli czerwonej i zwykłej, soczewicy, soi, szpinaku i brokułach); - orzechach i nasionach (między innymi orzeszkach ziemnych, orzechach włoskich, nerkowcach...

Przepisy na temat: ciasta na bazie fasoli
  • Fasola na słodko

    Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym elementem menu wegetarian lub osób, które za mięsnymi daniami nie przepadają. W połączeniu z gorzkim kakao stanowi zdrową alternatywę dla kupnych słodyczy. Każdy łasuch dbający o linię będzie zachwycony słodkościami wykonanymi na bazie fasoli.

  • Na tropie polskich przysmaków

    .... www.sklep.pasiekafujarskich.pl Księżycówka z Kujaw: To tradycyjny alkohol wytwarzany domowym sposobem na bazie gruszek bergamotek. Warmia i Mazury Kiełbasa polska wędzona z Mazur: Surowa...

  • 5 pomysłów na szybkie śniadania dla dzieci

    ...się pasta z czerwonej fasoli z dodatkiem mięty. Szklankę czerwonej fasoli z puszki  trzeba zblendować z garścią suszonych pomidorów, ząbkiem czosnku, oliwą (taką ilością,by pasta miała aksamitną(...) zadanie. Gofry można podać z domowym dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Dobrze smakują także w wersji wytrawnej. Wystarczy, że do ciasta damy mniej cukru i dosypiemy suszone zioła (bazylię...

  • Szwajcarskie smaki

    Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.