• Informacje na temat:

    ciasta z duzej ilosci jajek

Artykuły na temat: ciasta z duzej ilosci jajek
  • Zjeść jajko czy nie?

    Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie maksymalnie 10 jaj tygodniowo. Te, które ukryte są w ciastach, makaronach lub innych produktach, też się liczą. Zdaniem polskich kardiologów zdrowe osoby mogą jeść...

  • ...50 dag gorzkiej czekolady, 4 jajka, 37,5 dag cukru, 12,5 dag mąki, 20 dag śmietany kremówki, tłuszcz i mąka do formy, 4 łyżeczki żelatyny, 50 dag serka mascarpone, 75 dag mielonego twarogu, 85 ml soku cytrynowego, 1 fiolka waniliowego zapachu do ciasta, 100 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy, 3-4 duże banany (70 dag), wiórki czekoladowe.

  • Jajko - wszystko co w nim najlepsze

    ​To najlepsze źródło składników odżywczych. Jajko nie podnosi poziomu cholesterolu, to pewne!

  • Składniki na 6 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 40 dag truskawek, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 -1/2 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka posiekanych pistacji.

  • Składniki na 5-6 porcji: 60 dag mięsa wołowego (z udźca albo gulaszowego), 4-5 łyżek mąki pszennej, 30 dag grzybów leśnych, 300-400 ml bulionu warzywnego, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1-2 cebule, 1 mała marchewka,2-3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, olej do smażenia, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, sól, pieprz...

  • Składniki: kefir lub jogurt naturalny, 6 łyżek otrębów, 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki słodzika, dowolny aromat (kilka kropli), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka. Masa serowa: twaróg półtłusty – 2 kostki po 250 g, duży jogurt naturalny (200 ml), łyżka żelatyny, słodzik: według upodobań. Galaretka: sok bez cukru, tylko ze słodzikiem: 1/2 szklanki, 2 szklanki wody, 2 łyżki żelatyny.

  • Pięć powodów, dla których warto jeść kurki

    Te grzyby słoneczną barwę zawdzięczają dbającemu o dobry wzrok beta karotenowi. A dzięki dużej ilości witaminy D wzmacniają kości!

  • Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta drożdżowego bez cukru, 50 dag kiszonej kapusty, 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, 1 jajko, sól, pieprz.

  • ...1. Sekretem udanych naleśników jest właściwe dobranie ilości mąki, wody, mleka i jajek. Zwykle na 2 szklanki mąki wystarczy 1 duże jajo. Mleko i woda mineralna...

  • Składniki na 12 porcji: ■ CIASTO: ■ 3 duże jajka ■ pół szklanki cukru ■ 2/3 szklanki mąki pszennej ■ 4 łyżki mąki ziemniaczanej ■ łyżeczka zapachu waniliowego do ciast ■ 2 łyżeczki proszku do pieczenia; DODATKOWO: ■ ok. pół kg miąższu arbuza ■ 2 galaretki arbuzowe.

Przepisy na temat: ciasta z duzej ilosci jajek
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ..., odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat (kawałek ciasta włożyć w środek, a resztę wkoło, jak płatki kwiatu) 5. Ułożyć pokrojone owoce, następnie posypać kruszoną. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kratkę niżej niż połowa...

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Melktert tannie Kuruman

    Składniki na kruche ciasto na spód: 1¼ szklanki mąki ⅓ szklanki cukru pudru ¼ łyżeczki soli 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Przesiać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Dodać masło i żółtka, wkroić je do mąki nożem. Następnie delikatnie wgnieść masło rękami, aż składniki się połączą. Owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na 30 minut...

  • 3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik - pewniak z urządzeniem Thermomix®

    ...ciasta. Nie za gorące Największym koszmarem pań domu, które w świątecznym menu planują uwzględnić sernik jest opadanie ciasta. Zdecydowanie większą tendencję do opadania mają serniki napowietrzone(...) opadania ciasta. Warto też wypróbować pieczenie w kąpieli wodnej. Wystarczy zabezpieczyć formę do pieczenia z sernikiem z zewnątrz folią aluminiową, następnie włożyć do drugiej formy do połowy wysokości...

  • 7 najlepszych potraw z marchewki

    Gofry, ciasta, zupy i przepyszne curry - z marchewki można wyczarować kulinarne cuda.

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane...

  • Piernik dojrzewający

    ...szybko ciasta z gorącej blachy, bo się pokruszy. Ochłodzone placki przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi, nakryj arkuszem papieru i równomiernie obciąż (np. dużą deseczką, a na niej postaw garnek...

  • Naleśniki pełne leśnych rozmaitości

    Przygotuj wszystkie owoce - przebierz jagody, maliny, jeżyny i ewentualnie porzeczki. Umyj je i jeśli trzeba, oszypułkuj. Wszystkie składniki ciasta: mąkę, mleko, jajka, olej i szczyptę soli dokładnie wymieszaj łyżką w dużym naczyniu lub zmiksuj, tak, by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na mocno rozgrzanym oleju (na niewielkiej ilości), na sporej patelni, usmaż naleśniki...

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę...

  • Ciasteczka na deszczowe dni

    Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 175g miękkiego masła, 200g brązowego cukru, 2 jajka, 1 łyżeczki esencji migdałowej, 350g mąki, 50g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...) godzinę. Blat posypujemy mąką, kładziemy jedną część ciasta i posypujemy odrobiną mąki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, wycinamy foremkami kształty pamiętając, aby za każdym razem zanurzyć ostry...