• Informacje na temat:

    ciasta z masą kajmakową

Artykuły na temat: ciasta z masą kajmakową
  • ...biszkopt: oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Wsyp przesiane mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Białka ubij. Dodaj do ciasta i wymieszaj(...) cukrem i wszystko razem zwiń w roladę (zaczynając od dłuższego brzegu biszkopta). Pozostaw, by ciasto dobrze ostygło. 4. Puszkę z masą krówkową otwórz i wstaw do garnka z gorącą wodą (powinna...

  • Sernik kajmakowy

    ...nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w 180°C. 4. Upieczony sernik zostawiam do przestudzenia.Wierzch sernika smaruję masą kajmakową. Przed jej nałożeniem można delikatnie ściągnąć przyrumieniony(...)Jadwiga Kwiek z Faściszowej 1. Na stolnicę przesiewam mąkę. Robię kopczyk. Dodaję pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekam całość, a następnie rękami zagniatam ciasto. Wykładam na dno...

  • ...rodzaje mąki przesiej przez sitko. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Wsyp przesiane mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie(...) biszkopt przełóż na bawełnianą ściereczkę posypaną cukrem i wszystko razem zwiń w roladę (zaczynając od dłuższego brzegu biszkopta). Pozostaw, by ciasto ostygło. 4. Puszkę z masą krówkową otwórz...

  • .... C. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aby biszkopt ostygł. 2. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Na paterze ułóż połówkę ciasta. Posmaruj ją masą kajmakową. Ułóż na niej warstwę krakersów. Następnie(...) i kremówkę, wymieszaj. Posmaruj polewą wierzch ciasta.

  • Ciasto kajmakowa delicja. Bez pieczenia

    ...1. Masło rozpuść na bardzo małym ogniu. Zdejmij białą piankę i odstaw do ostygnięcia. Herbatniki zmiel w malakserze na konsystencję grubej kaszy lub zgnieć je wałkiem do ciasta. Wymieszaj z masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją przygotowaną masą ciasteczkową, formując centymetrowy boczek. Formę wstaw do lodówki, by masa dobrze się schłodziła. 2. Banany umyj, obierz ze...

  • ...z każdego boku niż forma. Następnie, radełkiem, odcinam z każdej strony pasy, o które ciasto było za duże. Spód przenoszę na blaszkę. Boki ciasta smaruję białkiem. Przylepiam do nich kuleczki sporządzone z odciętych pasków. W ten sposób uzyskuję ozdobny brzeg mazurka. Piekę 30 minut w 180°C. Wyjmuję i studzę. 3. Zimne ciasto smaruję masą kajmakową. Na wierzchu układam pokrojone w paski śliwki...

  • .... 30 minut. Po wyjęciu odstaw na chwilę, żeby ostygł. Masę kajmakową rozsmaruj równo na spodzie ciasta. Rozłóż na niej pokrojone w paski śliwki kalifornijskie. W jednym małym rondelku rozpuść czekoladę mleczną, a w drugim – białą. Powstałą ciepłą masą polej gotowy mazurek, dekorując go w dowolne wzorki. Czas przygotowania: 60 min, Ilość kalorii na 1 porcję: 360, Stopień trudności: średnie...

  • Zagnieć ciasto z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku. Podziel na 2 równe części, jedną wymieszaj z kakao. Obie schłodź, potem rozwałkuj, nadając im dowolny kształt. Piecz ok. 25 min w 180°C. Jasną część posmaruj dżemem, posyp rodzynkami. Przykryj częścią z ka kao, posmaruj masą kajmakową. Udekoruj wg gustu. Przepis przysłała Aneta Matusik...

  • ...1. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem. Dodaj kakao, żółtka, cukier i zagnieć ciasto. Schłodź. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim dno i boki tortownicy. Piecz 30 minut w 180°C. 2. Śmietanę ubij. Dodaj serek, zmiksuj. Czekoladę rozpuść, zmiksuj z masą. Połowę wyłóż na spód, dodaj kajmak i banany zmiksowane z serkiem. Na wierzch wyłóż resztę śmietany z serkiem i polej kajmakiem. Udekoruj wiórkami...

  • Kajmakowa delicja

    ...1 Żółtka mieszam w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Ciasto wylewam na blaszkę, piekę 20-25 min w 180°C. Ostudzony biszkopt nasączam kawą wymieszaną z alkoholem. 2 Krem: miękkie masło ucieram, dodając powoli masę kajmakową. Biszkopt smaruję najpierw warstwą kremu, a następnie...

Wideo na temat: ciasta z masą kajmakową
  • Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"

    Mazurek "Snickers" to słodko-słona propozycja na wielkanocny stół. Kruchy spód, masa czekoladowo-kajmakowa i orzeszki ziemne tworzą interesujące połączenie, do złudzenia przypominające popularny batonik. Wypróbujcie nasz przepis! Mazurek „Snickers” – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta

Przepisy na temat: ciasta z masą kajmakową
  • Sernik kajmakowy

    Ten najdelikatniejszy sernik sprawi, że Święta będą dla nas jeszcze bardziej magiczne. Nic tak nie buduje domowej atmosfery, jak puszyste ciasto z pysznie słodką masą i ulubionymi bakaliami. Zwieńczenie wspaniałej rodzinnej wieczerzy.

  • Kajmakowe babeczki

    ...mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy do połowy. Do każdej z babeczek dodajemy masę kajmakową i wkładamy po trzy migdały. Foremki uzupełniamy pozostałym...

  • Zebra w polewie kajmakowej

    Sposób przygotowania 1. Rozbij 3 jajka. Żółtka odłóż, a białka ubij na sztywno z 2/3 szkl. cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z orzechami oraz...

  • Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

    ...°C, po 10 minutach zmniejsz do 140°C, piecz 90 minut. 2. Serek zmiksuj z masą kajmakową. Śmietanę ubij, dodaj cukier, połącz z masą serową, dodaj orzechy, wymieszaj. Na blatach kładź masę, czekoladę...

  • Mazurek kajmakowy

    ...przez sito. Równomiernie posmaruj nią spód marcepanowy. 3. Na blacie marcepanowym ułóż blat z ciasta, lekko dociśnij. 10 dag marcepanu umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskając zrób brzeg wokół mazurka...

  • Wielkanocna tarta z gruszką

    Z masą kajmakową i orzechami.

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    ...puder. Wszystkie składniki miksujemy z sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Na wystudzony biszkopt wykładamy prażone jabłka. Następnie wykładamy masę z serka mascarpone. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową, wszystko posypujemy posiekanymi migdałami. Ciasto wstawimy do lodówki, najlepiej smakuje schłodzone. 

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Szybki tort orzechowy, idealny na jesień

    ...i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.