• Informacje na temat:

    ciasta z olejem i kakaem

Artykuły na temat: ciasta z olejem i kakaem
  • ...1. Drożdże posyp cukrem i rozetrzyj łyżeczką. Odstaw na kilka minut. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem. Dodaj drożdże i wymieszaj. Wymieszaj obie mąki i podziel na pół. Do jednej części wsyp kakao. Do każdej części mąki wlej połowę jajek z maślanką i zagnieć dwa ciasta: jasne i ciemne. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły. 2. Blachę (22x23 cm) posmaruj tłuszczem...

  • ...dalej, aż masa zgęstnieje. Dodaj do niej stopione masło i 300 g kokosa. Krem kokosowy rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wystudź. Gorzką czekoladę stop wraz z olejem. Wierzch ciasta posmaruj zrobioną...

  • Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i cukrem. Miotełką ubij mleko z miodem, olejem i rumem. Połącz obie masy. Wymieszaj(...) wierzch ciasta posmaruj polewą cukrową, a po chwili za pomocą rożka papierowego popryskaj ją polewą czekoladową, robiąc ozdobną kratkę. Poczekaj, aż polewy zaschną. Następnie pokrój placek, a każdy...

  • Przygotowanie: Żółtka, 2/3 cukru pudru i masło utrzyj. Mieszając, dodaj mleko. Z białek i reszty cukru ubij pianę i delikatnie wmieszaj do masy z żółtek. Dodaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w temperaturze 160° C ok. 40 minut. Gdy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie i wyjmij. Umyj tortownicę, wysmaruj olejem i wysyp cukrem...

  • ...cienko na płaskim talerzu. Kiedy masa stwardnieje, delikatnie zeskrobuj ją szeroką łopatką, aby powstały długie skręcone wiórki. Dekoruj nimi ciasta i torty. Złocisty krokant Stop 2/3 szkl. cukru. Wsyp po 10 dag posiekanych orzechów laskowych oraz płatków migdałowych. Mieszając, smaż 2–3 minuty. Kawałek pergaminu posmaruj olejem. Rozsmaruj na nim przygotowaną masę i pozostaw do zastygnięcia...

  • Ciasta w dobrym stylu

    ...biszkopty zmieszać z roztopionym masłem. Okrągła formę (26 cm) posmarować olejem, nałożyć przygotowaną masę i ubić tak, aby powstał spód ciasta i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Żelatynę(...) cukier się rozpuści. Pianę nałożyć na ciasto (zachować 2 cm odstępu od brzegu ciasta) i piec kolejne 30 minut. Uwolnić z formy, ostudzić. Sok z cytryny, ¼ litra wody, 200 g cukru i 10 g masła...

  • Ciasta z budyniem

    .... 2. Tortownicę wysmarować olejem, wysypać cukrem purem (rada: na dnie formy można ułożyć wafel - ułatwi wyjęcie ciasta i lepiej utrzyma kształt). Na dnie tortownicy poukładać biszkopty, skropić je rumem(...) kremu budyniowego. 2. Wystudzony biszkopt posmarować kremem truskawkowym, wstawić do lodówki do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno i rozsmarować na kremie truskawkowym. Wierzch ciasta udekorować...

  • Ciasta z kokosem

    ...do masy kakaowej sprawi, że ciemna część ciasta marmurkowego nie będzie zbyt sucha.  Ocalić marmoladę Marmoladę do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając(...) czekolady i 5 dag gorzkiej, 5 dag masła kokosowego 1. Jajka ubić mikserem z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz...

  • ...1. Ciasto: zagnieć z podanych składników, włóż do zamrażalnika na 30 min. Foremki posmaruj olejem, wylep ciastem. Piecz 20 min w 170 °C. 2. Krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Śmietanę ubij, wymieszaj z czekoladą, kakao i skórką pomarańczową. Nałóż do tartaletek. 3. Sos: składniki podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a jagody staną się błyszczące. Schłodź i wylej na krem...

  • ...1. Wymieszać składniki ciasta i ubijać . Pozostawić na 30 minut. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wylewać porcje i smażyć z obu stron. 2. Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. 3. Usmażone naleśniki posmarować serem i złożyć w trójkąt. Podawać z bitą śmietaną i kawałkami owoców. CZAS: około 40 minut...

Przepisy na temat: ciasta z olejem i kakaem
  • Bąbelkowa zebra

    ...wyłóż papierem do pieczenia (boki możesz posmarować olejem i oprószyć mąką).  3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Ciasto wylewaj na sam środek foremki - na zmianę po 4 łyżki jasnego i 4 ciemnego ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Najlepiej zrobić to na wsuniętej do piekarnika blaszce, by przenosząc tortownicę nie zniszczyć wzoru zebry.  4. Piecz 40-45 minut. Zostaw do przestudzenia w piekarniku...

  • Zdrowa słodycz, czyli brownie z cieciorki

    Mnóstwo pomysłów na zdrowe desery i ciasta można znaleźć w książce Idy Kulawik "Słodka kuchnia roślinna". Autorka i blogerka podpowiada m.in. jak zrobić brownie z cieciorki, a tym samym, jak przemycić zdrowe strączki do diety tych, którzy za nimi nie przepadają.

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    .... 11 biszkoptów przeciąć na pół. 15 biszkoptów pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem. Paterę posmarować olejem, ustawić na niej obręcz tortownicy (19 cm), w środku umieścić pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Zostawić odstęp między tortownicą a ciastem i przy obręczy ustawić poprzekrawane biszkopty. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, 400

  • Sezon na gruszki

    ...zimnej wody ubić na sztywną pianę, dosypując 125 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, kakaem oraz proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Tortownicę (26 cm) natłuścić, wlać masę(...). Białka ubić i wmieszać do ciasta. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni. Ułożyć 3 plastry bekonu i 14 gruszek oraz trochę majeranku. Wlać 1/4 ciasta. Naleśnik smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na słabym...

  • Pianę z białek ubić razem z cukrem. Dodać żółtka. Dodawać mąkę na przemian najpierw z olejem, a później z napojem. Na koniec dodać proszek do pieczenia z resztką mąki. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać 3 łyżki mąki. Do drugiej części dodać 3 łyżki kakao. Lać na środek prodiża na przemian jasne i ciemne ciasto aby otrzymać ładne paseczki. Jeżeli znasz dokonały...

  • Brownie à la pizza

    Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż papierem blachę do pieczenia pizzy. Przygotuj spód brownie: mielone migdały i mąki dobrze połącz. Dodaj jajko, kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaj. Wylej masę na środek blachy, rozprowadź równomiernie i piecz przez 10 minut. Posmaruj wierzch olejem kokosowym i piecz przez kolejne 5 minut. Odstaw do...

  • Kakaowe ciasteczka jaglane

    Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy. Wystudzoną zmiksuj na krem z olejem kokosowym i daktylami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj ją do kremu z kaszy i zmiksuj wraz z kakao, cynamonem, anyżem, ziarnkami wanilii, lnem, mąką i rozgniecionymi bananami. Powinno powstać gładkie i lepkie ciasto. Dodaj posiekaną czekoladę (25

  • Puszyste babeczki śmietankowe

    ...koloru i poprawi smak babeczek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka zmiksuj ze śmietaną i z olejem. Dodaj do nich przestudzoną czekoladę i esencję.   2. Mokre składniki wymieszaj łyżką, dosypując po porcji suchych. Wymieszaj do połączenia się składników. Do ciasta możesz dodać posiekaną białą czekoladę lub drobniutko pokrojone orzeszki albo cukierki krówki.  3. Nagrzej...

  • Sernik z jeżynami

    ...lodówki. 2. Masa: czekoladę stop, dobrze wystudź. Twaróg utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym, kakao oraz jajkami. Masę serową wymieszaj z olejem oraz stopioną czekoladą. Jeżyny przebierz, trochę odłóż...

  • Czekoladowa tarta z kaszy gryczanej z truskawkami

    Sposób przygotowania Daktyle zblenduj na gładką masę. Dodaj olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, orzechy, cynamon, sól i blenduj. Po chwili wsyp kakao, siemię lniane i dalej blenduj. Masę przełóż do miski, dodaj dmuchaną grykę, popping z amarantusa i całość dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem. Tortownicę wyklej ciastem jak na tartę, na wysokość...