• Informacje na temat:

    ciastka francuskie z czym podawać

Artykuły na temat: ciastka francuskie z czym podawać
  • Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego ● żółtko ● sól ● świeżo zmielony pieprz ● 10 dag zielonych szparagów ● 3 spore jajka ● 10 dag boczniaków (mogą być także pieczarki) ● 30 dag świeżego koziego sera twarogowego ● oliwa z oliwek lub olej roślinny, np. rzepakowy ● 2 łyżki masła ● 2 szalotki ● dowolna dekoracja (np. zioła).

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    ...przyzwyczajeni do eksperymentów, bo często próbujemy nowych ciast, musów i ciasteczek. Dlatego, nawet jeśli zmienisz kruche ciastka na francuskie makaroniki, do zwykłego sernika postanowisz dodać mus(...) na wprowadzenie odrobiny nowoczesności i odejście od tradycji, proponuję postawić na oryginalne menu. Poza schematem Każdej parze młodej zależy na tym, aby ich wesele czymś się wyróżniało...

  • Wielka lokalność

    Po pierwsze, nie tylko Mozart. Po drugie, nie tylko zimą. Po trzecie, nie tylko po słodycze. W tej opowieści nie wspomnimy Wolfganga Amadeusza, nie powiemy słowa o nartach i ciastkach Mozartkugeln. Dlaczego? Bo SalzburgerLand najciekawszy jest właśnie teraz, kiedy trwa jedyny na świecie festiwal operowy tej miary, że kucharze stają na głowie, by zadowolić gości, a alpejskie szlaki są najbardziej...

  • Składniki na 12 sztuk: Na ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka cynamonu, 6 jabłek z czerwoną skórką, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki soku z cytryny, konfitura z borówki oraz cukier puder do dekoracji.

  • Desery na każdą okazję

    ...skrótem a dosadnie "NŻT", co w trawestacji lekko zbliżonej ku językowi francuskiemu (językowi światowej gastronomii) zamienić można na "NJT", co zaś przekłada się na: "Nie Jedz Tyle" - (chi, chi, cha...

  • Popularne desery PRL-u

    .... I właśnie od włoskiego miasta określa się go we Francji neaopolitańskim. Spolszczając nazwę ciasta przyjęło się mówić napoleonka, zamiast neapolitanka. W wielu regionach kraju ciastka przełożone(...) wieku. Szukano ciastka, które miało promować Warszawę. Mówi się, że jego nazwa pochodzi od Trasy Wschód- -Zachód (W-Z), przy której mieściła się kawiarnia, gdzie na początku podowano deser. Inne źródła...

  • Śniadanie zjedz jak król

    ...przygotujemy ciut bardziej wyszukany omlet. Pomysłem na szybkie, ale pyszne i zbilansowane śniadanie są też ciastka stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu połączone z porcją świeżych owoców...

  • Barką do nieba

    ...pobożności, świętego życia i powszechnego ojcostwa". Co to znaczyło w praktyce? Na czym polegała świętość tego człowieka? Świadkiem ostatnich kilkunastu lat jego życia był Jacek Pałasiński. Mieszka(...). Franciszek mówi o sobie "jestem synem Kościoła", nie podkreśla, że jest uczniem Jana Pawła II. Ten był przeciwnikiem teologii wyzwolenia. Wiedział, czym pachnie marksizm, i bał się wymieszania nauki...

  • Przepis na święta

    ...zamówienie znajomy stolarz. Ale już wzorzyste cementowe kafle do holu przyjechały z francuskiej manufaktury w Montpellier. A pojawiające i znikające na przemian róże, które można oglądać w łazience(...). Możesz oddzielnie podawać też ugotowane ziemniaki okraszone przysmażonym chudym boczkiem. Twarożek z rzodkiewkami i orzechami włoskimi 0,5 kg białego półtłustego krowiego sera, 125 ml śmietany 18% albo...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    ...i niepowtarzalny. Podstawę tortu weselnego stanowi najczęściej ciasto biszkoptowe, choć zdarzają się takie, gdzie zamiast tradycyjnego biszkoptu używane jest ciasto kruche, półkruche lub francuskie. Po(...)), aż do bardzo słodkich (np. karmelem, kajmakiem). Do przełożenia tortu mogą również zostać użyte owoce, galaretki czy ciastka deserowe. Doskonały smak i konsystencję, a także jego lekkość można...

Przepisy na temat: ciastka francuskie z czym podawać
  • Magdalenki - w poszukiwaniu straconego smaku

    Nie wiadomo kto po raz pierwszy upiekł te pyszne francuskie ciastka, ale sławę zapewnił im Marcel Proust wymieniając je na poczesnym miejscu w powieści "W stronę Swanna".

  • Barszczyk czerwony

    .... Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając. Całość zalej wrzącą wodą. Poczekaj, aż wywar zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 25 minut. Pod koniec gotowania zupę przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i sokiem z cytryny.  3. Gotowy barszczyk przecedź przez sitko. Podawaj z pasztecikami grzybowymi albo pikantnymi ciastkami francuskimi. 

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...zapożyczeniem z kuchni francuskiej. Pieczywo bywa dodatkiem do prostej (choć bardzo aromatycznej) sałatki z pokrojonych w drobną kostkę warzyw: zielonego ogórka, pomidorów i cebuli z dodatkiem pietruszki(...) ma się z innymi ciastkami - robionymi często z cienkiego ciasta, bakalii oraz orzechów. Także tradycyjna herbata podawana w małych szklaneczkach (połączenie zielonej herbaty i świeżej mięty) jest...