• Informacje na temat:

    ciastka oponki 20 dag

Artykuły na temat: ciastka oponki 20 dag
  • Składniki na 6 porcji: 40 dag mąki pszennej, 20 dag twarogu, 8 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 10 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki suchego maku, cukier puder do oprószenia, ok. 1 litra oleju do smażenia.

  • Składniki na ok. 45 sztuk: 2 5 dag mąki pszennej, ok. 10 dag gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag masła, 15 dag cukru pudru, 8 łyżek likieru waniliowego, gruby cukier do posypania ciastek, trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • Składniki na 12 sztuk: ciasto: 220 ml wody, 10 dag masła, 1 szkl. mąki pszennej, 4 jajka, szczypta soli. Krem: 60 dag serka śmietankowego, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, kilka kropel esencji śmietankowej. Dekoracja: 20 dag czekolady, wiórki czekoladowe.

  • Składniki na 24 porcje: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 20 dag homogenizowanego serka waniliowego, 3 jajka, 1 op. cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, olej do głębokiego smażenia, 2 op. gotowej polewy czekoladowej, posiekane pistacje do posypania, mąka do oprószenia stolnicy...

  • Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 5 dag świeżych drożdży, 5 dag miękkiego masła, 125 ml ciepłego mleka, 6 dag cukru, 1 jajko, 50 ml czystej wódki, rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii albo 1 fiolaka zapachu waniliowego do ciasta, 5–6 cukierków tofi albo krówek Do dekoracji: gotowy lukier, kolorowe cukrowe perełki do posypania Dodatkowo: ok. 50 dag smalcu lub 500 ml oleju do głębokiego...

  • Składniki na 10 sztuk 25 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 10 dag masła, 170 ml mleka, 2 jajka, 1 op. cukru waniliowego, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag powideł, 2 łyżki rumu, tłuszcz i tarta bułka do foremek, cukier puder do posypania.

  • Składniki na 12 porcji: 250 ml mleka, szczypta soli, łyżka cukru, 5 dag masła, skórka otarta z połowy cytryny, 20 dag mąki, 4-5 jajek, 2-3 łyżki cukru pudru, tłuszcz do głębokiego smażenia.

  • Nareszcie karnawał!

    ...cukrem pudrem. Oponki ptysiowe Składniki na 15 sztuk: 60 g masła, 15 dag mąki, szczypta soli, 200 ml wody, 4 jajka, cukier puder, pergamin, 1 słoik powideł wiśniowych. Przygotowanie: Pergamin(...), zdejmujemy papier i dosmażamy oponki z obydwu stron na złoty kolor. 3. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu prószymy ciastka cukrem pudrem lub lukrujemy. Można...

  • Składniki na ok. 15 sztuk: 20 dag mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 3 jajka, 1 łyżka cukru,7 dag roztopionego masła, najlepiej solonego, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, skórka otarta z 1 sparzonej cytryny, 1 szkl. pokrojonego ananasa qszczypta soli qolej do smażenia; dekoracja: płatki migdałowe do posypania, gęsty syrop z agawy lub płynny miód do polania qdrobny...

  • Ostatkowe słodkości

    ..., więc dla własnego zdrowia, lepiej się nimi podzielić... Oponki Składniki na 20 sztuk: 150 g mielonego twarogu, 100 g kwaśnej gęstej śmietany, 1 torebka cukru waniliowego, 75 g cukru, szczypta(...) frytownicy) rozgrzej olej. Partiami wkładaj ciastka i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyjmij, przełóż na chwilę na papierowy ręcznik, aby ciastka ociekły z tłuszczu. Oponki oprósz cukrem pudrem (możesz...

Przepisy na temat: ciastka oponki 20 dag
  • Waniliowe oponki

    ...i przygotuj kolejne ciasteczka. 3. Oponki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz po ok. 20 minut. Odłóż do wystudzenia. Cukier puder utrzyj z likierem na gęsty, gładki lukier. Posmaruj nim oponki. Ciastka posyp grubym cukrem lub kolorową posypką.