• Informacje na temat:

    ciasto brzoskwiniowe z migdalami

Artykuły na temat: ciasto brzoskwiniowe z migdalami
  • Składniki na 20 porcji. Spód: • 3 jajka • 2,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki cukru • łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki śmietany 18 proc. • 12 dag masła. Wierzch: 85 dag brzoskwiń w puszce • 1/2 opakowania galaretki brzoskwiniowej • 10 dag płatków migdałowych.

  • Przepis przysłała Elżbieta Pawelec z Elbląga Składniki: Ciasto: 36 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, 4 łyżeczki cukru waniliowego, 20 dag masła, 4 dag płatków migdałowych. Masa: 8 jajek, 4 łyżeczki cukru waniliowego, 16 dag cukru, pół litra śmietany kremówki, 12 dag budyniu śmietankowego, 1,2 kg brzoskwiń. Przygotowanie: Ciasto: miękkie masło...

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 10 łyżek mąki, 4 żółtka, 15 dag zmielonych migdałów, 2 łyżki masła, 8 łyżek cukru, 1 cytryna, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. Masa: 30 dag dżemu morelowego, 1 kg brzoskwiń (mogą być z puszki), 100 ml likieru pomarańczowego, płatki migdałowe.

  • CZAS PRZYGOTOWANIA: około 50 minut 1. Ciasto francuskie rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Brzoskwinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć, usunąć pestki, pokroić na cząstki, np. w ósemki. Formę o wymiarach 20 x 28 cm posmarować tłuszczem. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Blachę wylepić plackiem. Posypać...

  • ...gładką masę. Ciasto równomiernie rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładaj na nim kawałki brzoskwiń i od razu posyp kruszonką makową. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do...

  • ...✓ 6 porcji • przygotowanie: 15 min • pieczenie: 25 min • 396 kcal/porcja • 2,70 zł/porcja 1 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto rozmroź i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek grubości ok. 1/2 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 2 Posmaruj ciasto dżemem, zostawiając wolne brzegi szerokości 5 cm. Brzoskwinie pokrój...

  • ...pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Całość szybko wymieszaj mikserem. Dużą tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż połówki brzoskwiń (wypukłą stroną do góry...

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 1/4 kostki masła, pół szklanki cukru, sól, 1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów, 2 łyżki tartej bułki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, puszka brzoskwiń, 3 kwaśne śmietany, 4 łyżki soku z cytryny, mała szklanka likieru jajecznego (adwokata), szklanka i kilka łyżek kremówki, cukier waniliowy, ok. 14 waflowych rurek do połowy oblanych czekoladą, kakao.

  • Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz mielone migdały. Wbij jajko. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około 20 minut. Foremki posmaruj masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij kółka. Wylep nimi przygotowane...

  • Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 200 g mąki ● 100 g masła ● 1 żółtko ● szczypta soli ● łyżeczka cukru ● 3-4 łyżki lodowatej wody. Nadzienie: ● 1 kg gruszek ● 100 g migdałów w płatkach ● 100 g masła ● 100 g cukru ● 1 żółtko ● 1 cukier waniliowy ● konfitura np. brzoskwiniowa.

Przepisy na temat: ciasto brzoskwiniowe z migdalami
  • Brzoskwiniowe z migdałami

    ...brzoskwiń w puszce 1/2 opakowania galaretki brzoskwiniowej 10 dag płatków migdałowych 1. Mąkę przesiej. Dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajko, śmietanę, zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na godzinę. Wyjmij, rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. 2. Brzoskwinie odsącz z zalewy...

  • Placek brzoskwiniowy z kruszonką

    Smakowite domowe ciasto.

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika (200°C). Upiecz na złoto.  Osobno stop polewy. Ciasto posyp połową posiekanych(...) posiekaną, zimną margarynę. Dosyp cukier puder, dodaj żółtka. Posiekaj nożem, wyrób ciasto. Schłodź (ok. 30 min), rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Upiecz na złoto w natłuszczonej formie (200

  • Szampański tort sylwestrowy

    ...krążkiem papieru do pieczenia. Do formy wlej ciasto. Piecz 20 min w temp. 175 st. C. Wyjmij z piekarnika, ostudź. 8 łyżeczek żelatyny zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Następnie(...) brzoskwiniowego i delikatnie je przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Zalej resztą kremu. Ochładzaj przez noc. Osącz resztę brzoskwiń. Obłóż nimi tort. Odmierz szklankę zalewy z brzoskwiń, rozpuść...