• Informacje na temat:

    ciasto chaczapuri

Artykuły na temat: ciasto chaczapuri
  • Chaczapuri

    Prowadzi on we Wrocławiu mały barek, w którym podaje tylko cztery rodzaje chaczapuri i wodę mineralną. Zawsze, gdy go odwiedzam, jest tam pełno ludzi. Wszyscy pałaszują placki z serem, fasolą lub mięsem, popijając bogatą w minerały gruzińską wodą. Chaczapuri w wolnym tłumaczeniu oznacza "ser i chleb" - niezwykła prostota, bez zbędnych dodatków i przypraw, mimo że w gruzińskiej kuchni ich nie...

  • Swanetyjskie chaczapuri

    Do miski wlej ciepłe mleko, rozprowadź w nim drożdże i pozostaw na 15 min przykryte ściereczką. Po tym czasie dodaj mąkę i wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Umieść ponownie w misce, posyp solą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie posmaruj ręce olejem, ugnieć jeszcze raz ciasto i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie rozgnieć ser, wbij do środka jajko...

  • .... Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodaj trochę mąki, jeśli zbyt twarde – trochę wody. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (powinno podwoić objętość). 2. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Każdą obtocz w mące i rozwałkuj, nadając im owalne kształty. Boki z dwóch stron złóż do środka (powstaną burty), a końce zlep nadając plackom kształt łódki...

  • Chaczapuri: Gruziński chlebek z nadzieniem

    Przygotowanie Mąkę, ciepłe mleko, gałkę muszkatołową, drożdże, szczyptę soli i pieprzu wymieszaj i zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie za suche, wlej więcej mleka, jeśli zbyt wilgotne - wsyp więcej mąki.  Ciasto rozwałkowuj na pół centymetrowy placek. Ułóż na nim zblanszowany i odciśnięty szpinak, boczek i ser. Dopraw solą, pieprzem i chili. Brzegi zwiń do...

  • Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia 1 Mleko z jogurtem lekko podgrzej. Dodaj drożdże i cukier, rozpuść. Dodaj olej, sól i mąkę, wyrób sprężyste ciasto. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, ponownie odstaw do wyrośnięcia. 2 Farsz: sery zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub...

  • Gruzińskie smaki

    ...naleśników lub pastę do smarowania chleba. Chaczapuri adżarskie Składniki na 3 sztuki: 300 g mąki, 250 ml wody, 10 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, po 15 dag sera feta i mozzarella(...), olej. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodaj trochę mąki, jeśli zbyt twarde - trochę wody. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (powinno podwoić objętość...

  • Moja Gruzja samakuje

    ...  Charczo Najbardziej popularne są chaczapuri , przypominające nieco burek z Bałkanów za ok. 3 PLN. Ciasto, podobne do naleśnikowego, nadziewane najczęściej serem, ale może być także mięso, pasztet lub warzywa, smażone i podawane na gorąco. Nie ma kuchni gruzińskiej bez chinkali za porażającą złotówkę za sztukę, przypominające nieco nasze kołduny, ale znacznie większe i lepione...

Przepisy na temat: ciasto chaczapuri
  • Chaczapuri z serem

    Chrupiące ciasto z aromatycznym, serowym nadzieniem.

  • CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ

    Sposób przygotowania Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody (ciasto powinno(...) kosteczkę, mieszamy z kukurydzą, dodajemy sól, pieprz, oregano raz ostrą paprykę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy placek o średnicy ok. 25 cm, a następnie składamy tworząc "łódki...

Dyskusje na temat: ciasto chaczapuri
  • Re: Chaczapuri

    Przepis prosto z Gruzji:na2sztuki 0,5kg mąki,1/2łyżeczki soli,1/2łyżeczki cukru,1/2łyżki drożdży suchych,1łyżka oleju,100g masła roztopionego. Ciasto wyrabia się bez masła,które dodaje się na końcu i jeszcze raz wyrabia.Ciasto powinno być lekkie i luźneCiasto rozciąga się rękoma na okrągłą blachę,cienko.Na środek daje się ser tworząc kopczyk następnie zbiera się ciasto tak by utworzyć sakiewkę