• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe
  • Ciasto drożdżowe

    Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych, ale nie należny się zniechęcać. Oto przepis, z którym krok po kroku poznasz tajniki sztuki cukierniczej.

  • Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Pyszne ciasto drożdżowe

    Przygotowaliśmy dla was 3 rady, dzięki którym wasze ciasto drożdżowe zawsze się uda.

  • Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko do rozprowadzenia drożdży należy podgrzać (lekko, by nie zahamować procesu fermentacji),...

  • Tadeusz Barowicz, Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...1. W misce wymieszać 400 g mąki, drożdże i 50 g cukru. Stopić 75 g masła, dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać. Wlać do miski, wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut(...) g cukru i 4 jajkami.  2. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem. Odstawić na 15 minut. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posmarować je masą...

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    ...tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie lekko klejące). Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość. Umyty i obrany rabarbar pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp...

  • Składniki na ciasto drożdżowe: 200 ml mleka, 50 g świeżych drożdży, 500 g + trochę mąki pszennej typu 500 lub 550, 50 g cukru, szczypta soli, 1 jajko, 50 g miękkiego masła...

  • ...i zagnieć ciasto. Wlej masło i zagnieć raz jeszcze. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 2 Ciasto rozwałkuj na dwa placki, wyłóż na nie masę z buraków, zwiń, przeplataj ze sobą. Białko wymieszaj z sokiem, posmaruj ciasto. Piecz 40 minut w temp. 180°C. CZAS: około 2 godzin...

  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ..., znaczy, że są dobre. Jeśli utoną – lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto...

Wideo na temat: ciasto drożdżowe
Przepisy na temat: ciasto drożdżowe
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie(...), odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Drożdżowe kokilki

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą na gładką masę. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, dolej oliwę i zaczyn drożdżowy.  2. Zagnieć ciasto, przykryj je, odstaw na godzinę. Boczek potnij w paski, zrumień na suchej patelni. Zrób sos: cebulkę obierz, pokrój. Zmiksuj z ricottą i śmietanką. Dopraw solą i pieprzem...

  • Drożdżowe plecionki

    .... Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość(...) zwoje ślimaka. Odstaw na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz 40-45 minut. Oprósz cukrem pudrem. Kołacz skręcany ze śliwkami...

  • Zostało ci ciasto drożdżowe po świętach? Zrób pudding!

    Jeśli po świętach zostało nam ciasto drożdżowe, możemy z niego zrobić pyszny pudding, który zachwyci domowników. Jak nie marnować żywności, uczy w swej książce "Gotuję nie marnuję" Sylwia Majcher.

  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

  • Ciasto drożdżowe z konfiturą i migdałami

    ...odstaw na 15 minut. Podgrzej resztę mleka, rozpuść w nim 10 dag masła. Do miseczki z zaczynem dosyp 5 dag cukru, dodaj jajko, sól i mleko z masłem. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut.  2. Stop 15 dag(...). Posyp migdałami i kruszonką. Przykryj, odstaw jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.  4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 35 minut.

  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    .... W drugiej misce połącz resztę mąki z kakao. Do lekko wyrośniętego ciasta dodaj roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Zagnieć ciasto. Gdy osiągnie jednolitą masę, dodaj drobno posiekaną czekoladę. Ugniataj dalej i uformuj kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Dno foremki...

  • Drożdżowe paszteciki

    ...jajko, stopione masło i sól. Wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. 2. Kapustę posiekaj, podlej wodą i ugotuj. Odcedź i osącz. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dołóż kapustę. Przypraw. Duś 15 minut. Jajka na twardo obierz i drobno pokrój. 3. Ciasto rozwałkuj i potnij na 18 kwadratów, ze skrawków wytnij gwiazdki. Na kwadratach rozłóż jajka i kapustę...

  • Pizzette z ciasta francuskiego i drożdżowego - przekąski do każdego bufetu

    Pizzette, czyli miniaturowe krążki przypominające pizzę, to niezbędny element bufetów we Włoszech. Można przygotować je błyskawicznie z ciasta francuskiego albo drożdżowego, co jednak zabiera więcej czasu.

  • Pyzy drożdżowe z orzechami

    Sposób przygotowania 1. Orzechy posiekaj i wymieszaj z masłem oraz cukrem. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj mąkę, jajka, roztopione masło, szczyptę soli i cukier. Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.  2. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, wypełnij farszem z orzechów i pozostaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze lub w osolonym wrzątku. Posyp cukrem pudrem. 

Dyskusje na temat: ciasto drożdżowe
  • ciasto drożdżowe

    chciałabym zrobić kiełbaski w cieście drożdżowym. Czy ciasto mogę zrobić dzień wcześniej, przechować w lodówce i użyć na szybko następnego dnia?

  • Re: Ciasto drożdżowe

    tarta robi za ciasto drożdżowe?

  • drożdżowe ciasto....

    potrzebuje przepis na ciasto drozdzowe z jakims nadzieniem....czekolada,budyn.....niewiem co jeszcze moze byc moze znacie jakis fajny przepis???? szukalam ale raczej sa to drozdzaki suche albo z dzemem a chcialabym troszke inne....pomozcie;)

  • Re: Ciasto drożdżowe

    No ciekawe, ciasto krucha tarta z malinami a przepis na ciasto drożdżowe!!!!!!!!!!!

  • ciasto drożdżowe

    Pewnie moje pytanie należy do tych z typu - lepiej nie pytać niż się zbłaźnić -wybaczcie proszę - ale ja nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego i nie wiem czy takie ciasto wkłada się do mocno nagrzanego piekarnika czy do ciepłego i temperatura w piekarniku rośnie dopiero z ciastem.

  • Re: Ciasto drożdżowe

    Nigdy nie przestrzegam tej zasady i ciasto drożdżowe zawsze jest puszyste . Daję ciepłe mleko /nie letnie/ i bardzo ciepłe masło. Ciasto jest wtedy ciepłe i bardzo szybko rośnie.

  • Ciasto drożdżowe

    Drodzy smakerowicze, poszukuje wskazowek jak robic ciasto drozdzowe. Niestety za kazdym razem wychodzi zakalec chocby nie wiem jak bym starala. Czy macie jakies domowe sposoby? Jak uzywacie/przechowujecie swieze drozdze? Cz mozna je mrozic? A co z drozdzami w proszku?

  • Re: Ciasto drożdżowe

    No nie wiem, czy ciasto w ogóle wyrośnie jeśli wylejemy na surowe taką miksturę? Po za tym zapomniano dodać, że żadne ciasto drożdżowe się nie uda, jeżeli składniki nie będą w temperaturze pokojowej, wszystkie.

  • Re: ciasto drożdżowe

    Dziękuję Wam - tak też zrobiłam - ciasto wstawiłam do ciepłego ale nie rozgrzanego całkiem piekarnika - wyrosło i upiekło się wspaniale. Moje pierwsze ciasto drożdżowe z posypką :))

  • Re: Ciasto drożdżowe

    Na zdjęciu jest ciasto kruche