• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe gotowe ze śliwkami

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe gotowe ze śliwkami
  • Składniki na 14 porcji: opakowanie (ok. 450 g) mrożonego surowego ciasta drożdżowego – płat o wymiarach ok. 25 x 40 cm, 50 g kandyzowanego imbiru, 150 g suszonych śliwek, 80 g orzeszków ziemnych (bez soli), 6 dużych łyżek śmietany kremówki. Lukier: 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny albo limonki, 100 g cukru pudru.

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • ...... ja nie przepadam za ciastem drozdzowym ... lubie wylacznie swieze i to umiarkowanie ... dlatego , pieke.. ciasto ze sliwkami - zatapianymi w ciescie...

  • Tradycja ma się dobrze

    ..., wsyp 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować i pojawi się na nich piana. Zagnieć ciasto z reszty mąki z dodatkiem soli, jajek i zaczynu drożdżowego. Jeśli(...) z Litwy). To nasza specjalność i najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Tak jest w moim domu i u rodziców. Tak było w domu babci. Nie wiem, ile pokoleń kresowych przodków też przyrządzało drożdżowe...

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe gotowe ze śliwkami
  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Masa serowa: 300g twarogu 4 łyżki cukru pudru 14 śliwek kalifornijskich Ciasto drożdżowe: 320g mąki 120 ml mleka 5g drożdży instant 50 g cukru 40 g masła(...) przygotowane ciasto przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na minimum godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przenieść na posypaną mąką stolnicę, wałkować na prostokąt o wielkości kartki A4. Na blasze...

  • Drezdeńskie Eierschecke z winogronami

    Dresdner Eierschecke to trzywarstwowe ciasto z drożdżową bazą, warstwą serową i budyniową.