-
Informacje na temat:
ciasto drozdzowe tradycyjny
-
...1. Do miski przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie. Łyżkę cukru oraz drożdże wymieszaj w gorącym mleku, po czym wlej do dołeczka w mące. 2. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie połącz z jajkami, resztą cukru oraz roztopionym masłem. 3. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz ok. 50 minut...
-
-
...1. Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać cztery łyżki mąki, łyżkę cukru i dobrze wymieszać. Odstawić. 2. Do pozostałej mąki dodać rozczyn, żółtka, cukier, sól, mleko, a na końcu – roztopioną margarynę i 1/2 kieliszka alkoholu. Wyrabiać ciasto. Przykryć je i odstawić. Wyrośnięte rozwałkować i wykrawać kółka...
-
...z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 3. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty(...) mrozić. Najlepiej zrobić to zanim ciasto zostanie udekorowane lukrem czy polewą. Po wyjęciu i rozmrożeniu wstaw ciasto na kilka minut do piekarnika.
-
-
-
...w tradycyjnym cieście keksowym. Delikatna w smaku cukinia do da wilgoci każdemu domowemu wypiekowi i sprawi, że ciasto będzie mniej słodkie i kaloryczne! Fasolowe Do ciasta możesz wykorzystać piure(...)Marchewkowe 20 dag startej drobno marchewki odlej nadmiar soku. Marchew dodaj do ciasta ucieranego z 2 jajek, szklanki cukru, 2 szkl. mąki, 3/4 szkl. oleju i łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto...
-
...otartą z jednej cytryny. Ciasto wyrabiaj jeszcze chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Trzy formy z kominem napełnij ciastem, ale nie więcej niż do 1/3 wysokości. Każdą przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstaw je do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 50 minut w temp. 180° C. Po wyjęciu z piekarnika ostudź. Zrób lukier: sok z cytryny...
-
Oto efektowne zastępstwo dla tradycyjnej drożdżowej baby wielkanocnej. Ciasto nadziej konfiturą jaką lubisz: słodką (np. truskawkową, morelową) albo kwaskową (wiśniową, porzeczkową).
-
-
Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy
-
-
.... Dzięki temu nie wyschnie ono tak, jak gdybyś kroiła je w tradycyjny sposób. 2. Jeśli kroisz babkę, miejsca po odkrojonych plasterkach z obu stron przykryj tostami i przymocuj je wykałaczkami. Dzięki temu brzegi nie obeschną. 3. Wilgoć jabłka skutecznie ochroni ciasto przed czerstwieniem, zwłaszcza to ucierane, kruche i piernikowe. Ciasteczka, pierniczki, muffinki przechowuj więc w szczelnie zamykanym...
-
Składniki: - 70 dag mąki, - 10 dag cukru, - 15 dag masła, - 5 całych jaj i 5 żółtek, - 2 szklanki mleka, - 5 dag drożdży, - 10 dag rodzynek, - laska wanilii, - gotowa polewa cytrynowa Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jajka i żółtka rozmieszać z mlekiem i resztą cukru. Drożdże połączyć z masą jajeczną i wlać do mąki. Wyrobić ciasto i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu...
-
Krucha tarta z gruszkami nadzienie: 80 dag gruszek, szkl. słod. śmietanki 18 proc., 20 dag serka homogeniz., 20 dag cukru, cytryna, 4 jajka; ciasto: 30 dag mąki, kostka masła, 2/3 szkl. cukru(...) pestki. Wypukłą stronę ponacinaj - Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć ciasto. Chłodź 30 minut. Rozwałkuj i wylep natłuszczoną i oprószoną bułką formę do tarty. Upiecz w piekarniku...
-
-
-
-
-
...sobie Świąt Wielkiej Nocy bez tych tradycyjnych, pysznych wypieków. Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 21 g suchych drożdży 6 żółtek 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 125 g masła 100 g płatków migdałów np. Bakalland + do ozdoby Kajmak tradycyjny np. Bakalland do ozdoby...
-
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, suszone drożdże oraz miękkie masło. W garnku lekko podgrzewamy mleko i przelewamy je do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto by było gładkie i plastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta wkładamy mieszankę keksową i krótko je wyrabiamy. Rozkładamy ciasto do foremek na babeczki...