• Informacje na temat:

    ciasto faworki na piwie

Artykuły na temat: ciasto faworki na piwie
  • Składniki: 4 żółtka, piwo (tyle samo co żółtek), mąka (tyle ile zabierze ciasto), cukier puder do oprószenia, olej do smażenia.

  • Faworki z ciasta piwnego

    Sprawdzony, tradycyjny przepis na pyszne faworki!

  • Kruche faworki z ciasta piwnego

    ...wlewam piwo, tyle, ile zajmowały żółtka. 2. Na stolnicę wysypuję trochę mąki i dodaję do niej żółtka oraz piwo. Zagniatam ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ważne, by nie dodać jej za dużo, bo faworki będą twarde. Ciasto ma być miękkie, elastyczne (można je trochę rozrzedzić piwem). Wałkuję je i tnę na paski. Nacinam je w środku, przekładam jeden lub dwa końce przez nacięcie. 3. Faworki smażę na...

  • ...1 Jajka, śmietanę, piwo i mąkę zagniataj ok. 20 min (aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne). Cienko rozwałkuj. Pokrój w paski, na środku wytnij dziurki, przewiń przez nie jeden koniec. Faworki usmaż porcjami na smalcu. 2 Masło stop, dodaj cukier i miód. Podgrzej, mieszając. Polej faworki, posyp makiem i rodzynkami. Przepis przysłała Martyna Kuźma z Węgrowa...

  • Chrust, chrustek, faworki

    Najlepsze sposoby na ciasto, z którego wyjdą kruche i delikatne chruściki na karnawał.

  • Nareszcie karnawał!

    ..., elastyczne ciasto, a następnie wybijamy je wałkiem około 10 minut (od tego etapu zależy, jak bardzo kruche będą faworki). Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy partiami (pozostałe części nakrywamy(...)Piwne faworki Składniki na 8 porcji: 0,5 kg mąki, 4 żółtka, łyżka masła, ok. 100 ml piwa (ilość trzeba regulować podczas zagniatania), szczypta soli, 3-4 kostki smalcu do smażenia, cukier puder do...

Przepisy na temat: ciasto faworki na piwie
  • Faworki na piwie

    ...stolnicy, wyrób ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i pokrój na paski. Na środku każdego z pasków zrób nacięcie o długości ok. 2 cm. Uformuj faworki, "przewlekając" koniec ciasta przez nacięcie. Faworki usmaż na rozgrzanym tłuszczu.

  • Tyle ile żółtek (roztrzepać w szklance) tyle wlać piwa jasnego i razem wymieszać, dodać mąki ile wejdzie. Wyrobić ciasto, wałkować, wykrawać faworki i smażyć na smalcu.Wykładać na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem waniliowym. Są kruche i smaczne. FB.init("be2d9ea5de58b6e642c19b316009e709"); Kobieta INTERIA.PL on Facebook...

  • Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, ciasto rozwałkować, uformować kształt chrustu i smażyć na rozgrzanym oleju. GORĄCO POLECAM SMACZNEGO FB.init("be2d9ea5de58b6e642c19b316009e709"); Kobieta INTERIA.PL on Facebook...

Dyskusje na temat: ciasto faworki na piwie
  • Re: Faworki na piwie

    Trzy szklanki mąki, 8 żółtek, tyle wrzątku, ile przyjmie mąka. Do tego 2 łyżki wódki albo łyżka spirytusu. Smalec do smażenia i cukier puder do posypki. Jeszcze silna łapa, żeby pożądnie wybić ciasto pozagnieceniu. Mrozić nie trzeba (bo i po co?).