• Informacje na temat:

    ciasto francuskie

Artykuły na temat: ciasto francuskie
  • Ciasto francuskie z morelami

    W razie nieoczekiwanych gości warto mieć w lodówce ciasto francuskie. Zawsze coś na szybko wyczarujesz.

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła, sól, pieprz.

  • Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, masło do posmarowania foremek, zioła. Masa serowa, 2 główki czosnku , 20 dag sera ricotta, 10 dag sera gorgonzola, łyżka soku z cytryny l pieprz, sól, oliwa...

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag gęsi • 2 marchewki • por • cebula • pietruszka • 1/2 pęczka koperku • 200 ml śmietany 18 proc. • szklanka wywaru • łyżka mąki • przyprawa do drobiu • 2 łyżki masła • 10 brukselek • gotowe ciasto francuskie • sól • pieprz.

  • Owocowe tarteletki z ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania na następnej stronie: Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z 3/4 ilości soku z limonki i szczyptą soli. Dodajemy cukier i karmelizujemy na jasnozłoty kolor. Przekładamy plastry ananasa i podsmażamy 3-4 minuty na małym ogniu z obu stron. Przekładamy na talerz.  Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy 6 kół o średnicy 12 centymetrów...

  • Przygotowanie: Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i mąką migdałową na puszysta masę. Dodaj przesianą mąkę i masło. Białka ubij z solą na sztywno i delikatnie połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, tak by miało kształt prostokąta. Piecz w 180°C. Zdejmij z blachy i ostudź. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody i gotuj, aż...

  • Składniki na 8 porcji: ■ rolka ciasta francuskiego ■ 2 jabłka ■ szklanka wody ■ 2 łyżki soku z cytryny ■ konfitura z płatków róż ■ cukier puder.

  • Składniki na 12 sztuk: 30 dag mrożonego francuskiego ciasta, 20 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie, 3 gałązki rozmarynu, 8 plasterków żółtego sera, sól, grubo mielony kolorowy pieprz.

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 500 g schłodzonego ciasta francuskiego, mąka pszenna do podsypania,1 jajko do posmarowania, tłuszcz na blachę. Krem: 300 g naturalnego jogurtu,100 ml śmietany kremówki,100 g cukru pudru, 100 g jeżyn, usztywniacz typu śmietan-fix, jeżyny i liście melisy...

  • Składniki: 1 por (jasna część), masło, pół pieczonego kurczaka, 2 jajka, 125 ml białego wina, sól, pieprz , sezam, 200 ml śmietany 30 proc., 10 dag żółtego sera, mąka, 2 op. ciasta francuskiego...

Zdjęcia na temat: ciasto francuskie
Wideo na temat: ciasto francuskie
  • Rolada z ciasta francuskiego z dipem serowym

    Sylwia Biały przygotowała ciasto francuskie z pieczarkami i sosem serowym. Szybkie, ale sycące danie to doskonały pomysł na obiad po powrocie do domu z pracy. (Źródło: TVP/x-news)

  • Jak przygotować francuskie makaroniki?

    Miłośniczka wypieków Ola Głębicka zdradziła przepis na idealne francuskie makaroniki. Jak sprawić, aby ciasto w środku było puszyste a na zewnątrz chrupkie? (Źródło: TVP/x-news)

  • Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiego

    Czekolada i delikatne ciasto - to idealne połączenie, które sprawdzi się przy każdej okazji! Tym razem przygotowaliśmy dla was prosty przepis na ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego - to ekspresowy sposób na domowe wypieki, który warto znać na wypadek awaryjnych sytuacji! W parę chwil zrobicie przepyszne, świetnie wyglądające ciasteczka z czekoladą, które posmakują nie tylko najmłodszym

Przepisy na temat: ciasto francuskie
  • Tartaletki z ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego równe kwadraty. Na tak przygotowane ciasto nakładamy serek mascarpone wymieszany z 1 łyżeczką cukru pudru. Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paski i układamy na cieście i posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. 

  • Kurki serowo-tymiankowe pod ciastem francuskim

    ...i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym np. Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C, przez ok. 12 minut. Smacznego!

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Zapiekany serowy warkocz z ciasta francuskiego z warzywami

    Sposób przygotowania Ścieramy żółty ser i dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 długie płaty. Na każdym płacie układamy wzdłuż farsz i sklejamy (jak pierogi). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy w dość ciasny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem Pieczemy ok. 30 minut / 190°C. Smacznego!

  • Ciasto francuskie z rabarbarem i pistacjową posypką

    Sposób przygotowania 1. Rabarbar obierz, przekrój na pół i przełóż do garnka. Dodaj cukier i zalej wodą. Gotuj, aż zmięknie, odstaw do wystygnięcia.  2. Ciasto francuskie ułóż na blaszce do pieczenia. Przekrój na mniejsze kwadraty. Wokół każdego natnij ramkę o szerokości ok. 2 cm.  3. Każdy kwadrat posmaruj dżemem i ułóż ugotowany rabarbar.  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz...

  • Zupa z daszkiem z francuskiego ciasta

    ....  4. Wtedy wlej gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Ciasto francuskie rozmroź, potnij na 6 kwadratów. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej ją do żaroodpornych miseczek.Przykryj kawałkami francuskiego ciasta.Posyp startym serem i zapiekaj 10 minut w temp.220°C. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

  • Francuski warstwowiec

    Sposób przygotowania 1.Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Ciasto francuskie przełóż do foremki, dociśnij i ponakłuwaj. Piecz, aż lekko się zrumieni. Ostudź(...). Nie przerywając ucierania, wlej sok z cytryny, potem dodaj orzechy wymieszane z bułką tartą oraz 1/3 piany z białek. Następnie domieszaj resztę piany. Przelej na ciasto francuskie i piecz ok. 40 minut...

  • Francuskie pizzerinki

    Sposób przygotowania 1. Sos: zmiksuj składniki na gładki sos. Zagotuj, duś jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu, by sos odparował. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.  2. Szynkę i umytą paprykę po - krój w kostkę. Paprykę skrop oliwą. Oliwki pokrój w plasterki.  3. Ciasto potnij na 8 prostokątów. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego ustaw kokilkę, podpiecz na złoto...

Dyskusje na temat: ciasto francuskie