• Informacje na temat:

    ciasto lodowiec z galaretkami

Artykuły na temat: ciasto lodowiec z galaretkami
  • ...pokruszonych biszkoptów. 2 Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch, posypać go resztą biszkoptowych okruchów. Poukładać osączone gruszki (okrągłą stroną do góry), lekko wciskając je w ciasto. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Lekko schłodzić. Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wierzch zalać...

  • ...mniej wody niż zaleca producent, wtedy mam pewność, że się nie rozpłyną. 2. Prostokątną blaszkę do pieczenia wykładam folią spożywczą (żeby ciasto nie przeciekało) i układam na niej, ciasno, jeden(...) herbatniki, wyrównuję. Lekko studzę, a następnie delikatnie wciskam w masę z kaszy opłukane, osączone truskawki. Zalewam owoce tężejącą galaretką. Mocno schładzam ciasto w lodówce. Kasza manna jest...

  • Ciasto biszkoptowe z galaretką  z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    ...1. Jajka solę, dodaję cukier, ubijam na puszystą masę, wlewam olej, wodę, mieszam. Mąki łączę i dodaję porcjami do masy jajecznej, mieszam. Ostatnie 2 łyżki mąki łączę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, jeszcze raz mieszam (delikatnie). Przelewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temp. 170°C, ok. 40 min na złoty kolor. W czasie pieczenia zwiększam...

  • .... 3. Rozpuść czekoladę lub polewę i udekoruj nią ciasto. Przechowuj w lodówce.

  • Przygotowanie: ➊ Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i wyklej nim formę żaroodporną. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. ➋ Połowę mleka zagotuj. Resztę połącz z budyniem oraz cukrem, po czym dolej do wrzątku i wymieszaj. ➌ Gdy budyń dobrze przestygnie i zacznie gęstnieć, wylej go na podpieczony blat tarty. ➍ Na wierzchu rozłóż...

  • Ciasto: jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Wsyp obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wlej do natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy (26 cm). Piecz 15 min(...) ciasto. Schłodź w lodówce. Drugą galaretkę rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schłodź. Kiedy zacznie tężeć, polej wierzch ciasta. Wstaw do lodówki, aby ciasto całkowicie zastygło. Na...

  • ...cytrusów. Następnie zalej owoce tężejącą galaretką. Schładzaj ciasto w lodówce ok. godziny. Przed podaniem ozdób je listkami mięty i pokrój na porcje. Podawaj lekko schłodzone. Czas przygotowania: ok. 50

  • ...z proszkiem i olej. Mieszamy. Ciasto przekładamy do posypanej bułką tartą tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temperaturze 170ºC. Studzimy. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki (mrożone(...) na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia. 3. Na torcie układamy połówki pozostałych truskawek. Trzecią galaretkę przygotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na truskawki...

  • Z kolorową galaretką

    ...żółtka, mąkę i proszek do pieczenia (wszystkie składniki dodawane do piany mieszaj drewnianą łyżką). Ciasto piecz ok. 25 min w 180° C. 2. Wszystkie galaretki (oprócz pomarańczowej) rozpuść(...) wykorzystasz już cały, dodaj żółtka i wymieszaj. Następnie, po łyżce, dodawaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec - zapach i ocet. Ciasto biszkoptowe przełóż do posmarowanej tłuszczem...

  • ...: kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier puder i zagęstniki. Rozsmaruj na cieście. Herbatniki i czekoladę zmiksuj, posyp ciasto. Przechowuj w lodówce. Czas przygotowania 70 min, ilość...

Przepisy na temat: ciasto lodowiec z galaretkami
  • Sernik na zimno

    Pyszne ciasto bez pieczenia.

  • Szarlotka królewska

    Składniki: Na kruche ciasto: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka cukru waniliowego, - 2 żółtka, - 2 - 3 łyżki lodowatej wody, sól Na nadzienie: - 1 kg(...) tortownicę napełnić jabłkowym nadzieniem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić. 4. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i odstawić do zastudzenia. Przykryć...

  • Bananowiec

    Pyszne ciasto, idealne do popołudniowej herbatki.

  • Tarta z truskawkami

    Sposób przygotowania 1. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, sól i zagnieć ciasto. Schłodź. Żółtka utrzyj z cukrem, wsyp mąki i zmiksuj. Masę wlej do mleka, zagotuj. Dodaj czekoladę, mieszaj.  2. Ciastem wyłóż formę. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Do kremu dodaj część pokrojonych truskawek. Wyłóż krem na tartę, ułóż owoce. Zalej tężejącą galaretką, chłodź godzinę w lodówce. 

  • Lekki torcik z owocami

    ...pergaminem. Wylej ciasto.  3. Piecz w 175 st. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrój biszkopt na 3 blaty. Czekoladę rozpuść, podgrzewając ją ze śmietanką. Wystudzoną ubij...

  • Dojrzałe morele

    To musisz o nich wiedzieć!

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    .... Ciasto rozłóż w natłuszczonej blaszce i upiecz w piekarniku (180°C, ok. 10-15 min). Następnie ostudź i małą foremką wytnij z ciasta kółka. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Umyj owoce do dekoracji. Kremówkę ubij, dodaj twarożek, cukier puder i wymieszaj na gładki krem. Umieść go w szprycy i wyciskaj na krążki ciasta. Na kremie kładź plasterki kiwi, na nie ponownie wyciskaj krem, kładź ciasto i kiwi...

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    .... Dodać rodzynki, cukier do smaku, cynamon, goździki i skórkę cytrynowa. 3. Wylepioną ciastem tortownicę napełnić jabłkowym nadzieniem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec(...), dokładnie wymieszać. Do masy włożyć odsączone rodzynki i pestki słonecznika. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą. Formę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto. Piec 40 minut w temp. 180 st...