• Informacje na temat:

    ciasto mak z wiórkami

Artykuły na temat: ciasto mak z wiórkami
  • Składniki na 16 porcji: 30 dag mąki, 35 dag cukru, 18 dag masła, 5 jajek, szczypta soli, 1 słoik (ok. 25 dag) konfitur morelowych, 25 dag chudego mie- lonego twarogu, 50 dag tłustego mielonego twarogu, 2 op. budyniu o smaku waniliowym, skórka otarta z 1 cytryny, 5 dag drobnych wiórków kokosowych, cukier puder do posypania, tłuszcz i mąka do tortownicy...

  • Libańskie ciasto pomarańczowe

    .... Śmietanę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę oraz masło kokosowe. Przestudź. Ciasto oblej przygotowaną polewą. Udekoruj wiórkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy.(...) jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie składniki. 3.Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem i oprósz  mąką. Nałóż ciasto. Wstaw...

  • Składniki na 10-12 porcji ciasto: 10 dag mąki krupczatki, 10 dag mąki pszennej lub kokosowej, 15 dag masła, 2 żółtka, 10 dag drobnego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30 dag śliwek, np. węgierek; masa kokosowa: 10 dag wiórków kokosowych, 5 dag masła, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 3 łyżki płatków kokosowych do posypania...

  • Ciasto ucierane w czekoladzie

    .... Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Ciasto studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko, aby polewa nie była zbyt gęsta. Kiedy przestygnie, smarujemy nią dość grubo wierzch ciasta. Polewa powinna spływać po bokach. 4. Ciasto kroimy na porcje i podajemy z aromatyczną kawą lub herbatą.

  • Ciasto kokosowe z lukrem

    ...przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej razem z wiórkami kokosowymi, masłem i mlekiem. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.   3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, w które wciskamy kawałki rabarbaru. Wyrównujemy wierzch i pieczemy około 60 minut w 175ºC. Ciasto przez 10 minut studzimy w blasze, a następnie wyjmujemy...

  • Ciasto makowo-kokosowe

    Biszkopt:  3 średnie jajka  4 łyżki cukru  3 łyżki mąki tortowej  łyżka mąki ziemniaczanej  łyżeczka cukru waniliowego  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa makowa:  150 ml mleka  100 g masła  100 g cukru  300 g mielonego suchego maku  150 g dżemu wiśniowego lub pomarańczowego  200 g posiekanych bakalii  parę kropel olejku migdałowego. Masa kokosowa:  350 ml mleka  100 g masła...

  • ...ciasto i posyp wiórkami skórki pomarańczowej. (...). Przełóż ciasto do przygotowanej formy. 4. Piecz 45-50 minut (do czasu, gdy patyczek wsunięty w ciasto będzie suchy). Pozostaw ciasto w formie jeszcze 5 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie...

  • ...tłuszczem i oprószyć mąką. Rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić. 2 Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Spęczniałą rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Twaróg utrzeć z mascarpone i 20 dag cukru. Dodać 75 ml soku z cytryny, zapach waniliowy i kawę. Połączyć z żelatyną. Przekroić ciasto wzdłuż i przełożyć 1/2 kremu. Resztę kremu...

  • Składniki na 16 porcji: Krem czekoladowy: 75 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany. Wiśniowy sos: 1 szklanka drylowanych wiśni (rozmrożonych), 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej. Ciasto: 200 g zmielonych orzechów laskowych, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, miąższ z 1 laski wanilii, szczypta soli, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki cynamonu, 4 jajka, 200 g cukru trzcinowego, 125 g rozpuszczonego...

  • ...1. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki.Skrop likierem, wstaw na godzinę do lodówki. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko ubij z cukrem. Pianę z białka połącz z żółtkiem. Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszaj. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij małe porcje na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka piecz 5-8 minut w 200

Przepisy na temat: ciasto mak z wiórkami
  • Morelowy sernik z wiórkami kokosowymi

    Kusi delikatną masą serową i tropikalną nutką. Równie dobrze będzie smakował z duszonymi jabłkami albo brzoskwiniami z puszki.

  • Mak bez tajemnic

    ...i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój. 3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na oprószoną mąką ściereczkę. Rozciągnij go delikatnie dłońmi do wymiarów ok. 50 x 60 cm. Rozpuść w rondelku masło i posmaruj jego częścią ciasto. Wyłóż na ciasto masę makową. Posyp pokrojonymi morelami...

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Przepis na ciasto z malinami i kokosową bezą krok po kroku

    Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami. Z marką Gosia w prosty sposób przygotujesz ciasto z malinami, które jest doskonałą propozycją na letnią popołudniową przekąskę.

  • Ciasto podwójnie czekoladowe

    ...pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Okrągłą formę (26 O) natłuścić i wysypać mąką. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, uwolnić z formy i odstawić na 1,5 godziny. Ciasto przeciąć tak, aby powstały dwa blaty. Masę czekoladową ponownie krótko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Połową masy przełożyć ciasto, drugą połową posmarować tort...

  • Pyszne ciasto. Piekę je od wielu lat i ciągle wszystkim smakuje. Ponieważ jednym z głównych składników jest mak, piekę je również na Boże Narodzenie, ponieważ u mnie w domu nie ma wielu amatorów makowca, a mak na święta musi być. Składniki na ciasto : - 9 białek, - 1 1/2 szklanki cukru, - 1 1/2 szklanki maku suchego, - 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych, - 1 łyżka proszku do pieczenia, Z białek...

  • Pyszne ciasta czekoladowe!

    Potrzebujesz czegoś na poprawienie nastroju? Ciasto czekoladowe nadaje się idealnie!

  • Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 25 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao. Masa serowa: 1/2 kg twarogu, 1 budyń śmietankowy, 1 jajko , 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, 1/2 puszki brzoskwiń w syropie (ok. 850 g) Masa makowa: 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka maku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych...

  • Ciasto jogurtowo-kokosowe

    Ciasto, które przygotujesz bez trudności.

  • Ciasto czekoladowo-truskawkowe

    ...z mlekiem. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, wyrównać i piec w 175 st. C 15-20 minut. Po upieczeniu uwolnić z formy i zostawić do ostudzenia. Następnie blat ciasta umieścić(...) wymieszać. Żelatynę odcisnąć roztopić i wymieszać z 3 łyżkami mascarpone. Wmieszać do pozostałego kremu. Następnie wmieszać 75 g czekolady i na końcu ubitą śmietanę. Krem nałożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić...