• Informacje na temat:

    ciasto makowe na herbatnikach

Artykuły na temat: ciasto makowe na herbatnikach
  • Ciasto wielkanocne z makiem

    ..., dodać szczyptę soli, wlać drożdże, resztę mleka, ubite jajka, masło, wszystko zagnieść. Ciasto  przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. 2. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać, przykryć, odstawić na godzinę, następnie dodać cukier, miód, amaretto, migdały, zmielone herbatniki  i drobno posiekaną skórkę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazować (wystarczy kilka razy uderzyć wałkiem...

  • Ciasta z mandarynkami

    ...z 3 łyżkami zimnej wody i cukrem. Pianę połączyć z żółtkami. Małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu pokruszone herbatniki. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem(...) krokantem i płatkami migdałowymi. Wierzch przyozdobić mandarynkami i resztą herbatników. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto migdałowe Składniki na 24 porcji: 50 dag mąki migdałowej, 900 ml...

  • ...wmieszaj ubite na sztywno białka. 3 Ciasto przełóż do prostokątnej blachy. Piecz 45 min w 170 st. Wystudź w formie, przekrój na 2 blaty. Schłodzoną kremówkę ubij z resztą cukru, połącz z mascarpone. Dodaj kilka kropli aromatu. Kremem przełóż i udekoruj blaty makowe. Tort obłóż plasterkami owoców. 12 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 490 kcal, cena 2,30 zł...

  • Migdałowa nuta

    Przygotowanie: 1. W misce wymieszaj: mleko, cukier, jajka, przesianą mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej oraz zmielony twaróg. Ciasto powinno być spójne, jednolite i gładkie. Następnie owiń je folią(...), daktyle posiekane w paski, cynamon oraz pokrojoną w kostkę masę marcepanową i wymieszaj. 3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Na cieście rozsmaruj bakalie z marcepanem. Brzegi ciasta posmaruj białkiem...

  • Potrawy wigilijne inaczej

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...

  • Przepisy na świąteczne przysmaki

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...

  • Smacznych świąt

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...