• Informacje na temat:

    ciasto makowe z jabłkiem

Artykuły na temat: ciasto makowe z jabłkiem
  • Składniki (na 16 porcji) Do spodu: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 kostka (20 dag) masła, 1/2 szkl. cukru, 2 jajka. Do masy makowej: 1 op. (25 dag) suchego maku, 5 jabłek, 25 dag masła, 3/4 szkl. cukru pudru, 6 łyżek kaszy manny, 5 jajek, 10 dag orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olejek migdałowy, 1 szklanka śmietany kremówki.

  • Ciasto: 25 dag mąki • 12,5 dag masła • żółtko • 3 łyżki cukru • łyżka śmietany • cukier wanilinowy • łyżeczka proszku do pieczenia • sól Masa: 40 dag masy makowej • pół szklanki cukru • 2 jabłka • 3 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 10 dag margaryny.

  • Skład na 12 porcji: ● 1,5 szklanki mąki, kostka masła, 0,5 szklanki cukru, 5 jajek, 70 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g gotowej masy makowej, szczypta soli, 1 jabłko, 1 marchewka, cukier puder.

  • Potrawy wigilijne inaczej

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...

  • Przepisy na świąteczne przysmaki

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...

  • Smacznych świąt

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...