• Informacje na temat:

    ciasto migdałowe ze śmietaną i dżemem

Artykuły na temat: ciasto migdałowe ze śmietaną i dżemem
  • Torcik biszkoptowy z bitą śmietaną

    ...1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, obie mąki oraz proszek. Wymieszaj łyżką. 2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, rozetnij na 3 krążki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Blaty posmaruj dżemem. Przełóż...

  • ...1. Drożdże rozetrzyj z cukrem oraz śmietaną. Odstaw na 10 minut. W tym czasie mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier waniliowy oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. 2. Kiedy ciasto podwoi...

  • ...aromatu migdałowego i zmielone migdały. Studzimy 10 minut, a potem mieszamy z 2 jajami, odstawiamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę, łącznie z brzegami. Dół nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. 4. Serek mascarpone łączymy ze śmietaną, 4 jajami 100 g cukru, pozostałą połową skórki i sokiem z cytryny, mieszamy, żeby składniki się połączyły. 5. Na ciasto...

  • Składniki: 230 g mąki, po 75 g masła i cukru pudru, 4 jajka, 175 g cukru, 25 g mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, płatki migdałowe, dżem morelowy (150 g) + 1 łyżka, 150 g winogron, łyżka żelatyny, 700 g kremówki, 500 g mascarpone, 2 cukry waniliowe, 1 śmietan -fix, 300 g masy z marcepana.

  • Składniki ciasta: 3 jajka, 2 łyżki kakao, 3/4 kostki margaryny, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki dżemu wiśniowego, 1,5 szklanki mleka, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki sody. Krem: galaretka cytrynowa, 500 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, gotowa polewa czekoladowa, płatki migdałowe.

  • Składniki na 16 porcji: 1 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, 3 jajka, 600 ml śmietany kremówki, 3 op. śmietan-fixu, 4 łyżki cukru pudru, 1 blat biszkoptowy, 1/2 szkl. mocnego naparu herbaty z sokiem z 1/2 cy tryny, 1 słoik dżemu wiśniowego, 1 op. polewy czekoladowej, cukier puder do oprószenia, płatki migdałowe, szczypta soli.

  • Składniki na 20 porcje. Pianka: 400 ml śmietany kre mówki, 2 tabliczki białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 łyżeczki żelatyny. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2 jajka, 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, 2 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki dżemu morelowego, 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Dekoracja: 1 szkl. śmietany kremówki, wafelki, czekoladowe drażetki , 1 łyżka...

  • Nowe smaki na Wielkanoc

    ...szafran, które podkręcą smak wypieku. Sama jego forma może także być inna niż zwykle. Zamiast jednej dużej baby możemy poporcjować ciasto na kilkanaście mniejszych babeczek. Będzie to twórcze...

  • Torty komunijne

    Tort migdałowy z bitą śmietaną Składniki: 8 jajek, 250 g drobnego cukru, 100 g migdałów bez skórki, 300 g mąki półgrubej, Krem:  400 ml śmietany kremówki, 2 torebki cukru wanilinowego(...) upieczeniu ciasto pozostawić w tortownicy, żeby ostygło, a następnie wyjąć z tortownicy i przekroić wzdłuż na trzy jednakowe blaty. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowymi. Doprawić...

  • ...i jedną trzecią bitej śmietany. Nałóż drugi krążek, ewentualnie skrop likierem i posmaruj połową bitej śmietany. Górny krążek posmaruj dżemem. Cały tort posmaruj pozostałą śmietaną i udekoruj wg uznania(...). Mięso zdejmij z patelni i ostudź. Następnie każdy kawałek posmaruj pesto i owiń boczkiem. Liście szpinaku sparz, odciśnij i rozłóż na rulonikach cielęciny. Ciasto francuskie rozwałkuj i podziel na...

Przepisy na temat: ciasto migdałowe ze śmietaną i dżemem
  • Torcik biszkoptowy z bitą śmietaną

    ...waniliowym. Dodaj żółtka, obie mąki oraz proszek. Wymieszaj łyżką. 2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, rozetnij na 3 krążki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Blaty posmaruj dżemem. Przełóż 2/3 bitej śmietany. 3. Tort posmaruj resztą bitej śmietany. Płatki zrumień, obsyp...

  • Tarta z jabłkami

    Doskonale smakuje z bitą śmietaną lub lodami.