• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi pieczone bez drożdży

Artykuły na temat: ciasto na pierogi pieczone bez drożdży
  • Pieczone pierogi z mięsem

    Składniki na ok. 30 sztuk: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 jajko, 1 żółtko, 40 ml oleju, 250 ml ciepłego mleka, 3 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru Na farsz: 40 dag gotowanego mięsa (np. z rosołu), 2 ugotowane marchewki, 1 ugotowana pietruszka, 1 cebula,1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz Ponadto:1 jajko, papier do pieczenia...

  • Składniki na 4 sztuki na ciasto: 45 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki suchych drożdży, 2 łyżki oleju, 250 ml letniego mleka. Na masę: 1 cebula, 30 dag mielonego mięsa, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano, 15 dag papryki (żółta, pomarańczowa), 15 dag sera, np. mozzarella, sól, pieprz...

  • CIASTO: 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej (najlepiej razowej), 1 jajko, 1/2 szkl. ciepłej wody, ew. szczypta suszonych drożdży, szczypta soli; FARSZ: 40 dag łososia ze skórą, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 4 łyżki oliwy, 1 jajko, 1 pęczek posiekanej natki pietruszki, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

  • Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniej wody, 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju. Na farsz: 50 dag mięsa wieprzowego, 1 mała cebula, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 strąk czerwonej papryki, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 4 łyżki startego sera żółtego, 1-2 łyżki oleju, 1 jajko, sól...

  • Składniki: 1 i 1/4 kg mąki, 50 g drożdży, szklanka mleka, 8 jajek, łyżka masła, łyżka cukru, sól, cynamon, kwaśna śmietana, powidła lub konfitury lub ser, żółtka, masło, cukier, rodzynki.

  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    Pierwszym daniem, które zakwalifikowało się do finału konkursu "Polskie danie dla Europy" zostały "Pierogi z pieca" autorstwa Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy.

  • Dobrze nadziane

    Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

  • Składniki na 20 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej. 6 dag świeżych drożdży. 25 dag zimnego masła lub margaryny, 1 łyżka cukru pudru. 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 20 moreli, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub bułki tartej, cukier puder...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ..., a nie więcej, bo ciasto łatwo zepsuć. Trzeba umieć używać drożdży - kontrolować relacje między mąką a masą. To już gotowanie naukowe, z pełną kontrolą proporcji. Ale to nie jest mój styl, ja wolę(...) się kwasu chlebowego. Pierogi z kolei są ewidentnie azjatyckie, to chyba Chińczycy wymyślili ciasto na pierogi. Można je spotkać wszędzie - od Pragi po Pekin. Je się je w Uzbekistanie, na Ukrainie...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany sól i pieprz świeża mięta (opcjonalnie) suszone pomidory i świeża bazylia (opcjonalnie) Na ciasto: 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 2 szklanki mąki(...) liści mięty). Doprawiamy hojnie solą i pieprzem. (W wersji mniej tradycyjnej można dodać suszone pomidory i bazylię). Teraz ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Przykrywamy i umieszczamy...

Przepisy na temat: ciasto na pierogi pieczone bez drożdży
  • Smaki Litwy

    ...potrzebnych do przyrządzenia tej smacznej potrawy. Amatorzy słodyczy na pewno zasmakują w sękaczach i stuliścach.     Sękacz to biszkoptowe ciasto z rożna pieczone na obracającym się wałku(...) Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie  kaloryczna. Jednak zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie (np. bezkofeinowa kawa żołędziowa, potrawy z ryb, chłodnik...

  • Kluchy i kluski

    ...kluski podaje się wraz z modrą kapustą do pieczonej kaczki, co stanowi typowy dla kuchni wielkopolskiej uroczysty obiad. Ciasto na te kluski przygotowuje się z mąki, drożdży i mąki, z dodatkiem soli(...)Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć...