• Informacje na temat:

    ciasto na spodach tortowych

Artykuły na temat: ciasto na spodach tortowych
  • ...soli. Zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto francuskie Składniki na 1 kg ciasta: 400 g mąki pszennej zwykłej   400 g schłodzonego masła   1 jajko 1 łyżeczka soli   200 ml wody Przygotowanie: Zagnieć ciasto z mąki, jajka i wody z solą. Chłodź 30 minut w lodówce. Przez mokrą ściereczkę rozwałkuj masło na prostokąt i schłodź jak ciasto. Rozwałkuj ciasto...

  • Składniki na ciasto: 6 jajek, 1 i 1/4 szklanki cukru, szklanka mąki tortowej, 3 łyżki oleju, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, sól. Masa kawowa: 500 ml mleka, budyń waniliowy, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki kakao, kostka masła (80 proc.). Masa śmietanowa: 500 ml kremówki, łyżka cukru pudru, cukier waniliowy, 25 dag serka mascarpone. Ponadto: galaretka cytrynowa, 25 dag okrągłych...

  • Na 12 porcji: Biszkopt: 8 jajek, 20 dag cukru, 16 dag mąki tortowej, 2 łyżki kakao, łyże czka proszku do pieczenia. Beza: 20 dag wiórek kokoso wych, 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, budyń śmietan kowy, pół litra mleka, 3/4 szklanki cukru, 3-4 łyżki cappuccino, kostka masła.

  • Składniki Spód: • 2 szklanki cukru • pół szklanki wody • 6 dag masła • puszka ananasów w plastrach; Ciasto: • 1,5 szklanki mąki pszennej • 6 łyżek mąki tortowej • 6 łyżek zmielonych migdałów • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/3 łyżeczki soli • szklanka cukru • 20 dag masła • 4 jajka • pół zapachu waniliowego • 3/4 szklanki śmietany 18%

  • Ciasto: 25 dag mąki, jajko, 12 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, pół tabliczki startej gorzkiej czekolady, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka starta z pomarańczy, dżem pomarańczowy. Masa: 3 jajka, 150 ml kremówki, skórka starta z pomarańczy, 3 łyżki cukru pudru, po 2 łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej, aromat pomarańczowy, pomarańcza.

  • Przepis przysłała Krystyna Kaczmarek z Grodziska Wlkp. 1 Biszkopt: białka ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka, obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, połącz. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Ostudź. 2 Krem: masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawaj serek waniliowy, mieszając na puszystą...

  • Ciasto biszkoptowe z galaretką  z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    ...1. Jajka solę, dodaję cukier, ubijam na puszystą masę, wlewam olej, wodę, mieszam. Mąki łączę i dodaję porcjami do masy jajecznej, mieszam. Ostatnie 2 łyżki mąki łączę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, jeszcze raz mieszam (delikatnie). Przelewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temp. 170°C, ok. 40 min na złoty kolor. W czasie pieczenia zwiększam...

  • Ciasta z kruszonką

    ...resztą kruszonki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem. Drożdżowe ciasto z jagodami Składniki na 24 porcje: 1 kostka drożdży (42 g), 60(...) wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru, zaczyn i miękki smalec. Dolać mleko. Wymięsić jeszcze raz, aby ciasto było elastyczne. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia...

  • Ciasta z jabłkami

    ...przed wyłożeniem na ciasto należy namoczyć w soku jabłkowym. Ocalić wierzch ciasta Wierzch ciasta się przypalił? Zetrzyjmy tę warstwę na tarce, a ciasto posypmy obficie cukrem pudrem lub polejmy roztopioną czekoladą. Ciasto na strudel Z 50 dag mąki, 2 białek, szczypty soli i szklanki wody wyrobić elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Uformować kulę, przykryć ogrzaną miską, odstawić na...

  • Domowe tiramisu

    Przygotowanie Ciasto: jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, dodać po jednym żółtku, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt trzymać w piekarniku aż do wystygnięcia, potem przekroić wzdłuż na dwie połowy. Przygotować...

Przepisy na temat: ciasto na spodach tortowych
  • Szybki tort orzechowy, idealny na jesień

    Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier.

  • Dyniowy piernik na kruchym spodzie

    ...1 Z masła, cukru pudru i 15 dag mąki zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć nim tortownicę i podpiec (180 st C) na złoty kolor. 2 W tym samym czasie ugotować(...) w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok. 30 minut, wyjąć, ostudzić w tortownicy. Podpieczony spód z kruchego ciasta posmarować marmoladą pomarańczową i wyłożyć na nią ciasto dyniowe.

  • Melktert tannie Kuruman

    Składniki na kruche ciasto na spód: 1¼ szklanki mąki ⅓ szklanki cukru pudru ¼ łyżeczki soli 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Przesiać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Dodać masło i żółtka, wkroić je do mąki nożem. Następnie delikatnie wgnieść masło rękami, aż składniki się połączą. Owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na 30 minut...

  • Kulinarne abc

    ...masz jeszcze specjalnej metalowej kratki do studzenia wypieków? Koniecznie się w nią zaopatrz. Ciasto studzone w formie robi się bowiem wilgotne lub, w przypadku kruchych wypieków, przywiera do dna(...) słodkości. Możesz na niej lukrować ciasto, posypywać cukrem pudrem lub fantazyjnie zdobić. Masło czy margaryna Na ogół uważa się, że nie ma większego znaczenia, czy do kruchego ciasta dodaje się...

  • Owocowy piknik

    ...z połówki cytryny Przygotowanie: 1. Masło utrzyj, dodaj żółtko, cukier waniliowy i kefir. Na końcu dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto wstaw do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj(...) ciasto. Resztę ciasta jasnego i różowego wyłóż na owoce. Piecz 45 minut w temp. 180°C.

  • Święta first minute – co możemy przygotować wcześniej?

    ...posmarowane masłem). Pieczemy przez około 45 - 50 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, sprawdzamy ciasto patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Tak przygotowany keks trzymamy pod przykryciem, aby nie stracił wilgotności. 4. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

  • Pyszny i łatwy tort śmietankowo - owocowy

    ...wcześniej masą i owocami. By tort był jeszcze bardziej aromatyczny, warto przed wyłożeniem masy tortowej nasączyć ciasto ponczem. Poncz: • pół szklanki herbaty Earl Grey np. Lipton lub Posti • 3 łyżeczki...