• Informacje na temat:

    ciasto orzechowe z ciastem francuskim

Artykuły na temat: ciasto orzechowe z ciastem francuskim
  • ...1 Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, mąkę, posiekane orzechy. Zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto rozwiń, podsyp mąką, posmaruj masą, zostawiając wolne 2 cm z brzegów. Zwiń w roladę, wstaw do lodówki na 30 minut. 2 Pokrój na plastry. Ułóż na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C na 30 minut. CZAS: około 1,5

  • Z ciasta francuskiego

    Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy.

  • Skład na 12 sztuk: ● 450 g świeżego ciasta francuskiego ● 125 g orzechów laskowych lub włoskich ● 75 g obranych ze skórki migdałów ● 50 g białej czekolady ● 150 g gorzkiej czekolady ● 50 g cukru ● jajko ● 2–3 łyżki płatków migdałowych

  • Składniki na 15 porcji: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 40 dag jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 dag kremu czekoladowo-orzechowego, 1/2 szkl. cukru, 40 dag śmietany kremówki, 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix, 1/2 filiżanki mielonych orzechów laskowych, kilka suchych ciastek ptysiowych do dekoracji...

  • Składniki na 12 sztuk: 1 duże op. mrożonego ciasta francuskiego, 3 morele albo 3 małe brzoskwinie, 15 dag gorzkiej czekolady, 5 dag białej czekolady, 10 dag kremu orzechowego typu nutella (powinien mieć temperaturę pokojową), 4 łyżek dość drobno posiekanych migdałów, 1 jajko.

  • ...1. Ananasy osącz z zalewy. Ciasto francuskie rozmroź. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Foremką lub szklanką wytnij koła o średnicy o 1 centymetr szerszej niż plastry ananasa. Ułóż je na cieście. Zewnętrzne brzegi kółek lekko podwiń ku górze. Wierzch posyp cukrem pudrem. 2. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok...

  • ...ostrożnie zwiń. Ciasto francuskie rozłóż na prostokąt. Ułóż polędwiczkę. Przykryj ciastem, brzegi podwiń. W kilku miejscach zrób nacięcia, by para mogła się wydobywać. Blaszkę wyłóż papierem do...

  • Obiad po francusku

    .... Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na cienkie, okrągłe placki. Dwie formy jak na tartę wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem(...) muszkatołowej, świeże zioła do dekoracji, tłuszcz do wysmarowania formy. Mąkę z solą przesiać na stolnicę, dodać jajko i 120 g masła pokrojonego w kawałki. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią...

  • Ciasta na niedzielę

    ...podłużnej foremki najpierw nałożyć jasne ciasto, potem ciemne. Obie warstwy delikatnie przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175(...) do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • ...1 op. ciasta francuskiego (400 g), 1 jajko. Nadzienie orzechowe: 250 g orzechów włoskich, 100 g okrągłych biszkoptów, 250 ml mleka, 100 g cukru, 80 g miodu. Nadzienie budyniowe: 300 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 50 g cukru pudru, 140 g masła, 250 ml śmietany kremówki, połówki orzechów włoskich.

Przepisy na temat: ciasto orzechowe z ciastem francuskim
  • Orzechowe ślimaki

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 10 dag masła 10 dag drobno posiekanych orzechów 2 jajka łyżka mąki 8 dag cukru pudru Przygotowanie: 1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, mąkę, posiekane orzechy. Zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto rozwiń, podsyp mąką, posmaruj masą, zostawiając wolne 2 cm z brzegów. Zwiń w roladę, wstaw do lodówki na 30 minut. 2. Pokrój na plastry...

  • Ciasto gruszkowo-orzechowe

    ...opakowanie budyniu waniliowego  3 gruszki cukier puder do posypywania tłuszcz do formy mąka do podsypywania Przygotowanie: 1.       Ciasto wyjąć, aby odtajało. Orzechy i migdały(...). Ciasto rozwałkować na prostokąt (24x32 cm) i wyłożyć nim formę. Docisnąć, wyrównać brzegi. Orzechy wyjąć z piekarnika ostudzić. 3.       Śmietanę, jajka, cukier i proszek budyniowy wymieszać, obrane...

  • Francuskie poduszeczki w czekoladzie

    Ciasto francuskie wyjmij na blat i pozostaw, by rozmroziło się w temperaturze pokojowej.

  • Francuski tort orzechowy (Gâteau le Succès)

    Przepyszny tort makaronikowy z orzechową masą.

  • Szybkie torty ze świeżymi owocami

    ...ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 25 minut. 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 6 łyżkami soku wiśniowego. Pozostały sok zagotuj, wrzuć wydrylowane wiśnie. Gotuj 5 minut(...) smaczniejszy! Składniki: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego 40 dag jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 dag kremu czekoladowo-orzechowego 1/2 szkl. cukru 40 dag śmietany...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować kulę...

  • Obiad dla zabieganych

    Polędwiczki w cieście francuskim Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 30 dag) 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki oleju 4 plasterki gotowanej szynki 4 łyżeczki musztardy miodowej(...) polędwicy. Całość zwiń. Końce mocno zlep. Ew. na wierzchu połóż wycięte wcześniej gwiazdki. 3. Pakieciki ułóż tzw. szwem do dołu na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem...

  • Szwajcarskie smaki

    ..., francuskim i włoskim wpływom sąsiadów. Szwajcaria to oczywiście sery, które pierwotnie były sposobem górali na przechowywanie mleka przez długie, zimowe miesiące. Gatunków serów jest więcej, niż dni w roku(...) sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto...

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami.