• Informacje na temat:

    ciasto pierogowe ii

Artykuły na temat: ciasto pierogowe ii
  • ...1. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje ok. 20 minut. Mąkę koniecznie trzeba przesiać, aby „nabrała” powietrza – ciasto będzie wtedy pulchniejsze i bardziej elastyczne. 2. W stożku mąki zrób dziurkę. Dodaj szczyptę soli. Wodę zagotuj i gorącą powoli wlewaj do mąki, zagarniając ją do środka. 3. Ciasto zagniataj dość szybko. Powinno być miękkie i ciągliwe, wtedy łatwo można...

  • ...w charakterystyczne ciasto. Wystarczy przejść się ulicami większych miast, a na pewno wpadniemy na restauracje, pierogarnie oraz saloniki, które specjalizują się w podawaniu tego specjału(...) Augustus. - Sekretem jest ciasto, które powstało na bazie pszenicy twardej durum (zwanej semoliną) o wyjątkowo niskim indeksie glikemicznym - 40. Dzięki temu można po nie sięgać bez obaw o sylwetkę. Ponadto...

  • Z francuskiego ciasta

    ...kwaśny twaróg (zapobiegają przenikaniu tłuszczu do ciasta). Z przesianej mąki, soli oraz wody wyrabiamy niezbyt gęste, gładkie ciasto jak pierogowe. Owijamy je w folię i przez godzinę schładzamy. Po(...)Pieczenie po francusku By pięknie wyrosło Ciasto francuskie dobrze się upiecze, jeżeli blachy nie będziemy smarować tłuszczem, ale skropimy ją zimną wodą: resztki wilgoci podczas pieczenia...

  • Czysty barszcz z grzybowymi uszkami

    Składniki na 6 porcji. Na barszcz: 2 kg buraków, 8 ząbków czosnku, skórka chleba razowego, 1 cebula, 2 kwaśne jabłka, sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, szczypta cukru, 1 l bulionu warzywnego. Na nadzienie do uszek: 5 dag suszonych grzybów, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko, pieprz, sól. Na ciasto pierogowe: 1 i 1/3 szkl. mąki, 1 łyżka oleju, sól.

  • Na żurek: 5 dag suszonych grzybów, 1 szkl. zakwasu na żur, 1 szkl. ugotowanej fasoli jaś, 1 por, 20–30 dag selera, 1 pietruszka, 2-3 listki laurowe, 2-3 ziela angielskie; na uszka: 5 dag suszonych grzybów, 1 i 1/2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko; na ciasto pierogowe: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.

  • Zielone ravioli z nadzieniem serowym - w 1,5 godziny

    Składniki: Ciasto: - 40 dag mąki, - 2 jaka, - szczypta soli, - 10 dag mrożonego szpinaku-mielonego, Farsz: - 10 dag białego sera półtłustego,...

  • Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 2 jajka, szczypta soli, 10 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku, woda.

  • Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 70 dag ugotowanych ziemniaków (starych), 30 dag mąki pszennej, 2 jajka, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. Nadzienie: 40 dag twarogu śmietankowego, 1 żółtko, 1 białko , 3 łyżeczki cukru waniliowego. Polewa: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 10 łyżek jagód, 2-3 łyżki posiekanej czekolady, 1 łyżka oleju.

  • Skład na 8 porcji, czyli ok. 75 sztuk: Ciasto: standardowy przepis. Farsz: 100 g grzybów suszonych, 1 kg kapusty kiszonej, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 200 g cebuli, 60 g masła, tłuszcz do odsmażenia...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

Przepisy na temat: ciasto pierogowe ii
  • Tajemnice ciasta na pierogi

    Każda pani domu ma swoje sposoby na idealne ciasto pierogowe. My przypominamy kilka uniwersalnych, a bardzo skutecznych.

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Nadzienie: około 80 dkg kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Sztuka lepienia pierogów

    .... Ciasto pierogowe rozwałkuj na dwa placki. Na jednym rzędami i w równych odstępach ułóż kuleczki farszu. Przykryj drugim płatem ciasta. Mocno dociśnij przestrzenie pomiędzy porcjami nadzienia. Radełkiem(...)Idealne ciasto By ciasto na pierogi było miękkie i elastyczne, warto dodać do niego 1-2 łyżki oliwy. Potem wyrobione ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw na ok. 15 minut. Dzięki temu mąka...

  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    ...posiekaną cebulę. Mięso karpia obierz, posiekaj, połącz z cebulą i natką. 4. Ciasto pierogowe rozwałkuj i małą szklanką powycinaj kółka. Na środek każdego kółka nałóż farsz, zwilż wodą brzegi, złóż kółko...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem(...) - ciasto warstwowe robione na obracającym się "rożnie". Typowy napój w tych okolicach to buza - bezalkoholowy, fermentowany płyn na bazie kaszy jaglanej. Wybierając się na Kujawy obowiązkowo musimy...

  • Delikatne pierogi z dynią i twarogiem

    ...1 ząbek czosnku, sól pieprz szczypta suszonego rozmarynu natka do dekoracji Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, wodę oraz masło. Ze składników zagnieć gładkie ciasto pierogowe. 2. Odłóż trochę dyni i twarogu do dekoracji. Resztę dyni i sera przepuść przez maszynkę. Farsz przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i rozmarynem. 3. Ciasto...

  • Pierogi z kapustą i grzybami - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanek); 250 ml wody lub mleka; 1 łyżka masła; sól; ewentualnie 1 jajko. Farsz: 800 g kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 1 cebula; 100 g masła; 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

Dyskusje na temat: ciasto pierogowe ii
  • Re: ciasto francuskie

    potrzebne ci beda dwa ciasta jedno podstawowe a drugie maslane CIASTO PODSTAWOWE (tzw. grunt) maka pszenna 200g jaja1-2 szt lyzeczka octu woda 1 szkl przesiewa sie make potem wode mieszasz z sola octem i jajkami i wlewasz do maki. gestosc ma byc jak na ciasto pierogowe i wyrabiasz ciasto baaardzo dokladnie potem podsyp troche maka, przykryj czyms i postaw w cieple miejsce. CIASTO MAŚLANE masło

  • Re: Tajemnice ciasta na pierogi

    Niestety, to nie Remen bredzi. Widac, zes nie probowala. Ciasto pierogowe mozna robic na wiele sposobow.

  • Re: ciasto na pierogi

    je zamrozić, bo przecież wyrzucić zawsze zdążę. Dla ścisłości podam przepis na ciasto pierogowe, który stosuję od lat: mąka, gorąca woda, sól, trochę oleju. Nigdy nie daję do ciasta jajka, bo już moja babcia powiedziała, że jajko utwardza ciasto pierogowe. Zamrożone ciasto wyjmuję wieczorem z zamrażalnika i zostawiam w lodówce do powolnego rozmrożenia. Gdy jest miękkie postępuję jak w przypadku

  • Re: Tajemnice ciasta na pierogi

    I bardzo dobrze, jest to podstawowy sposob na ciasto pierogowe. Mozesz dodac tylko zoltka, dla koloru i lepkosci (wilgotnosci) ciasta. Natomiast jesli dodaje sie jajka to i powinno dodawac sie jakis tluszcz. Ja robie na rozne sposoby, jakos nigdy nie wyszly mi twarde pierogi. Wlasnie skonczylam 4 setke pieorgow, tym razem z jagodami i wisnaimi , na zime. Pozdrawiam :)

  •  Re:  ciasto na pierogi

    Od dawna mam jeden sposób na ciasto pierogowe - mąka i tyle bardzo ciepłej wody ile się wgniecie. Woda musi być na prawdę prawie gorąca, aby tylko nie parzyła, gorąca woda powoduje szybką reakcję z mąką czyniąc ciasto sprężystym i gładkim, ale nie TWARDYM!!! nie DODAJĘ ŻADNYCH JAJEK!!

  • Re: Gruzińskie pierożki

    Wystarczy kupić robot planetarny. Hakiem do zagniatania ciasta zrobi ciasto na makaron i pierogowe tez.

  • Re: Szynka do zrobienia...

    Wiele lat temu zapeklowałam surową szynkę,potem miałam ją zamiar uwędzić,ale........................Ktoś się z tego nie wywiązał i miałam problem co z nią zrobić.Podpowiedziała mi znajoma jak ona to robi więc szynkę "obsznurowałam"bo nie było wtedy gotowych siatek.Następnie zrobiłam ciasto pierogowe(bez jajka)zawinęłam w to szynkę i dość gęsto w to ciasto wkuwałam widelec.Piekłam dość długo ,ale

  • Re: Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    Ja bym był w twojej przykrej sytuacji też tak robił. W sumie zapach dość podobny jak na surowe ciasto pierogowe. Nie pytajcie skąd to wiem, haha

  • Re: pierogi

    Mam dwa przepisy na ciasto pierogowe 1)klasyczne cisto to maka,ciepla woda,sol .Na stolnicę wysypac (przesiana ) make okolo 1 kg ,wsypac garsc soli i mocno ciepla wode wlac i wyrabiac.Wody tyle aby ciasto bylo miekkie ale nie lepilo sie do rak.Trudno dokladnie okreslic ilosc wody,bo to zalezy od suchosci maki.Ciasto powinno byc pukchne i miekkie 2)przepyszne i delikatne ale drozsze :aka

  • Re: Kuchnia polska Pawła Zająca

    CIASTO PIEROGOWE :1/2 kg. mąki łyżka masła ,szklanka bardzo ciepłej wody prawie gorącej i pół łyżeczki soli wychodzi super ciasto na pierogi i na uszka ,SMACZNEGO