• Informacje na temat:

    ciasto pierogowe na masle

Artykuły na temat: ciasto pierogowe na masle
  • Pierozki z dynia, sos z masla z szalwia, borowiki w masle

    To goraca przystawka choc moze tez byc daniem glownym gdy jest podana w wiekszej ilosci. Przepis jest z restauracji "POD ROZA " z Krakowa, od Pani Katarzyny Likus. na 24 pierozki ciasto: 300 gr maki 1 jajko sol, letnia woda zagniesc dokladnie pierogowe ciasto, odstawic na 30 minut. Farsz: 600 gr miazszu z dyni odparowac lub ugotowac na parze z sola, odcisnac z soku dodac 100 gr...

  • Czysty barszcz z grzybowymi uszkami

    Składniki na 6 porcji. Na barszcz: 2 kg buraków, 8 ząbków czosnku, skórka chleba razowego, 1 cebula, 2 kwaśne jabłka, sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, szczypta cukru, 1 l bulionu warzywnego. Na nadzienie do uszek: 5 dag suszonych grzybów, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko, pieprz, sól. Na ciasto pierogowe: 1 i 1/3 szkl. mąki, 1 łyżka oleju, sól.

  • Na żurek: 5 dag suszonych grzybów, 1 szkl. zakwasu na żur, 1 szkl. ugotowanej fasoli jaś, 1 por, 20–30 dag selera, 1 pietruszka, 2-3 listki laurowe, 2-3 ziela angielskie; na uszka: 5 dag suszonych grzybów, 1 i 1/2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko; na ciasto pierogowe: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.

  • ...1. Mąkę łączę z olejem, jajkiem, solą i wodą, zagniatam lekkie ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkowuję na placki, wycinam z nich krążki foremką do pierogów (lub szklanką). 2. Grzyby siekam, dodaję cebulę, kaszę, Vegetę, sól i pieprz. Mieszam, nakładam na krążki i zlepiam ich brzegi. Gotuję w osolonym wrzątku. Gotowe pierogi przekładam łyżką cedzakową na talerze i polewam tłuszczem z cebulką...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Skład na 8 porcji, czyli ok. 75 sztuk: Ciasto: standardowy przepis. Farsz: 100 g grzybów suszonych, 1 kg kapusty kiszonej, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 200 g cebuli, 60 g masła, tłuszcz do odsmażenia...

  • Pierogi z krewetkami

    Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę. Krewetki po rozmrożeniu dokładnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić...

  • ...ml ciepłej wody, 1 łyżką masła, szczyptą soli, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na ok. 20 min, potem cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać po 1 łyżeczce farszu, dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 2 min od wypłynięcia. Nasza rada Do ciasta pierogowego możesz dodać jajko. Gotowe podawaj...

  • Przyrządzanie: Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę. Przygotuj nadzienie. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj roztarty z solą czosnek. Przesmaż i dorzuć szpinak. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Przestudź, po czym dodaj żółtko. Ciasto pierogowe rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż farsz i zlep. Gotuj w osolonej wodzie...

  • Wigilijny barszcz. Przepis na  zakwas, zupę i uszka z grzybami

    ...na 6 porcji. Na farsz: 5 dag suszonych grzybów, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko. Na ciasto pierogowe: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: mielony czarny(...). 2. Przygotuj ciasto pierogowe: mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć elastyczne ciasto. 3. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij kółeczka...

Przepisy na temat: ciasto pierogowe na masle
  • Pierogi z kapustą i grzybami - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanek); 250 ml wody lub mleka; 1 łyżka masła; sól; ewentualnie 1 jajko. Farsz: 800 g kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 1 cebula; 100 g masła; 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

  • Pierogi z krewetkami

    ...farsz schłodzić. Ciasto pierogowe rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz, dokładnie zlepiać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać z koperkiem i plasterkami cytryny(...)Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki, - 2 jajka, - szczypta soli, - 1 łyżka oleju, - ok. 0,5 szkl. ciepłej wody Farsz: - 20 dag małych krewetek, - 1 mały ząbek czosnku, - 1 łyżka masła...