• Informacje na temat:

    ciasto pol kruche z budyniem

Artykuły na temat: ciasto pol kruche z budyniem
  • Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Morele sparz, obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki (jeśli(...) połączone składniki i zagotuj. Cały czas mieszaj, chwilę podgotuj, zestaw z ognia i ostudź. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę o średnicy 28 cm. Ponakłuwaj je widelcem i piecz 15 min...

  • Skład na 16 porcji: ● Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 250 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 5 żółtek. Pianka budyniowa: 5 białek, 1 szklanka cukru, 1 cukier z prawdziwą wanilią, 2 opakowania budyniu waniliowego, pół szklanki oleju, 500 g truskawek.

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 30 dag mąki • 20 dag masła • 3 żółtka • 10 dag cukru pudru • łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 5 białek • 2 budynie • szklanka cukru • 600 ml śmietanki kremówki • dżem wiśniowy.

  • Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki, 200 g masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 4 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, czubata łyżka mąki ziemn., 2 budynie waniliowe, 8 kiwi.

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 15 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko 15 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki miodu Krem: 2 budynie śmietankowe, 1/2 szklanki cukru 0,5 l mleka 1 cukier wanilinowy pół kostki masła. Pomada: 1 kostka masła 20 dag chałwy waniliowej dowolna polewa do dekoracji, ozdoby cukiernicze.

  • Przygotowanie 110 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,30 zł • Przepis na 12-14 porcji. 1. Ciasto: mąkę przesiewam, mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję śmietanę, jajko, masło i szybko zagniatam kruche ciasto. Wylepiam nim dno blaszki (z pergaminem), oprószam kakao. Podpiekam 10 min w temp. 200ºC. 2. Masa: twaróg mielę, miksuję z żółtkami, aromatem, masłem i cukrami na...

  • Kruche z kiwi i bezową pianką

    Kruche ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki, 20 dag margaryny, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 4 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pianka bezowa: 4 białka, 3/4 szkl. cukru, czubata łyżka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: 2 budynie waniliowe + cukier, 750 ml mleka, 8 dojrzałych kiwi.

  • ...posiekać nożem. Szybko (by nie ogrzewać rękami) zagnieść ciasto. Uformować je w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka(...) wystudzenia. 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Tortownicę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem. Wylepić plackiem. Spód przykryć kawałkiem pergaminu i obciążyć suchymi ziarnami fasoli...

  • Składniki na ciasto: 40 dag mąki, 20 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, ok. 2 kg kruchych jabłek. Na masę budyniową: 2 szklanki białego wina, 2 szklanki soku jabłkowego (z kartonu), 3-4 torebki budyniu. Na masę śmietanową: 1/2 l śmietany kremówki, 2-3 łyżeczki żelatyny, cukier puszka brzoskwiń...

  • Skład na 16 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1 margaryna lub masło Masa serowa: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego, 4 jajka, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru, 3/4 szklanki cukru, 150 g rodzynek, migdałów itp.

Przepisy na temat: ciasto pol kruche z budyniem
  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...wlewaj olej, miksując. Pianę wyłóż na ciasto. Wyrównaj i ułóż na niej owoce. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz w 190ºC 30-40 min. Z Małopolski Szarlotka z pianką Znakomita na ciepło, np(...). 30 min w 200ºC, ostudź. 2. Przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, lekko przestudź. Wyłóż na ciasto, na wierzch połóż owoce, polej syropem. Z Wielkopolski Placek z morelami Doskonały do...

  • Szybka tarta porzeczkowa

    Składniki: 1 opakowanie kruchego ciasta lub mrożonego francuskiego  1/2 kg czerwonych porzeczek 2 opakowania budyniu waniliowego 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru mięta do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Potem przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem. Wylep ją plackiem...

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • Tradycyjny sernik z morelami

    ...moreli 750 g kremowego sera (20 proc. tłuszczu) 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku  70 g cukru  4 jajka Przygotowanie: 1. Zagnieć kruche ciasto (połącz składniki i wyrabiaj), uformuj kulę. Owiń ją w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Morele pokrój na ćwiartki. Ser wymieszaj z budyniem w proszku, cukrem i jajkami. 2/3 schłodzonego kruchego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim...