• Informacje na temat:

    ciasto pomarańczowo orzechowe czekoladowe

Artykuły na temat: ciasto pomarańczowo orzechowe czekoladowe
  • Składniki na 14 porcji: 25 dag cukru, 20 dag masła, 100 ml mleka, 6 jajek, 35 dag mąki, 1/2 op. proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 15 dag orzechów: lasko wych, włoskich, piniowych, 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, 1 op. orzechowej polewy czekoladowej, skórka pomarańczowa i posiekane orzechy do dekoracji, tłuszcz i mielone orzechy do formy.

  • Składniki Spód: 15 dag masła, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 4 jajka, 1/3 szklanki krupczatki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki płatków owsianych, czubata łyżka kakao, 150 ml likieru wiśniowego, 2 łyżki tartej czekolady mlecznej, tłuszcz i mąka do formy Krem: kakaowy 25 dag masła, szklanka cukru pudru, 5 łyżek kakao Wierzch: 15 dag polewy czekoladowej...

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

  • Masło-trzasło

    ...najbardziej znanych we Włoszech supermarketów Coop wycofano masło czekoladowe, ale akurat nie tej firmy, tylko to, które sprzedawano pod marką własną sieci. Chodziło o występujący w nim tłuszcz palmowy(...), które kupujemy, bo ten tłuszcz niejedno ma imię - "olej roślinny uwodorniony", "utwardzony" albo po prostu "tłuszcz roślinny". Wracając do najbardziej znanego masła czekoladowego na świecie... Jego...

  • Aromatyczne poncze do biszkoptów

    ...dobrze wystudź i przecedź przez gęste sitko. Dolej 100 ml rumu. Stosuj do nasączania blatów czekoladowych i klasycznych biszkoptów przekładanych bitą śmietaną albo kremem maślanym. Pomarańczowo...

  • Desery pachnące kawą

    Składnik świątecznych łakoci Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Za sprawą kawy tradycyjne ciasto zyska zupełnie nowe, aromatyczne oblicze. Dodaj espresso do spodu lub do masy serowej, to wzbogaci smak ciasta i sprawi, że gdy będzie ono w piekarniku, po całym domu rozniesie się zapach, którego nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie i kawiarnie. Ale sernik...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...dwudziestu osób można zdecydować się nawet na ciasto sześciopiętrowe! Tort należy zamówić przynajmniej miesiąc przed planowaną uroczystością, kiedy ma się już przygotowaną listę gości oraz wybrany(...) się na ten drugi rodzaj, ponieważ obfitość jedzenia i upały mogą sprawić, że gościom bardziej przypadną do gustu delikatniejsze smaki. Drugim podstawowym elementem tortu jest oczywiście ciasto...

  • Gofry gryź!

    ...robienia lodów (lub gotowe lody orzechowe) Dodatki: 200 ml śmietanki kremówki, 130 g startej ciemnej czekolady (55% kakao), cienko pokrojony banan, prażone słone orzeszki Ciasto na gofry: za(...) liście mięty i pistacje do podania Miodowy jogurt: wymieszaj jogurt z miodem. Przelej masę do sitka, połóż je na misce i wstaw do lodówki na noc. Ciasto na gofry: w kubku wymieszaj drożdże ze...

  • Wielkanoc malowana

    ...na tarce). A najlepiej nie dłonią, tylko widelcem. Teraz odkładamy do lodówki na całą noc. Rano w Wielką Sobotę piekę mazurkowe spody i robię masy. Czekoladowe, kajmakowe, orzechowe - te muszą być(...) to dla mnie cudowne preludium do Wielkanocy. Ale mazurek ma być nie tylko piękny, musi być też pyszny, rozpływać się w ustach! Czyli: cudownie kruche ciasto plus delikatna masa. Moja mama zawsze...

  • Przepis na święta

    ...śmietanę lub jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj drobno rzodkiewki, rzeżuchę i orzechy włoskie. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Czekoladowe ciasto z kremem 275 g mąki, 100 g kakao(...) około 30 min w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, wyjmij je z piekarnika. Masło, cukier puder, wanilię, mleko sojowe, sól (jeśli chcesz...

Przepisy na temat: ciasto pomarańczowo orzechowe czekoladowe
  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    Tradycyjne i zupełnie nietypowe: Pączki po berlińsku, po lwowsku, chorwacku, pączki Mozarta, czekoladowe, marchewkowe i z różą. Wybierz przepis dla siebie! Idealne na Tłusty Czwartek!

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować kulę...

  • Jesienne desery na ciepło

    Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw...

  • Niesamowite przepisy na keksy

    ...foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz maką. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto(...). Skrop ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie cukier puder wymieszaj z sokiem żurawinowym. Utrzyj na gładki lukier. Oblej nim keks. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj...

  • Pieczemy pączki!

    ...poduszki i nagrzać doskonale kuchnię. Do dużego płaskiego rondla włożyć 1.5 kilograma smalcu (nie oleju!) i powoli go rozpuszczać, nie wolno gwałtownie, bo się zacznie palić. Kiedy ciasto wyrośnie, zaczną się na nim tworzyć minimalne pęknięcia, posypujemy stolnicę mąką, ręce smarujemy masłem, żeby nam się ciasto nie kleiło do rak i wyjmujemy z miski najwyżej 1/4 zawartości. Rozciągamy na stolnicy...