• Informacje na temat:

    ciasto z bezami i likierem

Artykuły na temat: ciasto z bezami i likierem
  • Składniki na ciasto: 20 dag margaryny, 2 szklanki mąki, 6 łyżek cukru, łyżka śmietany 18-proc., łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka. Masa: 1,2 kg twarogu, 10 dag margaryny, półtorej szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 3 jajka, 4 żółtka, szklanka cukru. Beza: 6 białek, szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, szczypta soli.

  • Ciasto: 25 dag mąki, 10 dag masła, 7 dag cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody, 3 łyżki miodu, sól. Krem: 500 ml(...). 1. Suche składniki ciasta posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajko i miód, zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, schładzać ok. 30 min. Podzielić na dwie części, obie rozwałkować, rozłożyć na dwóch...

  • ...i zagęstnikiem. Wymieszaj z likierem migdałowym. Krem śmietanowy rozsmaruj na blacie bezowym. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce potnij na spore kawałki. Obłóż nimi wierzch ciasta. Bezę Pawłowej podawaj...

  • Składniki na 12 porcji : ciasto: 3 okrągłe blaty biszkoptowe o śr. 24 cm, 3 dag roztopionego masła, 75 ml ciepłego mleka, 15 dag mąki pszennej, 7 g świeżych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, 5 dag cukru, tłuszcz do tortownicy. Sos karmelowy: 2 łyżki płynnego miodu, 150 ml śmietany kremówki, 5 dag masła, 10 dag cukru. Krem: 250 ml śmietany kremówki, 1 laska wanilii, 5 dag małych bez. Poncz...

  • Kostki migdałowe z konfiturą

    Składniki na 20 porcji. Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 15 dag masła, 3 łyżki smalcu, 15 dag gęstej śmietany, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na nadzienie: 40 dag konfitury wiśniowej, 6 łyżek drobno posiekanych migdałów, 2 łyżki likieru migdałowego. Na bezę: 6 białek kurzych jajek, 30 dag cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka mąki i ziemniaczanej. Dodatkowo: 1-2 łyżki...

  • Skład na 10–12 porcji: Beza: ● 6 białek ● 340 g cukru ● 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ● 1,5 łyżeczki octu winnego Krem: ● 400 ml śmietany kremówki 30 proc. ● 100 g mascarpone ● 2 łyżki likieru np. malibu ● 300 g borówek amerykańskich, malin, jagód, truskawek, świeżych fig lub innych owoców mrożonych albo sezonowych

  • Składniki na 16 porcji: Ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki, 35 dag masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 6 jajek, 3 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 10 dag orzechów laskowych i włoskich, 3/4 szklanki cukru, 10 dag batoników orzechowych w karmelu. Krem: 1 duży słoik konfitury z czarnej porzeczki, 1/2 l mleka 3,2 proc., 2 żółtka, po 3 łyżki mąki, cukru i skrobi...

  • ...z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać likier migdałowy, wymieszać ciasto mikserem. 2 Jabłka obrać, połowę zetrzeć, resztę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, starte od razu wymieszać z ciastem. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Nałożyć ciasto. Przykryć je plasterkami jabłek. Białka ubić na pianę z cukrem pudrem. Dodać cynamon...

  • ...powstał wysoki brzegi. Blaty bezowe susz ok. 2 godzin w temperaturze 150 st. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wymieszaj z likierem. Bezowe spody napełnij kremem. Połóż jeden na...

  • Tort opium

    .... Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. Spod formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec(...) koła, wyrównać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Piec około 1 godziny (w razie konieczności...

Zdjęcia na temat: ciasto z bezami i likierem
Przepisy na temat: ciasto z bezami i likierem
  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...składniki najpierw łyżką, potem ręką. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo powinno odchodzić od rąk. Jeżeli jest zbyt luźne, to podsyp je mąką. 7. Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, posmaruj ją olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to od 1 do 2 godzin. 8. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą...

  • Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

    ..., i 1-2 łyżki soku z wiśni wymieszać za pomocą robota kuchennego. Bezy pokruszyć. Ostudzone ciasto wybić z formy, polać polewą i posypać pokruszonymi bezami. Poruszyć cukrem pudrem. Można też dekorować(...) w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Ciasto umieścić na posypanej mąką powierzchni i dodać rodzynki oraz drobno pokrojoną skórkę kandyzowaną. Wyrobić ręcznie. Formę...

  • Jesienne desery na ciepło

    Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować kulę...