• Informacje na temat:

    ciasto z białek i orzechów

Artykuły na temat: ciasto z białek i orzechów
  • Składniki: 30 g rodzynków, 120 g mieszanki kandyzowanych owoców, 50 g czekolady, 50 g orzechów włoskich, 40 g masła, 5 białek, 150 g drobnego cukru, 100 g mąki pszennej, 50 g mlecznej polewy czekoladowej, tłuszcz i mąka krupczatka do formy.

  • Składniki na 12 porcji: 40 dag mąki pszennej, 10 dag zmielonych orzechów włoskich, 25 dag drobnego cukru, 8 białek, 25 dag masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki posiekanych ulubionych orzechów, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, bułka tarta i masło do foremki. Pierzynka: 1 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 cytryna, 1/2 szkl. orzechów włoskich.

  • Ciasto z orzechów laskowych

    Skład na 14 porcji: Ciasto: ● 20 g masła ● szklanka mielonych orzechów laskowych ● 1/2 szklanki cukru pudru ● opakowanie cukru waniliowego ● 3/4 szklanki mąki tortowej ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 5 białek ● jasna konfitura np. morelowa. Polewa: ● 3 łyżki masła ● 2 łyżki śmietany ● 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ● 5 łyżek cukru ● 2 łyżki miodu ● 8 łyżek czekolady w proszku lub kakao.

  • Składniki na 12 porcji: 2 jajka, 10 dag cukru pudru, 125 ml oleju, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag orzechów laskowych, 50 ml likieru czekoladowego, 5 dag polewy czekoladowej.

  • Składniki: 170 g orzechów laskowych, 280 g gorzkiej czekolady (70 proc.kakao), posiekanej, 100 g masła, posiekanego, 1/2 szklanki maślanki, dokładnie wymieszanej, w temperaturze pokojowej, 2 i 1/2 łyżki kakao, 6 jajek, 150 g cukru pudru.

  • Składniki na 16 porcji: 4 jajka, 130 g cukru, 1 cukier waniliowy, 150 ml oleju, 6 łyżek soku z pomarańczy, 300 g marchwi, 100 g mąki, 1 proszek do pieczenia, 100 g mielonego maku, 150 g płatków owsianych, tłuszcz i mąka do formy, 200 g dżemu truskawkowego, 100 g orzechów laskowych. Krem:  250 g masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150 g cukru pudru.

  • Składniki na 10 porcji: 6 białek • 25 dag cukru • łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej • szczypta soli • banan • 10 dag orzechów włoskich • 200 ml śmietany 30 proc. • łyżka cukru pudru • 10 dag masy kajmakowej.

  • Składniki na bezę: 3/4 szkl. mielonych orzechów laskowych, szkl. cukru pudru, 5 białek. Składniki na masę: szklanka śmietany 36 proc., łyżka żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, orzechy laskowe.

  • Składniki na 16 porcji: Ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki, 35 dag masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 6 jajek, 3 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 10 dag orzechów laskowych i włoskich, 3/4 szklanki cukru, 10 dag batoników orzechowych w karmelu. Krem: 1 duży słoik konfitury z czarnej porzeczki, 1/2 l mleka 3,2 proc., 2 żółtka, po 3 łyżki mąki, cukru i skrobi...

  • Składniki: szklanka białek (z 6-7 jajek), szklanka mąki, sól, 20 dag masła, 3/4 szklanki cukru, 2 op. mieszanki keksowej, po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, rodzynek i suszonej żura winy, 5 suszonych moreli, łyżeczka proszku do pieczenia, 50 ml rumu, mąka ziemniaczana.

Przepisy na temat: ciasto z białek i orzechów
  • Ciasto bananowe

    Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

  • Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy

    Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w szczególny sposób. Najlepszym pomysłem, który na pewno zaskoczy każdą mamę, będzie przygotowanie słodkiego, bezowego tortu z orzechami i bananowym musem. Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów, spowoduje że tort stanie się bohaterem i najlepszym prezentem na ten dzień.

  • Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

    Torcik limonkowo - melonowy Składniki: Ciasto: 5 żółtek 100 ml mleka 15 dag cukru 30 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag masła Beza: 5 białek szklanka cukru(...)°C, zmniejsz temperaturę do 130°C, piecz 40 minut. Udekoruj limonką i melonem. Ciasto orzechowo - czekoladowe Składniki: Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny...

  • Serowiec z wiśniami i orzechami

    ..., potem wlej ok. 150 ml zimnej wody. Szybko zagnieć. Odłóż 1/3 maślanego ciasta, zawiń je w folię spożywczą. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. 2. Głęboką żaroodporną(...) mąki. Przemieszaj. 3. Masę przełóż do formy wylepionej plackiem. Odłożone ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na wierzchu formy. Mocno zlep brzegi. Pozostałe jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim...

  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Zdarza się, że ktoś nigdy nie piekł ciasta na święta, a chciałby w tym roku zabłysnąć przed rodziną. Wówczas może zrobić proste w wykonaniu ciasto-choinkę.

  • Szybki makowiec z orzechami

    ...skondensowanego Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm(...) strony, sklejamy je białkiem z jajka. Warkocz ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Żółtko zmieszać z mlekiem skondensowanym i posmarować ciasto. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut.  15 przepisów na...

  • ​Ciasto orzechowe z kremem jajecznym

    Pyszne makaronikowe ciasto.

  • Przepis na pyszne ciasto.

  • Ciasto meksykańskie - przysłała Liwia

    ...7 łyżek wody, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka pr. do pieczenia, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów, jabłka, gruszki, 1,5szkl cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 żółtka, 25 dag margaryny, 1,5 szkl. mąki.

  • Kukurydziany wieniec z morelami

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Ubij je na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 2/3 szkl. cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Dodaj 4 łyżki posiekanych orzechów. Wymieszaj ciasto łyżką.  2. Formę w kształcie wieńca...

Dyskusje na temat: ciasto z białek i orzechów
  • Re: Jakie ciasta na świeta?

    Ciasto wymyślne -też jest ciekawe. Warstwa1:półtorej szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 3-4 jabłka, 2 jaja, 7,5dag oleju, po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody, 2/3szklanki posiekanych orzechów. Do jabłek pokrojonych w kosteczkę i wymieszanych z cukrem dodawać małymi porcjami, cały czas mieszając, przesianą mąkę z proszkiem i sodą, olej roztrzepane jaja, a na końcu orzechy. Ciasto