• Informacje na temat:

    ciasto z bialek z polewa pomaranczowa z cynamonem

Artykuły na temat: ciasto z bialek z polewa pomaranczowa z cynamonem
  • Składniki na 12 porcji: 40 dag marchwi, 4 jajka, szklanka cukru, szklanka i 3 łyżki orzechów włoskich, łyżka cynamonu, 1 i 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy. Krem: prawie cała kostka masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 35 dag twarogu, 7 łyżek dżemu morelowego. Polewa: szklanka cukru pudru, białko, 2 łyżki soku z cytryny. Dodatkowo: pół...

  • Ciasto marchewkowe

    Kiedyś krzywiliśmy się na samą myśl, żeby z warzyw piec słodkości. Teraz ciasto marchewkowe na dobre zagościło w polskich restauracjach. Pora upiec je samodzielnie.

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    Dżem czy marmolada? Masło ogrzane czy z lodówki? Lukier czy polewa? Oto kilka prostych rad, które pozwolą uniknąć kulinarnej wpadki przy przygotowywaniu świątecznych wypieków.

  • ...w formie do ostygnięcia i dopiero wyjmij. Polewę czekoladową przygotuj wg przepisu na opakowaniu, polej nią ostudzone ciasto. Czas przygotowania: 100 minut. Porcja: 345 kilokalorii. Nasza rada: Smak...

  • Proste sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • ...ozdobny). Jeśli chcesz, możesz użyć też formy w innym kształcie. 4. Keks wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika. Piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto możesz udekorować...

  • Babka chlebowa

    ..., wyjąć. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu, polać ciasto. Można też zrobić polewę samodzielnie: tabliczkę gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej i rozcieramy ją z łyżką masła...

  • Wypieki z orzechami

    ...orzechów do ozdoby 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Połączyć z masą żółtkową. Wmieszać przesianą mąkę z cynamonem. 2. Ciasto rozlać do 3 form (30x20 cm(...), 200 g masła, 50 g tartych orzechów włoskich do obsypania tortu 1. Z mąki przesianej z cukrem pudrem, miękkiej margaryny, jaj, miodu i sody rozpuszczonej w mleku zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części...

Przepisy na temat: ciasto z bialek z polewa pomaranczowa z cynamonem
  • Jesienne desery na ciepło

    Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw...

  • Babka chlebowa

    ..., wyjąć. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu, polać ciasto. Można też zrobić polewę samodzielnie: tabliczkę gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej i rozcieramy ją z łyżką masła...

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    .... Dobrze wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie, i lśniące, dodać spirytus i stopione masło. Wyrabiać dalej, aż na cieście pokażą się pęcherzyki powietrza. Uwaga: ciasto powinno być dość luźne. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Stopić smalec i olej. Kiedy ciasto w misce wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować na gruby placek. Szklanką wykrawać...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać ciepłe jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrobić ciasto rękami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do(...) ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki...

  • Pieczemy pączki!

    ...poduszki i nagrzać doskonale kuchnię. Do dużego płaskiego rondla włożyć 1.5 kilograma smalcu (nie oleju!) i powoli go rozpuszczać, nie wolno gwałtownie, bo się zacznie palić. Kiedy ciasto wyrośnie, zaczną się na nim tworzyć minimalne pęknięcia, posypujemy stolnicę mąką, ręce smarujemy masłem, żeby nam się ciasto nie kleiło do rak i wyjmujemy z miski najwyżej 1/4 zawartości. Rozciągamy na stolnicy...