• Informacje na temat:

    ciasto z białkami i makiem

Artykuły na temat: ciasto z białkami i makiem
  • .... Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i białkami ubitymi na sztywną pianę. 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masą, zostawiając brzeg (ok. 3 cm), zrolować, ułożyć na(...) wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 2. Mak zalać wrzącą wodą (lub...

  • Keks na białkach

    ...na sztywną pianę i łączę z ciastem, bardzo delikatnie mieszając.  Blachę keksówkę smaruję tłuszczem i oprószam mąką. Przekładam do niej ciasto, wyrównuję. Piekę 50 minut w 180ºC. Ciasto wyjmuję z blachy i odstawiam do ostudzenia.  Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody, aż będzie gładki. Polewam nim ostudzone ciasto, a wierzch posypuję odłożonymi bakaliami oraz orzechami...

  • ...1. Mąkę przesiej z proszkiem. Masło rozpuść. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Mieszając, dodawaj stopniowo cukier puder, a następnie mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Na koniec domieszaj ostudzone masło. 2.Wsyp mak i czereśnie, wymieszaj masę łyżką. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 60 minut w 180°C. Posyp cukrem...

  • Cudowna mąka bezglutenowa

    Unikasz glutenu? Dbasz o zdrowie? Mąka z miłki abisyńskiej (Mąka teff) to wartościowy sposób na zastąpienie mąki pszennej i uzupełnienie diety w niezbędne witaminy i mikroelementy.

  • .... Przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone masło, białko z bakaliami i dobrze wymieszaj. Podłużną formę (do chleba) wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką, wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię. piecz 40 minut(...). Upieczone ciasto polej polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami i wstaw do lodówki do stężenia. Czas: 70 minut | Koszt: do 20 zł | Poziom: łatwy |14 porcji, 430 kcal/porcja...

  • Mąką można leczyć

    ...przygotować tortille. Wymieszaj 3 szklanki mąki kukurydzianej, 2 szklanki wody, łyżkę oleju oraz sól. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę, rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj z niego koła o średnicy 20 cm...

  • Składniki na 20 porcji. Ciasto: 2 szklanki mąki • 10 dag masła • 4 łyżki cukru • 2 żółtka 1/4 szklanki mleka • 5 dag drożdży. Masa makowa: 20 dag maku • 2 żółtka • szklanka cukru 2 łyżki bułki tartej • 5 dag orzechów • 5 dag bakalii • łyżki miodu • 2 białka • szklanka cukru pudru • sok z cytryny...

  • Torcik z makiem

    Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by masa makowo-budyniowa stężała.

  • Ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/5 kostki do pieczenia (150 g), 1/2 szklanki mleka, 2 duże jajka, 20 g drożdży, szczypta soli. Dodatkowo: 400 g gotowej masy makowej, 1 jajko, 1 białko cukier puder do oprószenia, kandyzowane wisienki do dekoracji.

  • Przygotowanie: Ubij żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dodaj olej, sok pomarańczowy i sztywną pianę z białek. Marchew zetrzyj na drobno. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mielonym makiem, marchwią i płatkami owsianymi. Pod koniec wmieszaj masę z jajek. Formę na babkę wysmaruj...

Przepisy na temat: ciasto z białkami i makiem
  • Warzywne ciasto

    Kto powiedział, że ciasto musi być słodkie.... Jeśli od łakoci wolisz przekąski na słono, wypróbuj nasze przepisy na jarzynowe przysmaki z piekarnika. Są pyszne, zdrowe i bardzo efektowne!

  • Ciasto gryczane

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąki (z migdałowej odłóż 1 łyżeczkę) wymieszaj z ksylitolem i proszkiem do pieczenia (ksylitol możesz zastąpić miodem - dodaj go podczas ucierania ciasta). Jajka umyj(...) i czekoladę, wciąż ucierając ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.  2. Foremkę wyłóż pergaminem lub posmaruj olejem kokosowym i posyp odłożoną mąką migdałową. Ciasto przelej do...

  • Mak bez tajemnic

    ...stolnicę. Dodaj sól, żółtka, ocet i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i przykryj ją ciepłą miską na 30 minut. Morele umyj i zalej na kilka minut gorącą wodą. 2. Na nadzienie zagotuj mleko z masłem i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój. 3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na...

  • Ciasto ze zdrowej mąki

    Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów: gryczana, jaglana... Zapewniamy, że z nich także wyjdą wyborne wypieki, które zaskoczą ciekawym smakiem.

  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    Wytrawny strudel z masą twarogową Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3-4 szczypty soli. 1/2 szkl. wody wymieszaj z olejem i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto(...). Wędlinę pokrój w słupki.  3. Ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go ziemniakami, migdałami, wędliną i tymiankiem. Posmaruj twarogiem. Zwiń. Zlep końce...

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na(...) nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku...

  • Ciasto cztery kolory

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 6 jajek 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 6 łyżek oleju 25 dag margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia kisiel wiśniowy(...) porcje masy. Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 180˚C. Udekoruj. Czas przygotowania: ok. 2 godziny...

  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Zdarza się, że ktoś nigdy nie piekł ciasta na święta, a chciałby w tym roku zabłysnąć przed rodziną. Wówczas może zrobić proste w wykonaniu ciasto-choinkę.

  • Tajemnice ciasta na pierogi

    Każda pani domu ma swoje sposoby na idealne ciasto pierogowe. My przypominamy kilka uniwersalnych, a bardzo skutecznych.