• Informacje na temat:

    ciasto z czarną porzeczką

Artykuły na temat: ciasto z czarną porzeczką
  • Przygotowanie 70 minut • Sztuka ok. 300 kcal • Koszt ok. 19 zł • Przepis na 20 sztuk. 1. Mąkę przesiej do misy. Dodaj sól, cukier, miękkie, pokrojone masło, żółtka. Dołóż skórkę cytrynową, wlej rum. Wkrusz drożdże i zalej je letnim mlekiem. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 2. Wyrób gładkie elastyczne ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia. 3. Ciasto rozwałkuj na grubość...

  • ...1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj śmietanę, olej, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie zmiksuj. 2. Ciasto wylej do tortownicy (średn. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie posyp czarnymi porzeczkami. 3. Piecz w 180ºC około 40 minut albo do suchego patyczka. Wystudź ciasto na kratce, posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania 55

  • Tort z kremem  z czarnej porzeczki

    Magdalena Kaczmarek z Poznania 1 Biszkopt: białka ubijam na sztywno. Ubijając, dodaję cukier, potem po żółtku i, mieszając, po łyżce połączonych obu mąk z proszkiem i kakao. Ciasto wylewam do tortownicy z pergaminem. Piekę 40 min w temp. 160

  • Sześć powodów, dla których warto jeść czarną porzeczkę

    .... Dołóż rozmaryn. Gotuj bez przykrycia przez ok. godzinę, aż sos zgęstnieje. Ciasto z porzeczkami W jednej misce połącz jogurt, olej, roztrzepane jajka i esencję. W drugiej suche składniki: mąkę...

  • Ciasto biszkoptowe z galaretką  z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    ...1. Jajka solę, dodaję cukier, ubijam na puszystą masę, wlewam olej, wodę, mieszam. Mąki łączę i dodaję porcjami do masy jajecznej, mieszam. Ostatnie 2 łyżki mąki łączę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, jeszcze raz mieszam (delikatnie). Przelewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temp. 170°C, ok. 40 min na złoty kolor. W czasie pieczenia zwiększam...

  • ...partiach wsyp suche składniki i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. 2. Formę do tarty lub foremki do tartaletek najpierw posmaruj margaryną a następnie wysp bułką tartą. Przelej do nich ciasto. Na...

  • ...posiekane masło i rozetrzyj masę palcami. Na koniec dodaj białko i wymieszaj rękami, aż powstaną okruchy. Blaszkę wyłóż pergaminem i wysyp ciasto. Dociśnij je delikatnie. 2 Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć, przesyp je do miseczki. Owoce umyj, oczyść, osusz na ręczniku papierowym i wymieszaj z cukrem i orzeszkami. Wyłóż na ciasto, zostawiając centymetrowy brzeg...

  • SKŁADNIKI Ciasto: 3 i pół szklanki mąki, kostka masła, niepełna szklanka cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, skórka starta z połowy cytryny, 3 żółtka. Ponadto: po garści czarnych i czerwonych porzeczek, garść czerwonego agrestu, 2 łyżki bułki tartej, 3 białka, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru pudru.

  • Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1/2 l naturalnej maślanki, szczypta soli. Dodatkowo: po 30 dag porzeczek czerwonych i czarnych, 2-3 łyżki drobnego cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru waniliowego.

  • ...i wystudzone masło oraz mleko. Wymieszaj. Spód i brzegi formy posmaruj cienko tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przełóż ciasto. Równomiernie rozsmaruj łyżką. Formę z ciastem(...) wyciśniętym z cytryny oraz solą. Ubij mikserem, powoli wsypując cukier. Gdy piana będzie już gęsta i szklista, wymieszaj ją z przygotowanymi porzeczkami. Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim...

Wideo na temat: ciasto z czarną porzeczką
  • Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?

    Domowe nalewki to nie tylko sposób na własne, delikatne alkohole, ale też tradycyjny sposób na przyrządzanie nietypowych słodyczy czy ciast! Nie każdy wie, jak przygotować domową nalewkę - a wbrew pozorom, to naprawdę proste! Zobaczcie, jak zrobić nalewkę - u nas wersja z czarną porzeczką.

  • Zmysłowe smaki: Ciasto "Pani Walewska"

    specjały. Takim deserem na pewno jest ciasto znane jako "Pani Walewska" lub "Pychotka". Pyszne kruche ciasto, słodka beza, krem, a dla przełamania słodyczy - dżem z czarnej porzeczki. Poznajcie niezawodny przepis na "Panią Walewską"! Ciasto „Pani Walewska” – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku!

Przepisy na temat: ciasto z czarną porzeczką
  • Przepyszny sernik dyniowy z galaretką z czarnej porzeczki

    ...większej formy wypełnionej wrzątkiem do połowy wysokości. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 90 minut w temperaturze 150 st. C do momentu, aż wierzch będzie upieczony. Ciasto trzeba wystudzić(...) i chłodną przelać na sernik i ponownie ciasto włożyć do lodówki na dwie godziny. Sernik trzeba podawać koniecznie schłodzony, idealny do gorącej zimowej herbaty. 

  • Trójkąciki z porzeczkami

    Składniki na 4-5 porcji: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1/2 l naturalnej maślanki szczypta soli Dodatkowo: po 30 dag porzeczek czerwonych i czarnych 2-3 łyżki drobnego cukru(...) wolnych obrotach. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj parę łyżek ciepłej wody wymieszanej z olejem. Jeśli zbyt rzadkie, dosyp troszkę mąki. Wyrób, przykryj i odstaw na 20 minut. 2. Czerwone porzeczki...

  • Mirabelki, morele, a może porzeczki?

    ...: 1. Wymieszaj obie mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i wymieszaj, aby powstały "kluseczki". Dodaj żółtko roztrzepane z wodą i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Podziel ciasto na 12 placuszków. Wyklej ciastem foremki, dociśnij (możesz wyłożyć foremki pergaminem - łatwiej wyjmiesz babeczki). Piecz 20

  • Przyrządzanie Rozłożyć ciasto na strudle, okryć plastrami boczku, położyć polędwicę i zwinąć. Ciasto położyć na blachę lub patelnię. Posmarować żółtkiem i piec około 30 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Zaglądając do piekarnika, opryskiwać ciasto wodą, żeby nie było za suche . Do tego podaje się podgrzaną czerwoną porzeczkę.

  • Rodzynkowiec - przysłała Agnieszka

    na masę budyniową: 2 i ½ szklanki mleka, 4 łyżki cukru kryształu, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka margaryny; na masę czekoladową: 40 dag rodzynek, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, ½ kostki masła; dżem z czarnej porzeczki

  • Drożdżowa kratka

    Składniki na 12-14 porcji: Ciasto: 60 dag mąki pszennej typ 500 10 dag cukru 4 dag świeżych drożdży 12 dag masła 4 jajka 3/4 szkl. mleka jajko rozmieszane z mlekiem do(...), rozbij - żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodawaj po kolei żółtka, białka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Wlej masło i dalej wyrabiaj, aż...

  • Smak późnego lata

    ..., białą i czarną. Za kolorem idą w parze różne właściwości, stężenie witaminowe, etc. Nie mniej jednak wszystkie porzeczki, podobnie jak agrest, zawierają pektyny, są źródłem witaminy C - w 100

  • Placek orzechowy

    ...orzechami i płatkami. Dodaj drobno posiekane masło i rozetrzyj masę palcami. Na koniec dodaj białko i wymieszaj rękami, aż powstaną okruchy. Blaszkę wyłóż pergaminem i wysyp ciasto. Dociśnij je delikatnie.2. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć, przesyp je do miseczki. Owoce umyj, oczyść, osusz na ręczniku papierowym i wymieszaj z cukrem i orzeszkami. Wyłóż na ciasto...

  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    ...ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy, potem wyjmij, wystudź na kratce kuchennej. Śmietanę ubij z resztą cukru i zagęstnikiem. Pod koniec ubijania dolej likier pomarańczowy. Krem mocno...

  • Rogaliki z dżemem

    Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki jasnego piwa pół szklanki cukru pudru op. cukru waniliowego 30 dag margaryny słoiczek dżemu z czarnej porzeczki polewa lukrowa i orzechy włoskie Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej przez sito, posiekaj ze schłodzoną margaryną. Dodaj piwo, cukier puder i cukier waniliowy, wyrób gładkie ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. 2. Ciasto podziel na...