• Informacje na temat:

    ciasto z daktyli

Artykuły na temat: ciasto z daktyli
  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka, 1 twarda gruszka, 5 dag daktyli, 10 dag masy marcepanowej, 1 jajko, 5 łyżek płatków migdałowych, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, 3 łyżki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier puder do oprószenia bułek.

  • SKŁADNIKI: opakowanie kruchego ciasta • 2 jajka • 1/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki • 3/4 szklanki mleka • 1/4 łyżki waniliowej esencji • 12 daktyli • cukier puder do posypania.

  • Ekspert radzi: Daktyle

    Doświadczona mistrzyni kulinarna Hanna Szymkiewicz zdradza tajniki daktyli.

  • Składnki na ciasto: 20 dag mąki pół kostki masła, 2,5 dag cukru, szczypta soli, łyżka wody, tłuszcz i bułka tarta do formy. Nadzienie: szklanka gęstego jogurtu naturalnego (greckiego), 3 łyżki cukru, 2 jajka, pomarańcza, 12 dag daktyli, 2 łyżki płatków migdałów.

  • Składniki na 12 porcji: 1 szklanka ciepłego mleka, 5 dag drożdży, 3 szkl. mąki, po 4 łyżki cukru i masła, 20 dag suszonych daktyli (bez pestek), 1 szklanka soku jabłkowego, rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii, 1 jajko, mąka do stolnicy, cukier puder do oprószenia...

  • Składniki: 5 jajek, szklanka cukru trzcinowego drobnego, 25 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z połowy dużej cytryny, pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki pszennej,3 łyżki żurawiny, 8 dag suszonych daktyli, skórka pomarańczowa do dekoracji.

  • Składniki na ciasto: 2 jajka, 15 dag cukru pudru, 5 łyżek miodu, 3 łyżki oleju, 30 dag mąki, pół torebki proszku do pieczenia, po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i daktyli, pół szklanki całych daktyli, tłuszcz i mąka do formy, cukier puder. Krem: duży budyń waniliowy, niecałe 2 szklanki mleka, 15 dag cukru kryształu, 2 kostki masła, 6 łyżek roztłuczonych orzechów, 2 pomarańcze.

  • Składniki: szklanka suszonych daktyli • szklanka brązowego cukru (np. kryształ Diamant) • 60 g masła • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki posiekanych orzechów • jajko • sól...

  • Składniki na 12 porcji: 2 jajka l szklanka i 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek miodu , 3 łyżki oleju, 1 i 2/3 szklanki mąki półgrubej, proszek do pieczenia do piernika, po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i daktyli, 8 całych daktyli, tłuszcz do formy, cukier puder Krem: duży budyń waniliowy (ok. 70 g), 1 i 3/4 szklanki mleka, 2/3 szklanki cukru, 2 kostki masła, 9 łyżek mielonych orzechów...

  • Daktyle na zdrowie

    Jak twierdzą Arabowie "garść daktyli dziennie czyni męża zdrowym i długowiecznym", a kobietom w połogu wraca siły. Bo choć mają mnóstwo kalorii, to są daktyle wyjątkowo zdrowe.

Przepisy na temat: ciasto z daktyli
  • Strucla jabłkowa z daktylami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto rozmroź. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do nich cukier i daktyle, rozgotuj. Orzechy posiekaj, wrzuć do owoców. Dołóż pokruszone herbatniki.  2. Masę owocową wystudź. Rozsmaruj na cieście. Zwiń. Końce dobrze zlep. Wierzch ponacinaj. Struclę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C. Posyp cukrem pudrem. 

  • Zaskocz gości bliskowschodnim ciastem z tahini!

    Tylko kilkanaście minut przygotowania i kilka składników. Ale jakich! To proste ciasto nabiera charakteru dzięki unikalnemu smakowi tahini. Zasmakuje miłośnikom chałwy oraz naturalnej słodyczy wysuszonych na słońcu daktyli.

  • Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

    ..., proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Domieszaj zapach migdałowy oraz morele.  2. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. 3 Biszkopt wystudź. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć ksylitolem wymieszanym z wanilią. Keks daktylowy Sposób przygotowania 1. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Kiedy...

  • Ciasta z orzechami i makiem

    .... Orzechy i migdały posiekaj. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj sól, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj namoczone w likierze owoce oraz marcepan, orzechy i migdały. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rękoma ponownie wyrób. Uformuj struclę.  2. Ułóż ją na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika...

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    ...potrzebujemy: 150 g migdałów, pół łyżeczki sody, 2 łyżki kakao, torebkę przyprawy do piernika, garść suszonych daktyli, 3 łyżki miodu, 4 jajka, 3 łyżki domowego dżemu z czarnej porzeczki, garść orzechów(...) daktylowo-miodową i mieszamy. Na koniec dodajemy dżem z czarnej porzeczki oraz sypkie składniki. Ciasto łączymy ostrożnie z pianą z białek. Dodajemy posiekane grubo orzechy, śliwki i skórkę pomarańczową...

  • Wegetariańskie desery z wykorzystaniem bakalii

    Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Uwielbiasz eksperymentować w kuchni, a do tego kochasz zaskakiwać kulinarnie swoich najbliższych? Mamy dla ciebie doskonałą propozycję – trzy przepyszne wegetariańskie desery z bakaliami. Są nie tylko smaczne, ale dzięki zawartości ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich czy suszonych daktyli są również bogate w składniki odżywcze...

  • Chrupiący przysmak pistacjowy

    Pyszne i aromatyczne ciasto.

  • Najlepszy keks

    Ciasto pełne bakalii...

  • Orzechowe fantazje

    ....  2. W rondelku połącz cukier z wodą, podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj daktyle, Podgrzewaj na małym ogniu 5 minut, aby owoce zmiękły.  3. Dodaj do podgrzanych daktyli sól i sodę. Przełóż do miski(...) orzechowej, wymieszaj, po czym dodaj resztę piany. Formę 17 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Piecz 20-25 minut. Ostudź w formie, po czym wyjmij i przekrój w poprzek.  2. Na orzechy...

  • Tarta z awokado - zielony przysmak

    ...ciasto na spód tarty: 140 g suszonych daktyli, 70 g migdałów, 2 łyżki oleju kokosowego. Na początek przygotowujemy ciasto na spód. Drobno mielimy migdały i daktyle w blenderze (daktyle dobrze przed(...) na schłodzony placek, pozostawiamy na 30 minut w zamrażarce. Tartę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypujemy ciasto pozostałą skórką z limonki. (PAP Life)

Dyskusje na temat: ciasto z daktyli
  • Re: Kulinarne pamiatki z wakacji :)

    Polecam tunezyjski likier z daktyli Thibarine,cienkie ciasto ( nie znam przepisu)z tuńczykiem i jajkiem -nazywa się brik,oraz dla zwolenników ostrych a nawet bardzo ostrych potraw pastę harissa (oryginalna to piekło w ustach) a z alkoholi (niewiele ich jest w Tunezji -kraj arabski) wódka z fig (36% i 40%) boukha, oraz wino Mornag!

  • -

    -

    Bakaliowy... Posmarowac konfitura sliwkowa lub wisniowa... duzy kubek suszonych fig, daktyli, sliwek i moreli pomieszac z 2 bialkami ubitymi na piane.. wylozyc na podpieczone ciasto, zapiec 10 minut...