• Informacje na temat:

    ciasto z figami i bakaliami

Artykuły na temat: ciasto z figami i bakaliami
  • ...stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj cynamon, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od rąk(...) ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Formę na babkę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut, aby ponownie wyrosło. 3. Następnie ciasto wstaw...

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru pudru, kilka łyżek soku z cytryny, polewa z ciemnej czekolady, 2 suszone pokrojone w paski figi, całe migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy...

  • .... Gorącą masę wylewamy na kruche ciasto. 3. Dekorujemy umytymi, osuszonymi i, jeśli trzeba, rozdrobnionymi bakaliami. Jeśli mazurek będzie spożywany przez dorosłych, bakalie można wcześniej namoczyć(...)1. Wszystkie sypkie składniki ciasta siekamy z masłem na stolnicy. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybkimi ruchami zagniatamy kruche ciasto. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę...

  • ...(kilka w całości odłóż), dokładnie wymieszaj. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 40-50 min w temperaturze 180°C. Wystudzone udekoruj lukrem, gruszkami...

  • Pyszne ciasto z bakaliami

    Przygotować rozczyn. Gdy drożdże ruszą, wsypać przesianą mąkę, dodać cynamon i kakao. Wbić jajka, dodać stopione masło i szczyptę soli, wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić, aby wyrosło. Bakalie posiekać. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Piec przez ok. 50 minut w temp...

  • ...1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i soli. Odstawiamy na kwadrans. Następnie dodajemy masło, jedno jajko i mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i bardzo cienko rozwałkowujemy na prostokąt. 2. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wykładamy na ciasto, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy rozdrobnionymi bakaliami. Krótsze boki ciasta zakładamy do środka, ciasto zwijamy...

  • Figowiec pospolity, czyli figa

    Figa zawiera polifenole o działaniu antynowotworowym.

  • Nazwą „bakalie” określa się różne rodzaje orzechów, migdałów i suszonych owoców, takich jak rodzynki, figi, daktyle, morele czy śliwki. Można je dodawać do ciast – szczególnie tych świątecznych, ale też zajadać jako smakowitą i wartościową przekąskę. Warto od czasu do czasu poczęstować bakaliami malucha po 1. roku, bo...

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże kwaskowe jabłka, np. szara reneta, 1 płat (ok. 25 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 20 dag mieszanki bakaliowej (np. rodzynki, figi, morele, kandyzowane owoce, orzechy włoskie, laskowe oraz migdały), 2 łyżki cukru, mielony cynamon,1 jajko do posmarowania.

  • Składniki na 10-12 porcji. Na ciasto: 23 dag mąki pszennej, 15 dag zimnego masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 8 dag cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. Na masę bakaliową: po 10 dag daktyli, rodzynek, fig, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, 8 dag migdałów, 3 jajka, 8 dag cukru, 2 łyżki mąki. Na polewę: 1 szklanka cukru pudru, 4 łyżki so ku...

Przepisy na temat: ciasto z figami i bakaliami
  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym...

  • Najlepszy keks

    Ciasto pełne bakalii...

  • Słodki wielkanocny przysmak

    Deser Panforte przywędrował do nas z gorących Włoch. Jest to ciasto z ogromną ilością bakalii, słodkiego miodu i kakao.

  • Keks bakaliowy

    Ciasto z bakaliami.

  • Dziad

    Oryginalne ciasto.

  • ...na ciasto: 5 całych jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka maki tortowej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 1 szklanka bakali (kandyzowana skórka z cytryny, rodzynki, orzechy, figi, wiśnie z syropu bez pestek, otarta skórka z 1 cytryny i jednej pomarańczy, zapach waniliowy, ewentualnie kieliszek rumu; na lukier: 1 szklanka cukru, 3-4 łyżki wrzątku...

  • Pikantna baba figowa

    ...i wyrób gładkie ciasto, tak by odchodziło od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Pistacje, figi oraz żurawinę posiekaj. Łyżkę bakalii odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z wyrośniętym ciastem, lekko zagniatając. Ciasto przełóż do wysmarowanej obficie tłuszczem formy na babę i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min. 3. Piekarnik rozgrzej do temp.200 st. Wstaw babę...

  • ...pieczenia (ok. 30 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć natłuszczonym papierem pergaminowym. Ciasto wlać do formy, wygładzić z wierzchu i piec na środkowym poziomie piekarnika, przykryte papierem do pieczenia...

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    Uroczysta, wigilijna kolacja pełna jest magii oraz potraw mających symboliczne znaczenie i odniesienia do tradycji. Już sama liczba dań wigilijnych nie jest przypadkowa, podobnie jak wybór produktów, z których przyrządzamy świąteczną ucztę. Jakie są kulinarne symbole Wigilii oraz skąd wzięły się na naszych stołach?

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    .... Bakalie posiekaj. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (lub dwóch) bez komina włóż warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 min w temp. 160(...) (lub dwóch) bez komina włóż ciasto na przemian z bakaliami. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 min w 160°C. Polej lukrem, utartym z cukru pudru, soku cytrynowego i ciepłej, przegotowanej wody (do...