• Informacje na temat:

    ciasto z jablkami i kwasna smietana

Artykuły na temat: ciasto z jablkami i kwasna smietana
  • Ciasta z jabłkami

    ...porzeczkowejDDtłuszcz do formyDDmąka do stolnicMąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, 6 dag cukru, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schładzać ok. 30 minut. W tym czasie rozbić 1 jajko(...). Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Ponakłuwać widelcem. Posypać resztą mielonych orzechów. Na tym ułożyć jabłka przeciętą stroną do dołu. Polać masą śmietanową, posypać...

  • Przygotowanie: Na patelni stop 30 g cukru. Do karmelu dodaj migdały i dobrze wymieszaj. Całość rozłóż na pergaminie i odstaw do zastygnięcia. Twaróg utrzyj z 70 g cukru i jajkami. Następnie wymieszaj z mlekiem i wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Od razu zagnieć ciasto. Powstały migdałowy krokant posiekaj. Obierz 1 jabłko, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w plasterki...

  • ...1. Jabłka cieniutko obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W garnku zagotować 750 ml wody z sokiem wyciśniętym z cytryny i 7,5 dag białego cukru. Włożyć jabłka i razem gotować jeszcze 12-14 minut. Potem jabłka wyjąć z syropu i dobrze osuszyć. 2. Ciasto francuskie rozwinąć. Pozostawić w pokojowej temperaturze 5-10

  • Czas przygotowania: około 90 minut 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, 6 dag cukru, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schładzać ok. 30 minut(...) nasiennych. 3. Blachę posmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Ponakłuwać widelcem. Posypać resztą mielonych orzechów. Na tym ułożyć jabłka przeciętą...

  • Jabłka w cieście

    .... Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Rozłożyć jabłka, wcisnąć je w ciasto. Posypać 3 dag orzeszków piniowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Po 12 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Polać je przygotowaną masą śmietanową. Ponownie ciasto...

  • W cieście francuskim

    ...w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Sucharki drobniutko zetrzeć na tarce albo pokruszyć w malakserze. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ciasto francuskie rozwałkować na(...) strudla posmarować roztrzepanym żółtkiem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym i anyżem. Ubić na sztywno. Podawać ze strudlem. Francuskie babeczki z jabłkami...

  • ...mąki, pół op. proszku do pieczenia i białka. Ciasto rozłóż do 2 form. Na jednym spodzie roz łóż jabłka, na drugim śliwki. Z pozostałej mąki, cukru oraz masła zagnieć kruszonkę. Posyp obydwa ciasta...

  • ...rozsmaruj przygotowane ciasto. Wciśnij w nie jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 40 minut. Ew. po 30 minutach ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby(...). Udekoruj nimi ciasto. Przygotowanie ok. 1 godziny i 45 minut , 1 porcja 410 kcal...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

    Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka. A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd kompozycji smakowych możemy zyskać wprowadzając czerwone porzeczki do codziennego menu?

  • ...dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto.  Rozłożyć jabłka, wcisnąć je w ciasto. Posypać 3 dag orzeszków piniowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. 3 Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Po 12 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Polać je przygotowaną...

Przepisy na temat: ciasto z jablkami i kwasna smietana
  • 6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

    Podajemy przepis podstawowy na ciasto ucierane i sześć propozycji wypieków jakie możesz z niego przygotować.

  • Przepis na zimowe babeczki

    Zima to idealna pora na kulinarne eksperymenty. W szczególności w okresie chłodnych dni lubimy zaskoczyć swoich bliskich, czy też sprawić sobie nieco przyjemności, niebanalnym deserem. Bita śmietana, mus jabłkowy i aromatyczny cynamon…to nasza propozycja na dziś. Proponujemy przepis na niezwykłe zimowe babeczki, które wraz z kubkiem gorącej herbaty z pewnością ocieplą nie jeden chłodny grudniowy wieczór.

  • Racuchy dla otuchy

    ...wmieszaj w ciasto. Rozgrzej patelnię, wlej olej. Smaż na średnim ogniu małe placki grubości około pięciu milimetrów. Po usmażeniu odsącz tłuszcz za pomocą papierowego ręcznika. Ułóż bliny na talerzu(...). Zostaw ciasto do wyrośnięcia. Powinno mieć dość gęstą konsystencję. Po wyrośnięciu dodaj posiekane wcześniej orzechy i śliwki. Smaż racuchy na rozgrzanym oleju, z każdej strony. Usmażone odłóż na talerz...

  • Puszysty jabłecznik

    .... Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone wcześniej ciastka i ponownie zamieszaj. Otrzymane ciasto rozlej równomiernie w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie zatrzaskowej(...) i mleko. Następnie przelejesz ją do rękawa cukierniczego, obetniesz dolną końcówkę i dowolnie udekorujesz ciasto. Życzymy smacznego!