-
Informacje na temat:
ciasto z kremem mlecznym
-
Składniki na 15 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 16 dag cukru, 24 dag mąki pszennej, po 8 łyżek ciepłej wody i oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 i ½ łyżki kakao Na krem: ½ szklanki mleka, 2/3 szklanki cukru,1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 szklanki mleka w proszku (pełnego), 30 dag masła lub margaryny...
-
...zagniatam ciasto. Owijam je w folię spożywczą i wkładam na 30 min do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowuję i wylepiam nim spód natłuszczonej formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta formuję wałeczek i splatam go. Układam do wzdłuż brzegów formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st., studzę. 2. Mleko w proszku łączę z cukrem, cukrem waniliowym i 50 ml wrzątku. Masło rozpuszczam, dodaję do...
-
Składniki na 10 sztuk: ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. wody, 3 duże jajka, 13 dag masła, sól. Krem: 1 budyń karmelowy, 400 ml mleka, 15 dag masła, 3 łyżki cukru wanilinowego, 1 laska wanilii. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 2 łyżeczki masła, 30 ml mleka, cukier puder.
-
Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 5 dag cukru pudru, 10 dag zimnej margaryny lub masła, 1 żółtko. Na nadzienie: 10 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki kremówki, 30 lub 36 proc., 15 sztuk orzechów pekan, włoskich, migdałów lub płatków migdałowych.
-
Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 15 dag mąki pszennej, 15 dag masła, 10 dag cukru, 1 łyżka cukru pudru, 8 jajek, 15 dag gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do foremki. Krem: po 15 dag posiekanej mlecznej i gorzkiej czekolady, 40 dag masła orzechowego, 300 ml śmietany 36%. Polewa: 10 dag masła roślinnego, 1/2 szkl. cukru pudru, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka...
-
Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 8 jajek ● 8 łyżek cukru ● 5 łyżek mąki pszennej ● 3 łyżki ciemnego kakao ● 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ● 50 ml wiśniówki i 50 ml przegotowanej zimnej wody na poncz Krem: ● 200 g czekolady gorzkiej ● 100 g czekolady mlecznej ● 500 ml kremówki 30% ● 350 g masła ● 1 łyżka cukru pudru ● 2 łyżki spirytusu.
-
Ciasto: 25 dag mąki pszennej • 12,5 dag masła • 12,5 dag śmietany 18 proc. • szczypta soli • jajko do posmarowania Nadzienie: 20 dag masła • budyń śmietankowy • 2 szklanki mleka • wiórki kokosowe • śmietana...
-
...obierz, oczyść, miąższ drobno pokrój. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. 2. Blachę (30x36 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż kawałeczki jabłek, lekko wciśnij je w ciasto. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 40 minut. 3. W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 8 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony...
-
...1 Biszkopt: białka ubij ze szczyptą soli i cukrem. Dodawaj żółtka, ubijając. Dodaj mąkę z proszkiem, wymieszaj. Ciasto piecz w dużej tortownicy około 35 min w temp. 170°C. Ostudź(...) części kremu, połącz. Drugą część kremu wymieszaj z barwnikiem, trzecią pozostaw białą. 3 Pierwszy placek posmaruj kremem czekoladowym, przykryj drugim biszkoptem. Posmaruj kremem białym. Ułóż...
-
Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 13 dag mąki pszennej, 5 dag kakao, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 20 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 3 jajka, 150 ml oliwy z oliwek, 125 ml wrzątku, 4 łyżki zielonych oliwek, szczypta soli. Na krem i polewę: 1 jajko, 10 dag + 1 łyżka miękkiego masła, 7 dag cukru pudru, 9 dag gorzkiej czekolady, 6 dag mlecznej czekolady, 1/3 szklanki śmietanki...
-
Składniki na 4 porcje: Ciasto: - 250 ml wody, - 1/2 łyżeczki soli, - 80 g masła, - 150 g mąki, - 3-4 jajka Krem: - 4 płatki białej żelatyny, - 1 opakowanie budyniu mlecznego w proszku (custard), - 450 ml mleka, - 40 g cukru, - 4 łyżki kirschwasser (ewentualnie soku wiśniowego), - 200 ml bitej śmietany, - 100 g suszonych żurawin Polewa: - 250 g cukru pudru, - czerwony...
-
-
...masy na przemian z mlekiem. Blachę (32x39 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 12 minut. 100 g ananasa drobno posiekać. Masę marcepanową,cukier puder, likier kokosowy i ananasa wyrobić. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut i wyrównać nożem. Marcepan rozwałkować (26x30 cm). Konfiturę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody. Jedną trzecią...
-
...soli, 1 jajkiem oraz 20 dag masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. 2. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym(...). Cząstki jabłek pokrój w plasterki.Ułóż je na masie serowej. Pozostałe ciasto porwij na kawałeczki. Ułóż na wierzchu ciasta. 4. Torcik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st., piecz przez 90
-
-
...i roztopić. Dodać dwie łyżki śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z resztą. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Ubić 150 g śmietany i dodać do kremu. Ciasto uwolnić z formy, przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą. Ciasto umieścić w pierścieniu tortownicy. Nałożyć krem i gruszki. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Czekoladę posiekać. 250 ml zalewy z gruszek i 250 ml wody...
-
...na odrobinie oliwy z oliwek. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj posiekany tymianek, dopraw solą i pieprzem. Ciasto przełóż do formy, ułóż na nim warzywa, dodaj plastry pomidora, całość polej masą jajeczną. Na wierzchu połóż pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika na 20 minut i gotowe Małe tarty z kremem waniliowym, z figami i śliwkami Kruche ciasto przygotowuję przynajmniej raz...
-