• Informacje na temat:

    ciasto z maka ziemniaczana i krupczatka

Artykuły na temat: ciasto z maka ziemniaczana i krupczatka
  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 20 dag mąki krupczatki • 2 dag mąki ziemniaczanej • 10 dag masła • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki cukru • opakowanie cukru waniliowego • żółtko. Dekoracja: 50 dag masy makowej • 1/2 szklanki gruboziarnistego cukru.

  • .... 2. Odciśnięte ziemniaki wymieszać ze skrobią, mąką i z rozkłóconymi jajkami, doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony(...) też tarty żółty ser. Nakładaj ciasto na patelnię cienką warstwą – placki będą bardzo chrupkie.

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 25 dag mąki krupczatki, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 10 dag zimnego masła, 2 łyżki oleju, szczypta soli, masło i mąka do formy. Masa: 70 dag czereśni, 2 szklanki soku wiśniowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

  • ...1 Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, proszek, żółtka. Zagnieć ciasto, schłodź. Z ciasta odłóż 1/4. Resztę rozwałkuj, ułóż w formie. Jabłka zetrzyj, uduś z cukrem. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Ułóż na cieście. 2 Składniki masy serowej zmiksuj, ułóż na masie jabłkowej. Na wierzchu ułóż resztę ciasta. Piecz 50 minut w temperaturze 180˚C. CZAS: około 2 godziny...

  • Ciasto czereśniowe

    ...i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, włożyć owinięte w folii spożywczej do lodówki, schładzać min. 1 h. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką...

  • Składniki na 10 porcji Na ciasto: 25 dag mąki krupczatki, 2 żółtka + 1 jajko, 10 dag masła, 2 łyżki oleju, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka masła do wysmarowania formy, 1-2 łyżki mąki do posypania formy. Na nadzienie: 80 dag czereśni, 500 ml soku wiśniowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, szczypta soli.

  • Ciasto jest pracochłonne, ale traktuję je jako wyzwanie. Świetnie wygląda po pokrojeniu.

  • Składniki na 12 porcji: 1 i 1/2 kostki margaryny, 1 i 3/4 szklanki cukru pudru, 8 jajek, 1 i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/3 szklanki mąki gładkiej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka, łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki kakao, tłuszcz i mąka krupczatka do blachy. Krem: 3 szklanki i 5 łyżek mleka, 2/3 szklanki drobnego cukru, pół szklanki napoju z kawy zbożowej...

  • Ciasto czereśniowe - w 2 godziny

    ...i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, włożyć owinięte w folii spożywczej do lodówki, schładzać min. 1 h. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką...

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 4 jajka, 6 łyżek cukru, 10 dag mąki krupczatki, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, skórka z 1/2 cytryny, mąka do poprószenia ciasta, Nadzienie: 4 żółtka, 15 dag cukru pudru, 1/2 kg tłustego twarogu, 2 cukry waniliowe, 1,5 opakowania kremówki, 30 dag porzeczek...

Przepisy na temat: ciasto z maka ziemniaczana i krupczatka
  • Ciasto czereśniowe

    ...i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, włożyć owinięte w folii spożywczej do lodówki, schładzać min. 1 h. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką...

  • Tarta z lekką bezą

    Składniki: CIASTO: 15 dag mąki krupczatki 3 łyżki cukru 10 dag zimnego masła + 1 łyżka żółtka MASA: 40 dag czerwonych porzeczek 4 jajka 350 ml śmietany kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru BEZA: 2 białka 10 dag cukru pudru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Masło (10 dag) posiekaj...

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    Drożdżowe ślimaki Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Resztę mąki przesiej, domieszaj sól i zaczyn.  2. Do ciasta dołóż masę jajeczną, olej i resztę mleka. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na...

  • Smakowita tarta

    Składniki: Ciasto: 30 dag mąki krupczatki 20 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka 5 łyżek zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 50 dag wiśni 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej, posiekaj nożem z masłem. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, wodę, zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...