• Informacje na temat:

    ciasto z makaronu

Artykuły na temat: ciasto z makaronu
  • Ciasto na szafranowy makaron

    Składniki: 100 g maki tortowej 100 g semoliny 2 jaja Szczypta szafranu Sól Namocz szafran w 50 ml ciepłej wody przez godzinę. Zmieszaj mąki, zrób dołek, dodaj sól, wodę z szafranem i jajka. Ugniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę lub dwie.

  • Uwielbiam połączenie gorącego makaronu z zimnym serem.

  • SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: op. ciasta francuskiego, 30 dag mięsa mielonego z indyka, puszka pomidorów krojonych (40 dag), po pół papryki czerwonej i żółtej, 3 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej natki, 40 dag makaronu penne, żółtko, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej, masło i bułka tarta do smarowania formy.

  • ...25 dag białego półtłustego sera, 2 jajka, 7 łyżek ugotowanego drobnego makaronu, 9-12 łyżek mąki (w zależności od wilgotności sera), 2 łyżki cukru, cukier puder, olej do smażenia.

  • Makaron z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

    Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu tagliatelle, 1 puszka tuńczyka w oleju, 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, 2 dymki ze szczypiorem, 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz, tarty parmezan.

  • ...typu 550, maszynka do makaronu. Na czosnkową oliwę: 100 ml oliwy extra virgin, 4 ząbki czosnku pokrojone w płatki...

  • Składniki: 15 dag makaronu (np. kokardki), 30 dag twarogu, 2 jajka, pół szklanki mleka, 3 łyżki cukru, łyżka mąki, kilka kropli olejku waniliowego, 3-4 duże jabłka, sól, masło do formy. Posypka: 2-3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, 2-3 łyżki cukru.

  • Ciasto na makaron z suszonymi borowikami

    Składniki: 100 g mąki tortowej 100 g semoliny 2 jajka 1 żółtko 10 g suszonych borowików Sól  Zmiel suszone grzyby. Wymieszaj z mąką i semoliną. Zrób dołek, wbij jajka, dodaj sól. Wyrabiaj na elastyczne ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

  • Ciasto na makaron ze szpinakiem

    Składniki: 200 g mąki tortowej 2 jaja+ żółtko 100 g szpinaku Sól Zblanszuj szpinak we wrzątku przez ok. 2-3 minuty, następnie przenieś go do naczynia z zimną wodą. Odciśnij i zmiksuj. Zrób dołek w mące, dodaj sól, dodaj szpinak i jajka. Wyrób ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

  • Zimny makaron udon z sosem dipowym dashi

    ...przygotowania: Makaron udon Używając robota kuchennego wyrabiaj mąkę, wodę i sól przez 2 minuty. Następnie wyjmij ciasto z robota, uformuj kulę i wsadź do plastikowej torebki na 30 minut. Wołowina(...) torebki i marynuj przynajmniej przez 30 minut. Oprósz blat mąką, wyjmij ciasto na makaron i rozwałkuj aby otrzymać 3mm arkusz. Następnie złóż go luźno na 3 części (jak list) i potnij w 3mm paski...

Wideo na temat: ciasto z makaronu
Przepisy na temat: ciasto z makaronu
  • Rosół z makaronem

    Sposób przygotowania 1. Mięso zalać wodą, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Po godzinie wyjąć jarzyny, rosół gotować do miękkości mięsa. Przecedzić, dodać pokrojone żołądki i natkę.  2. Do mąki dodać jaja, letnią wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić ją na części. Każdą rozwałkować, posypać mąką i pozostawić do przeschnięcia. Placki zwinąć...

  • Warzywny miks z makaronem

    ...ziół, dołóż natomiast ugotowany makaron i wszystko mocno podgrzej. Domowe kluseczki Makaron zastąp zacierkami. Do 5 łyżek mąki dodaj jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i palcami odrywaj małe...

  • Makaron "Wiosna"

    Składniki: 125g pełnoziarnistego makaronu świderki 40g marchewki 40g cukinii 40g pieczarek 50 ml Oliwa z oliwek Gallo Suave 40ml Oliwa z oliwek Gallo  Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zagotuj makaron w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek Gallo i soli. Pokrój , warzywa w cienkie paseczki  dopraw solą i pieprzem do smaku. Podsmaż  na mocno rozgrzanej patelni , z dodatkiem...

  • Ciekawostki, fakty i mity o makaronie

    Istnieje wiele rodzajów makaronu, w samej Europie możemy mówić o prawie 300.

  • 4 rodzaje ciasta do włoskich makaronów

    Ciasto pełnoziarniste (na ravioli) Składniki na 4 porcje: 350 g mąki pszennej razowej pół łyżeczki soli 1 łyżka octu 2 łyżki oleju mąka do podsypywania Przygotowanie: Mąkę, sól, olet i olej oraz 200 ml wody wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut. Jeszcze raz krotko wyrobić. Na lekko posypanej mąką powierzchni (lub w maszynce do...

  • Makaron z dynią i parmezanem

    Wiele osób ciągle nie ma pomysłu na to, jak wykorzystać dynie z kuchni. A możliwości jest naprawdę wiele. Od kremu z dyni, przez dżemy po ciasta. My jednak proponujemy konkret: drugie danie w postaci makaronu z dynią i parmezanem. To smaczne, sycące i bardzo zdrowe danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy: 1 dynia Hokkaido Szklanka makaronu Pół szklanki startego...

  • Przepis na domowy makaron

    Makaron możesz zrobić sama 1. Weź 30 dag mąki, 2 jajka, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Połącz mąkę, jajka i sól, wyrób ciasto, aż nie będzie lepiło się do dłoni. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę oleju. 2. Odłóż na 20 minut. Rozwałkuj bardzo cienko. Pokrój. Gotuj w osolonej wodzie.

  • Makaron w czterech kolorach

    Przepis na ciasto podstawowe 1. Wymieszaj 15 dag mąki, 1 łyżeczkę soli i 15 dag kaszy manny. 2. Wbij 3 jajka. Dodaj 2-3 łyżki oleju i wybrany barwnik. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Placek potnij na makaron o dowolnym kształcie. Żółty...

  • Przepis na domowy makaron

    Składniki: Pół kg mąki 4 jajka Łyżeczka soli Łyżka oleju lub oliwy z oliwek Przygotowanie: Wszystkie składniki zmieszaj na stolnicy, wyrób na gładkie ciasto. Ciasto odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj cienkie paseczki o dowolnej długości. Odstaw na pół h, tak by makaron nieco "podsechł". Gotuj w osolonej wodzie.

  • Tradycyjny rosół z makaronem

    Składniki: 3 duże marchewki korpus z kurczaka 1/2 selera mały por cebula pietruszka 1/3 włoskiej kapusty listek laurowy 2 ziarenka ziela ang. i pieprzu 3-4 goździki zielenina MAKARON: 30 dag mąki 3 jajka 2 łyżki oleju sól Przygotowanie: Jeśli masz czas, możesz zrobić makaronowe kluseczki (zajmą 35-40 min): zagnieć ciasto i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie...

Dyskusje na temat: ciasto z makaronu
  • Re: Zielony makaron- Czy to możliwe ?

    danusia60 ja równiez dodaje czosnek niedźwiedzi ale nie do makaronu tylko do kolorowych kopytek. Ale właśnie żeby uzyskać zielony makaron najlepiej zrobić swoje ciasto i zmiksować zielone warzywa. Zyskasz zdrowy makaron nie barwiony sztucznie, doświadczenie i satysfakcje :)

  • Re: Ciasto na szafranowy makaron

    Okropne. Po co dodawać zwykłą mąkę do semoliny??? Włosi robią tylko z tej drugiej. Proporcje fatalne - takie ciasto będzie się kleić i nie da się go pociąć w maszynce do makaronu. Ostatnia sprawa - na koniec do lodówki?! A czy to kruche jest? Po schłodzeniu będzie za twarde i już w ogóle nic się z nim nie da zrobić.

  • Re: Pomocy

    Czytając Was można by pomyśleć, że zrobienie makaronu to jakaś wielka filozofia, a prawda jest taka, że to proste jak drut. Wykłócanie się o ilość jajek, czy też "żółtek" nie ma sensu, ponieważ kuchnia nie trzyma się twardych reguł (dzięki Bogu), ważne, by się udało i smakowało. Jeśli doda się trochę więcej wody, a nie jajek i dobrze wyrobi, ciasto łatwo się rozwałkuje. I zrobienie makaronu

  • Re: Jak przygotować ciasto na domowy makaron?

    Mój tata robi pyszny makaron a jego tata a mój św.pamięci dziadek był mistrzem w robieniu makaronu ten smak będę pamiętać do końca życia ale nie cudowali przy robieniu bo im prościej tym smaczniej

  • Re: Pomocy

    Mąka, jajka i woda - zimna. Co do proporcji, ja robię na oko, ale nie ma to większego znaczenia. Powiedzmy, że na pół kilo mąki 2 - 3 jajka i woda w takiej ilości, by ciasto dało się wyrobić (powinno odklejać się od rąk) i po podsypaniu mąki rozwałkować. Rozwałkowane placki oprószam mąką i po wyschnięciu z jednej strony obracam na drugą. Później zwijam i kroję. Zrobienie makaronu jest naprawdę

  • Re: Pierogi z kapustą i mięsem

    A w jakim celu do makaronu dodaje się jajka ? Ciasto z jajkiem jest smaczniejsze,wcale nie jest twarde jak co niektórzy napisali.Dobrze zrobione ciasto z mąki,jajka,ciepłej (nie gorącej wody) i soli jest bardzo delikatne,nie jest gumowate jak z olejem i bez jajka.Najlepsze gospodynie to potwierdzą.

  • Re:  sos do spaghetti?????

    będzie gęsty lub bardzo gęsty jak włoski (według uznania)I SOS GOTOWY.JA jeszcze dodaje do sosu mięso mielone podsmażone z cebulą i wszystko mieszam.Do ugotowanego makaronu wlewam sos i mieszam wszystko(...), gdy jest już wyłożone na blaszce ciasto surowe na pizzę posmarować tym sosem pizzę zamiast przecieru ,wtedy jest pizza jeszcze lepsza.

  • Re: Rosół drobiowy

    Zamiast makaronu do rosołku polecam lane ciasto, ale rzadkie,lane przez lejek/taki mniejszy/. Pycha!

  • Domowy rosół!!

    w zastępstwie za makaron ;) Zachęcam także do zrobienia własnego makaronu. Co prawda jest to czynność pracochłonna ale naprawdę warto. Z przesianej przez sito mąki, kilku jajek i letniej wody ugniatamy ciasto.Aby było wygodniej można podzielić ciasto na mniejsze porcje. Następnie należy je rozwałkować jak najcieniej. Jeśli podczas wałkowania ciasto się lepi podsypujemy je mąką. Rozkładamy

  • Re: Pasta i basta!

    A to ciasto to robi się z makaronu ??? Bo czegoś tutaj nie pojmuję, chyba ktoś szybko kopiował.